Επιμελεια: Πενυ Χριστοπουλου

Εικονογραφηση: Κασσιανή Τσιπρά-Σωτηρίου, Εκδοσεις Μιχαλη Σιδερη, 2020

Για παιδιά κάθε ηλικίας

Η Λουλουδούπολη είναι μια φανταστική, μικρή αλλά πανέμορφη πολιτεία που βρίσκεται σε ένα μακρινό δάσος.

Είναι γεμάτη λουλούδια, εξ ου και το όνομά της. Θα μπορούσε όμως άνετα να λέγεται και νεραϊδούπολη, μιας και εκεί κατοικούν οι νεράιδες. Αυτά τα αγαπημένα πλάσματα στη φαντασία των παιδιών, που αγαπούν και φροντίζουν τα λουλούδια.  Και όταν φτάσει η άνοιξη, συλλέγουν τα άνθη τους για να κατασκευάσουν αρώματα και καλλυντικά. Αργότερα, θα μαζέψουν φρούτα για να φτιάξουν μαρμελάδες και κομπόστες και θα μας περιγράψουν βήμα βήμα τα μυστικά της νοστιμιάς τους.

Έτσι σιγά σιγά θα φτάσει στη Λουλουδούπολη το ανέμελο καλοκαίρι που τόσο αγαπούν οι νεράιδες.

Δεν έφερε όμως μόνο ανεμελιά αλλά και πολλή ζέστη. Πολλή ζέστη και…λιγοστό νερό… Τι θα κάνουν οι νεράιδες; Πώς θα σώσουν τη Λουλουδούπολη από την ξηρασία; Μα με την εξυπνάδα τους, την εργατικότητά τους, την αγάπη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τη φύση και όσα αγαθά απλόχερα τους προσφέρει.

Η Λουλουδούπολη είναι ένα όμορφο παραμύθι με διάχυτο το φανταστικό στοιχείο.

Όμως, μέσα από τις φανταστικές και τόσο όμορφες περιγραφές μας μεταφέρει σε μια καθημερινότητα που θα μπορούσε σε πολλά σημεία να είναι αληθινή. Ή ακόμα να συσχετιστεί με την πραγματική ζωή στην ύπαιθρο, ιδίως στο παρελθόν. Τότε που και ο άνθρωπος ήταν πιο κοντά στη φύση, που η αυτάρκεια ήταν αξία, που κάθε φυσικό προϊόν είχε χρησιμότητα και ο άνθρωπος αξιοποιούσε τις πρώτες ύλες για να καλύψει τις ανάγκες του.

Λουλουδούπολη-νεράιδες
Λουλουδούπολη-διασκέδαση
Εξάλλου, οι νεράιδες μέσα από την καθημερινότητά τους στη Λουλουδούπολη μας διδάσκουν αξίες όπως η εργατικότητα, η συνεργασία, η συγχώρεση και η υπομονή.

Ταυτόχρονα βλέπουμε να τονίζεται ιδιαίτερα η φυσική και υγιεινή διατροφή, με τη χρήση αγνών υλικών. Βλέπουμε να έχουν σημασία ακόμα και στη ζωή των νεραϊδών η καλή υγεία και οι κανόνες υγιεινής. Σωστές συνήθειες, όπως το δίπτυχο εργατικότητα-διασκέδαση, με τη δεύτερη να έρχεται ως απόρροια της πρώτης.

Η εικονογράφηση έρχεται να συμπληρώσει την αφήγηση με πολύ ταιριαστό τρόπο.

Χρώματα απαλά, φιγούρες απλές, ζωγραφισμένες στο χέρι αλλά με έντονα αποτυπωμένες εκφράσεις και κινήσεις που σου δίνουν την αίσθηση πως οι εικόνες κινούνται. Όλες οι διαδικασίες και όλη η καθημερινότητα των νεράιδων της Λουλουδούπολης απεικονίζονται καρέ καρέ μεταφέροντάς μας στο φανταστικό τους κόσμο. Ο λόγος τόσο απλός, που αποπνέει ηρεμία, γαλήνη και αμεσότητα, βοηθώντας μας, σε συνδυασμό με τις εύστοχα επιλεγμένες εικόνες, να οπτικοποιήσουμε την ιστορία μας. 

Το καλύτερο όμως αυτό το βιβλίο μας το κρατάει για το τέλος!!

Η μαγική νεραϊδοσυνταγή για να φτιάξουμε και εμείς μαρμελάδα και νεραϊδοψωμάκια με σταφίδες! Και όση ώρα περιμένουμε να ψηθούν, περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας με λαβυρίνθους, σταυρόλεξα και άλλες ενδιαφέρουσες νεραϊδο-δραστηριότητες που μας περιμένουν στις τελευταίες σελίδες της Λουλουδούπολης!

Απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://siderisbooks.gr/wp-content/uploads/2021/01/BookSample-Tsipra-Louloudoupoli-.pdf

 

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!