Μπλουμ--εξώφυλλο

Εικονογραφηση: Αλεξάνδρα Πιτυρίγκα

Εκδοσεις Μολύβι, 2015

Ηλικιες: 5+ ετών

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τη δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού “Μπλουμ η παράξενη μελισσούλα”.

Μια αφήγηση με την τόσο ζωηρή και παιχνιδιάρικη φωνή της Ζωής Καραγεωργίου που μας ξεσήκωσε και θέλαμε να αποκτήσουμε το παραμύθι για να μπορούμε να το διαβάζουμε και τα βράδια πριν κοιμηθούμε. Η ιστοριούλα μας ξεκινάει με τη Μυρτώ, τη βασίλισσα των μελισσών του δάσους με τις πανύψηλες καρυδιές, να αφήνει την κυψέλη της για να χορέψει στον αέρα το μαγικό χορό του ζευγαρώματος μαζί με τους κηφήνες. Έπειτα γύρισε στην κυψέλη για να γεννήσει τα μελισσάκια της. Ένα από αυτά, όμως, ήταν διαφορετικό από τα άλλα…

Μια βουτιά στο μέλι σήμανε τα “βαφτίσια’ της Μπλουμ και στάθηκε αφορμή για να πάρει η παράξενη μελισσούλα μας το όνομά της.

Και μια αυστηρή εργάτρια μέλισσα σήμανε με την παραξενιά της την αρχή των περιπετειών της Μπλουμ. Άρχισε ένα επικίνδυνο ταξίδι στον άγνωστο κόσμο, διωγμένη από την κυψέλη. Πόσο θα κινδυνέψει η Μπλουμ η μελισσούλα; Θα καταφέρει να βρει την τύχη της και να κερδίσει τη ζωή της; Θα μπορέσει άραγε να βρει ένα κόσμο που να τη χωράει και να της ταιριάζει;
 

Το βιβλίο «Μπλουμ, η παράξενη μελισσούλα» εξιστορεί μια τρυφερή και γλυκιά ιστορία.

Η αφήγηση είναι τόσο ζωηρή και η πλοκή τόσο γεμάτη και γρήγορη. Σε συνδυασμό δε με την πλούσια εικονογράφηση, τα έντονα χρώματα, τις μεγάλες εικόνες και τις εκφραστικές φιγούρες, θαρρείς πως οι ήρωες κινούνται και μιλούν μπρος στα μάτια σου. Το ενδιαφέρον  των μικρών αναγνωστών παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος. Και για όσους δεν χορταίνουν εύκολα παραμύθι, υπάρχει και ένα cd που περιέχει την αφήγηση της ιστορίας της Μπλουμ με τη συνοδεία ορχηστρικής μουσικής. Ακόμη, στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε δραστηριότητες και παιχνίδια που δίνουν λαβή για περαιτέρω σκέψεις γύρω από την ιστορία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση των συναισθημάτων.

μελισσούλα-μεγάλα-φτερά
Μπλουμ-καρυδότσουφλο

Οι περιπέτειες της Μπλουμ, με ευφάνταστο τρόπο προσβλέπουν στο να κατανοήσουν οι μικροί αναγνώστες την αξία της φιλίας.

Μέσα από τη δυνατή φιλία της μελισσούλας και του πρίγκιπα Κέκροπα η συγγραφέας Ζωή Καραγεωργίου καταφέρνει να περάσει σημαντικά μηνύματα και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα “δύσκολα”, όπως είναι η διαφορετικότητα και η απώλεια. Ιδίως ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας αναδεικνύονται πολύ έντονα μέσα από τη φιλία ενός ανθρώπου με ένα έντομο αλλά και μέσα από τη συμβολική και μαγική θα λέγαμε παρουσία μιας καρυδιάς που τα καρύδια της δεν έχουν σχήμα καρυδιού αλλά…μέλισσας!

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια πολλοί συγγραφείς παιδικών βιβλίων τολμούν να προσεγγίσουν ευαίσθητα και δύσκολα θέματα.

Και ορθώς κατά τη γνώμη μου γιατί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση πρέπει να ξεκινούν από νωρίς σε μια τόσο πολύπλευρη και πολυμορφική κοινωνία. Και ακριβώς αυτές οι ιδιότητες της κάθε κοινωνίας είναι που καθιστούν αναγκαία την αποδοχή και το σεβασμό στο διαφορετικό με την όποια μορφή του. Καθιστούν αναγκαίο έναν κόσμο που να μας χωράει όλους τον καθένα με τις ιδιαιτερότητές του.

Εύχομαι, λοιπόν, οι περιπέτειες της Μπλουμ να διαβαστούν και να εμπνεύσουν όλα τα παιδιά.

Και εύχομαι κάθε διαφορετικό πλάσμα σε αυτό τον κόσμο να καταφέρει, όπως η Μπλουμ, να βρει το περιβάλλον και τον κόσμο που του ταιριάζει. Και κάθε διαφορετικό και μοναδικό πλάσμα να είναι αποδέκτης αγάπης και σεβασμού για τη μοναδική αξία του!!

 

Ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη, βάζοντας το λιθαράκι του για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος και λιγότερο σκληρός και άδικος!

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε στη σελίδα των εκδόσεων Μολύβι:

 

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!