Για παιδια προσχολικης και πρωτης σχολικης ηλικιας

Εικονογραφηση: Παντελης παραδεισης, Εκδοσεις Εναστρον, 2016

Ο Bongo ειναι ενας δεινοσαυρος.

Πολύ μεγαλόσωμος και δυνατός με κοφτερά δόντια, τρομακτικό και εκκωφαντικό βρυχηθμό. Είναι ο πιο μεγάλος δεινόσαυρος σε ολόκληρο το δάσος. Είναι όμως πολύ μοναχικός και δεν έχει φίλους, παρόλο που είναι καλόκαρδος. Οι μικρότεροι δεινόσαυροι τον φοβούνται λόγω του μεγέθους του και δεν τον πλησιάζουν. Οι μεγαλύτεροι τον κοροϊδεύουν επειδή έχει αστείο όνομα. Γελάνε εις βάρος του. Κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά και κανείς δεν τον θέλει για φίλο. Έτσι κάθε φορά που λέει το όνομά του γεμίζει απογοήτευση, λύπη και πληγώνεται από την άσχημη και αγενή συμπεριφορά των άλλων.

Ωσπου ερχεται μια στιγμη που η δυναμη του Bongo ειναι το μονο πραγμα που μπορει να σωσει το μικρο δεινοσαυρο.

Τότε συνειδητοποιούν όλοι πόσο άδικο είχαν που κορόιδευαν το Bongo και πόσο άσχημα του είχαν φερθεί. Πώς θα ζητήσουν τώρα τη βοήθειά του; Και γιατί ο ίδιος να δεχτεί να την προσφέρει μετά από όσα του έχουν κάνει; Όμως, είπαμε, ο Bongo είναι ένας ευαίσθητος δεινόσαυρος με καλή καρδιά. Δεν μπορεί να αρνηθεί τη βοήθειά του. Ιδίως όταν από αυτήν κρέμεται η ζωή ενός μικρού δεινόσαυρου. Ιδίως όταν όλοι στηρίζονται αποκλειστικά πάνω του. Όταν η δύναμή του είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει.

Ετσι ο Bongo ο δεινοσαυρος, χωρις ιχνος εγωισμου η εκδικητικοτητας, τους προτρεπει να λειτουργησουν σαν ομαδα και να προσπαθησουν ολοι μαζι.

Μόνο με ομαδική δουλειά, αγάπη και φιλία μπορούν να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Θα καταφέρουν οι υπόλοιποι δεινόσαυροι να δουν τον Bongo σαν αυτό που πραγματικά είναι, σαν έναν από αυτούς; Θα μπορέσουν άραγε να ζήσουν ποτέ όλοι μαζί αρμονικά, υποστηρικτικά και με αγάπη; Χωρίς κοροϊδίες και κακία. Εξάλλου το Bongo δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα όνομα. Δεν επηρέαζε σε κάτι αυτό που πραγματικά ήταν ο Bongo, ένας δεινόσαυρος όπως οι άλλοι. Γιατί λοιπόν να κρίνεται για αυτό;

Μια ιστορια για τον σεβασμο στη διαφορετικοτητα και τη συναισθηματικη νοημοσυνη.

Τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τους άλλους ό,τι κι αν είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να διαφοροποιούνται από εμάς. Εξάλλου μια εξωτερική διαφορά, ένα περίεργο ή ασυνήθιστο όνομα δεν είναι δα και τόσο σημαντικά. Μπορούμε να είμαστε καλοί φίλοι, συμπονετικοί, αλληλέγγυοι με τους γύρω μας, καλόκαρδοι ακόμα και με αυτά. Δεν καθορίζουν το ποιοι είμαστε και δεν θα πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην κοινωνική μας ενσωμάτωση και στην αποδοχή μας από τους άλλους. Εξάλλου ο καθένας μας έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί από τους άλλους. Συγχρόνως ο καθένας μας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τον κάνει χρήσιμο, απαραίτητο και μοναδικό.

Μιλαει ακομα για την αξια της φιλιας, της συνεργασιας και της ομαδικοτητας.

Ο δεινόσαυρος ο Bongo μας διδάσκει συγχώρεση προς οτιδήποτε μπορεί να μας πληγώσει, αλληλεγγύη και δοτικότητα προς κάθε πλάσμα που μας έχει ανάγκη. Κυρίως δίνει έμφαση στο πόσο πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό γίνεται ένα σύνολο και πόσο ωφελούνται όλοι, όταν καθένας λειτουργεί με γνώμονα το κοινό καλό και το συνολικό κέρδος.

Ενα βιβλιο γραμμενο στα ελληνικα και τα αγγλικα.

Φέρνει τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε επαφή με την αγγλική γλώσσα. Τα βοηθά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους παραθέτοντας συνώνυμα λέξεων του κειμένου. Περιλαμβάνει, ακόμη, ευχάριστες ασκήσεις δεξιοτήτων ώστε τα παιδιά να μάθουν εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας. Συγχρόνως, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην ιστορία, μέσα από ασκήσεις κατανόησης και διασκέδασης.

Η Εικονογραφηση ειναι πολυ ζωντανη ωστε να δενει αρμονικα με το κειμενο.

Η εναλλαγή έντονων και απαλών χρωμάτων, σκούρων και ανοιχτών είναι πολύ πετυχημένη. Αντικατοπτρίζει τόσο τις εναλλαγές συναισθημάτων όσο και την εξέλιξη της πλοκής. Οι φιγούρες είναι τόσο εκφραστικές που είναι εύκολο για τους μικρούς αναγνώστες να νιώσουν τα συναισθήματα των δεινοσαύρων και να ταυτιστούν μαζί τους.  Ακόμα και οι λέξεις δημιουργούν εικόνες και επιτυγχάνουν ακόμα περισσότερο το σκοπό αυτό.

Ενα βιβλιο που αξιζει να βρισκεται σε καθε βιβλιοθηκη στο σπιτι μας αλλα και στο σχολειο.

Πολλαπλά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα που κάθε παιδί χρειάζεται ως εφόδια στη φαρέτρα του προς μια ζωή με αξίες και ιδανικά.  Ο Bongo ο δεινόσαυρος είναι αυτός που θέλει να γίνει φίλος μας και να μας δείξει το δρόμο της αποδοχής και της ενσωμάτωσης.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!