54+1 ιδέες για να μη βαρεθείτε ποτέ

Εικονογράφηση-σκίτσα: Τάσος Δήμου

Εκδοσεις iWrite, 2020

 

Το «Happy της μαμάς» δεν είναι ένα βιβλίο για το πως να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, ούτε για το πως θα γίνουμε τέλειοι γονείς.

Δεν είναι καν ένα βιβλίο δραστηριοτήτων, από αυτά που περιέχουν μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών παιχνιδιών και ασκήσεων για να αναπτύξει ένα παιδί δεξιότητες όπως παρατηρητικότητα, λεπτή κινητικότητα, εξάσκηση σε γραφή και αριθμητική και άλλα πολλά. Γιατί; Γιατί στόχος του δεν είναι ούτε να διδάξει κάτι στο παιδί, ούτε να το προετοιμάσει για το σχολείο ούτε να το ενισχύσει παράλληλα με την εκπαίδευση που προσφέρει το σχολείο. Επίσης στόχος του δεν είναι να κρατήσει ένα παιδί απασχολημένο μόνο του, χωριστά από τους γονείς του όση ώρα αυτοί είναι απορροφημένοι με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Στόχος του είναι να μας φέρει όσο πιο κοντά γίνεται με τα παιδιά.

Να περνάμε δημιουργικό χρόνο παρέα, να διασκεδάζουμε μαζί τους παίζοντας, επινοώντας δραστηριότητες, ιστορίες, περιπέτειες. Να γελάμε και να χαιρόμαστε με όλα αυτά που κάνουν το ρόλο του γονιού μοναδικό. Να ξεφύγουμε και να απομακρύνουμε την αρνητικότητα και την κούραση που μας προκαλούν οι καθημερινές απαιτήσεις και δυσκολίες του ρόλου μας. Να εστιάσουμε στα απλά, στα θετικά και στα όμορφα που συνθέτουν την οικογενειακή ευτυχία.

Το «Happy της μαμάς» θέλει να εκμαιεύσει τη φαντασία μας, την ευρηματικότητά μας, να ξυπνήσει το παιδί μέσα μας που διψάει για περιπέτεια και τρέλες!

Θέλει να μας κάνει την πιο σούπερ καταπληκτική «παρέα» για τα παιδιά μας, τα ανήψια μας, τα εγγόνια μας, τα βαφτιστήρια μας και γενικότερα τα παιδάκια με τα οποία αλληλεπιδρούμε και φροντίζουμε με όποιον ρόλο και τρόπο.

Ένα βιβλίο που μας προτείνει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.

Διασκεδάζοντας, γελώντας, δημιουργώντας, ακόμα και κάνοντας αταξίες! Με κοινό παρανομαστή τη χαρά και τη διασκέδαση, το «Happy της μαμάς» μας προσφέρει μια λίστα με ιδέες και προτάσεις κάθε λογής για να μετατρέψουμε κάθε κατάσταση σε ευκαιρία για παιχνίδι, ουσιαστική αλληλεπίδραση και σύνδεση με το παιδί. Και συγχρόνως να χειριστούμε ήρεμα και αρμονικά τη γκρίνια που μπορεί να προκαλέσει η βαρεμάρα στο παιδί που δεν ξέρει με τι να απασχοληθεί.

happy
λερναία-κάλτσα-happy

Ακόμα κι όταν περνάμε μια δύσκολη κατάσταση η ευτυχία μπορεί να γίνει επιλογή.

Όταν βρισκόμαστε στο μέσο μιας κουραστικής μέρας, όταν η πίεση, το άγχος και η κούραση χτυπάνε κόκκινο μπορούμε να πάρουμε μερικές ανάσες και να σκεφτούμε πώς να αντιστρέψουμε τη διάθεση κάνοντας κάτι ευχάριστο. Επιλέγοντας ένα από αυτά τα μαγικά χάπια της μαμάς με τα θαυματουργά συστατικά: ιδέες, κατασκευές, βόλτες, βιβλία, ιστορίες, δραστηριότητες, φαντασία, δημιουργικότητα, αγάπη και υπερβολικά μεγάλη θετική διάθεση.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Μαρία Αμανατίδου είναι δημοσιογράφος, εκφωνήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός και μητέρα.

Το βιβλίο της «Το happy της μαμάς», γράφτηκε στην περίοδο της βαθιάς κρίσης. Και ήθελε να δώσει μια διαφορετική οπτική στην αντίληψη που επικρατούσε ότι η διασκέδαση και η γονεϊκότητα συνδέονται με τα χρήματα, για να κάνεις εξόδους και να παρέχεις ακριβά δώρα στα παιδιά. Ενσωματώνοντας μέσα στο βιβλίο εμπειρικά δοκιμασμένες ιδέες και προτάσεις, έρχεται να μας δείξει πως παντού υπάρχουν ευκαιρίες για διασκέδαση, αρκεί να τις βρούμε και να τις εκμεταλλευτούμε. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά, ούτε χρήματα, ούτε εξοπλισμός, ούτε συγκεκριμένες υποδομές. Μονάχα καλή διάθεση, όρεξη να παίξεις και να γίνεις ξανά παιδί.

Η καραντίνα αποτέλεσε την αφορμή για να κυκλοφορήσει η επαυξημένη έκδοση του βιβλίου.

Ήταν, εξάλλου, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βάλουμε σε εφαρμογή όλα αυτά τα μυστικά και τις ιδέες που μας αποκαλύπτει «Το happy της μαμάς». Όπως, μάλιστα, λέει και η ίδια η Μαρία Αμανατίδου σε συνέντευξή της: «Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε σε γκρίνιες και αρνητικές σκέψεις ας εκμεταλλευτούμε οι γονείς αυτόν τον χρόνο που μας δίνεται, να συνδεθούμε μεταξύ μας και με τα παιδιά μας». Ένα διαφορετικό και εναλλακτικό εργαλείο που, πέραν των περιόδων καραντίνας, είναι πάντοτε χρήσιμο και απαραίτητο για να μας δίνει ενέσεις θετικής ενέργειας και έμπνευσης, όταν έχουμε στερέψει!

Και ένα τελευταίο bonus για το happy της μαμάς, είναι τυπωμένο σε ανακυκλώσιμο χαρτί!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο και να το αγοράσετε στη σελίδα των εκδόσεων iWrite, πατώντας εδώ

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!