Εικονογράφηση: Δέσποινα Ανδρέου, Εκδοσεις Μ. Σιδέρη, 2020 Για παιδιά κάθε Ηλικίας
 

Το βιβλίο «Χεράκια καθαρά μικρόβια μακριά» μιλάει για τρεις φίλους.

Τρία σκανταλιάρικα μικρόβια με αστεία ονόματα. Ο Αψού, ο Κόκο και ο Γκούχου, ζουν στην πολιτεία Κουκίδα. Αγαπημένη τους συνήθεια είναι να ταλαιπωρούν με τις σκανταλιές τους, τους ανθρώπους. Όμως μια ημέρα, οι άνθρωποι παίρνουν δραστικά μέτρα για να σώσουν την υγεία τους. ο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας και αντισηπτικού είναι κάποια από τα όπλα των ανθρώπων ενάντια τους.

Οι 3 φίλοι δεν πίστεψαν ιδιαίτερα αυτά τα νέα.

Αγνοώντας, λοιπόν, τις συμβουλές της διευθύντριας του σχολείου τους, σκέφτηκαν να κάνουν άλλη μία από τις γνωστές τους βόλτες στον κόσμο των ανθρώπων. Μπαίνουν, λοιπόν, σε νέες περιπέτειες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, για να διαπιστώσουν πως πράγματι οι άνθρωποι ήταν αποφασισμένοι να βγάλουν τα μικρόβια από τη ζωή τους μια και καλή.

Θα καταφέρουν άραγε οι τρεις φίλοι να σωθούν ή οι άνθρωποι θα βγουν τελικά οι νικητές;

Πώς θα αντιδράσουν οι τελευταίοι απέναντι σε αυτή την εισβολή των μικροσκοπικών πλασμάτων; Θα καταφέρουν να απαλλαγούν από αυτά;

Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται το επίκαιρο θέμα του πως λειτουργούν τα μικρόβια.

Πόσο εύκολο είναι να αρρωστήσουμε εξ αιτίας τους, τις επιπτώσεις από την προσβολή τους αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτά. Όλα αυτά τα εξηγεί και τα περιγράφει με πολύ απλό και διασκεδαστικό τρόπο που εύκολα μπορούν οι μικροί αναγνώστες να κατανοήσουν. Με έξυπνο και πετυχημένο χιούμορ η συγγραφέας περνά το μήνυμα της απαραίτητης συνήθειας να πλένουμε συχνά τα χεράκια μας, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ακολουθούμε με συνέπεια κανόνες υγιεινής.

Αυτό που μου άρεσε είναι ότι δεν χρησιμοποιεί λόγο βαρύ, τρομακτικό ή «απειλητικό» για τα παιδιά.

Δεν αναφέρεται καν η λέξη αρρώστια. Η συγγραφέας αρκείται στο να περιγράψει τα συμπτώματα που αποκτά κάποιος αν προσβληθεί από μικρόβιο, πράγμα που κατά τη γνώμη μου αποτελεί και το ζητούμενο ώστε το βιβλίο να είναι εύληπτο από παιδιά μικρών ηλικιών. Εστιάζει στους βασικούς κανόνες υγιεινής και στα επακόλουθα της μη τήρησής τους. Ακόμα και όταν μιλάει για τα μέτρα που παίρνουν οι άνθρωποι για να προστατευτούν από τα μικρόβια δεν βλέπουμε πουθενά να χρησιμοποιούνται λέξεις όπως «εξόντωση» ή άλλες παρόμοιες με έντονα αρνητικό περιεχόμενο. Εστιάζει στην ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων και όσο για τους μικρούς μας πρωταγωνιστές… κινδυνεύουν να βρουν άσχημο μπελά αν δεν σταματήσουν άμεσα τις ζαβολιές τους!!

μικρόβια-χεράκια
μικρόβια-πλύσιμο-χεριών

Το “Χεράκια καθαρά…μικρόβια μακριά” γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας του Κορονοϊού.

Σαφώς η συγγραφέας έχει επηρεαστεί και εμπνευστεί από την κατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο μιλάει γενικότερα για τα μικρόβια. Το γεγονός αυτό το κάνει πάντα επίκαιρο μιας και οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και γενικότερα οι επιπτώσεις από την προσβολή των μικροβίων, μας ταλανίζουν κάθε χρόνο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Η εικονογράφηση συμπληρώνει το κείμενο με όμορφα και ζωηρά χρώματα.

Δένουν μεταξύ τους πολύ αρμονικά αφού οι φιγούρες των ηρώων μας είναι εξίσου αστείες με τα ονόματά τους. Από την άλλη η αλληλουχία μικροσκοπικών και γιγάντιων μορφών βοηθά να αντιληφθεί το παιδί τη διαφορά μεγέθους μεταξύ ανθρώπων και μικροβίων και έτσι να κατανοήσει γιατί είναι εύκολο να προσβληθούμε αν δεν προσέχουμε, αφού δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Το βιβλίο περιέχει ακόμη και δραστηριότητες, τόσο εκπαιδευτικές όσο και ψυχαγωγικές.

Έτσι οι μικροί αναγνώστες θα μπορέσουν να μπουν ακόμα πιο βαθιά στην ιστορία και να ταυτιστούν με τους σκανταλιάρηδες ήρωές μας!

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα σοβαρό λόγο παραπάνω να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής.

Και είναι  σημαντικό να βρίσκουμε παιχνιδιάρικους και διασκεδαστικούς τρόπους ώστε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Χρήσιμο λοιπόν εργαλείο το «Χεράκια καθαρά μικρόβια μακριά» για γονείς και εκπαιδευτικούς ώστε να μην ξεχνάει κανένα παιδάκι να πλένει τα χεράκια του και να κρατά μακριά τα μικρόβια!!

Συνδυάζει διασκέδαση, ενημέρωση και διδαχή, πακέτο που θα κάνει κάθε παιδί να το αγαπήσει!

 

Απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://siderisbooks.gr/wp-content/uploads/2020/12/BookSample-Ntoka-Xerakia-kathara.pdf

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!