Η ρομποτική είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας που αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει αρχές από την ηλεκτρική μηχανική, τη μηχανολογία, την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη. Με την έλευση των νέων τεχνολογιών και τις προόδους στη ρομποτική, έχει γίνει όλο και πιο σημαντικό να εισαγάγουμε τα παιδιά σε αυτόν τον τομέα από μικρή ηλικία.

Η ρομποτική βοηθάει τα παιδιά να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους, την κριτική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τους παρέχει την απαραίτητη εμπειρία προκειμένου να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία, η επιμονή και η υπομονή, δεξιότητες χρήσιμες και απαραίτητες κατά την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά που εισάγονται στη ρομποτική σε νεαρή ηλικία είναι επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) στο μέλλον.

Η εισαγωγή των παιδιών στη ρομποτική μπορεί να γίνει με διάφορα μέσα.

Η κατασκευή ρομπότ από κιτ, η συμμετοχή σε δραστηριότητες κωδικοποίησης και η αναπαραγωγή εκπαιδευτικών παιχνιδιών είναι ενδεικτικά παραδείγματα. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές και κινητικές τους δεξιότητες, καθώς και τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.

ρομπότ-παιδί

Η κατασκευή ρομπότ από κιτ είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουν τα παιδιά τις βασικές αρχές της ρομποτικής.

Τα κιτ συνήθως συνοδεύονται από οδηγίες, τις οποίες τα παιδιά καλούνται να ακολουθήσουν για να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους βήμα προς βήμα. Έτσι θα μάθουν πώς λειτουργούν τα ρομπότ, πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία και πώς να ακολουθούν τις οδηγίες.

Οι δραστηριότητες κωδικοποίησης είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να μυήσουμε τα παιδιά στη ρομποτική.

Οι δραστηριότητες κωδικοποίησης μπορούν να γίνουν μέσω παιχνιδιών υπολογιστή, διαδικτυακών πόρων και εφαρμογών για κινητά. Αυτές οι δραστηριότητες θα διδάξουν στα παιδιά να μάθουν πώς να γράφουν κώδικα, που είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα ρομπότ για να λειτουργήσουν. Με την κωδικοποίηση, τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν για τη λογική, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργική σκέψη.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν επίσης να εισάγουν τα παιδιά στη ρομποτική.

Αυτά τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για τα ρομπότ και τις αρχές της ρομποτικής με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Ταυτόχρονα τα παιδιά αποκτούν γνωστικές εμπειρίες που τους επιτρέπουν να αξιολογήσουν την τεχνολογία και να ανακαλύψουν πώς αυτή μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και ευχάριστη.

ρομποτική-συνεργασία

​Πάμε τώρα να δούμε τα δέκα βασικά πλεονεκτήματα που έχει για τα παιδιά η ενασχόληση με τη ρομποτική

  1. Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Η ρομποτική περιλαμβάνει την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η οποία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.
  2. Η Ρομποτική παρέχει στα παιδιά εμπειρίες μάθησης που κάνουν τις αφηρημένες έννοιες συγκεκριμένες και απτές (Hands-On Learning).
  3. Η ρομποτική βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες STEM, όπως προγραμματισμό, μηχανική, μαθηματικά και φυσική (STEM Skills).
  4. Δημιουργικότητα: Η ρομποτική επιτρέπει στα παιδιά να είναι δημιουργικά, καθώς σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα δικά τους ρομπότ.
  5. Συνεργασία: Η ρομποτική μπορεί να είναι ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να συνεργάζονται αποτελεσματικά για έναν κοινό στόχο.
  6. Βελτίωση λεπτής κινητικότητας: Η κατασκευή και ο προγραμματισμός ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, την επιδεξιότητα και τον οπτικο-κινητικό συντονισμό.
  7. Έκθεση σε εφαρμογές πραγματικού κόσμου: Η ρομποτική μπορεί να εξοικειώσει τα παιδιά με πραγματικές εφαρμογές του STEM, όπως η κατασκευή, η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές.
  8. Ευκαιρίες καριέρας: Η ρομποτική είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας και η εκμάθησή της μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τα παιδιά στο μέλλον.
  9. Αυτοπεποίθηση: Η επιτυχής κατασκευή και προγραμματισμός ενός ρομπότ μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την πίστη των παιδιών στις ικανότητές τους.
  10. Διασκέδαση: Η ρομποτική είναι μια διασκεδαστική και συναρπαστική δραστηριότητα που μπορεί να εξάψει τη φαντασία των παιδιών και να εμπνεύσει μια δια βίου αγάπη για τη μάθηση.
ρομποτική-παιδιά

Σαφώς η ενασχόληση με τη ρομποτική έχει και μειονεκτήματα, τα οποία βλέπουμε παρακάτω:

 
  1. Κόστος: Η ρομποτική μπορεί να είναι ένα ακριβό χόμπι, με το κόστος των ρομπότ, των εξαρτημάτων και του εξοπλισμού να αυξάνεται γρήγορα.
  2. Τεχνική δυσκολία: Η ενασχόληση με τη ρομποτική από τα παιδιά απαιτεί συχνά την παρουσία κάποιου ενήλικα που να διαθέτει ένα μίνιμουμ γνώσεων γύρω από την τεχνολογία και τον προγραμματισμό. Επομένως μπορεί να είναι αρκετά προκλητική και απαιτητική, ειδικά για μικρότερα παιδιά ή για άτομα με περιορισμένη έκθεση στην τεχνολογία.
  3. Χρονική δέσμευση: Η ρομποτική μπορεί να είναι μια χρονοβόρα δραστηριότητα, που απαιτεί πολλή αφοσίωση και υπομονή για να κατακτηθεί.
  4. Περιορισμένη προσβασιμότητα: Δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στα απαραίτητα προγράμματα ή τον απαιτούμενο εξοπλισμό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ψηφιακό χάσμα μεταξύ των παιδιών παρέχοντας άνισες ευκαιρίες γνώσης και μελλοντικής επαγγελματικής προοπτικής.
  5. Διακινδύνευση σωματικής ασφάλειας: Η ρομποτική ενέχει απασχόληση με επικίνδυνα μηχανήματα, ηλεκτρικά εξαρτήματα και αιχμηρά εργαλεία, τα οποία μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά.
  6. Ανεπαρκής υποστήριξη: Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκή υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την εκμάθηση ρομποτικής. Ειδικά στην ελληνική γλώσσα το διαθέσιμο υλικό είναι εξαιρετικά περιορισμένο, επομένως και πάλι μπορούμε να μιλήσουμε για άνισες ευκαιρίες που περιορίζονται σε όσους έχουν πρόσβαση σε ξενόγλωσσα εγχειρίδια.
  7. Υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία: Η ρομποτική μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία και να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των παιδιών να επιλύουν προβλήματα, να σκέφτονται κριτικά και να είναι δημιουργικά.
  8. Κίνδυνος εθισμού: Η ρομποτική μπορεί να είναι πολύ εθιστική και τα παιδιά ενδέχεται να παραμελούν άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής τους στο βωμό της ενασχόλησης με τα ρομπότ που δημιουργούν.
  9. Μειωμένη σωματική δραστηριότητα: Η ρομποτική είναι κατά βάση μια καθιστική δραστηριότητα, η οποία μοιραία συνδέεται με μειωμένη σωματική δραστηριότητα και ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη σωματική υγεία των παιδιών.
  10. Απώλεια κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Η ρομποτική είναι συχνά μια μοναχική δραστηριότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν παρέχει δυνατότητα κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα και έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να χάσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων.
ρομποτική-δυσκολίες

Εν ολίγοις η ρομποτική είναι μια δραστηριότητα πολλά υποσχόμενη για τα παιδιά.

Μπορεί να αποτελέσει τόσο μια δημιουργική απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους όσο και μια πιθανή μελλοντική προοπτική επαγγελματικής ενασχόλησης. Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες πρόσβασης αποτελούν μία πραγματικότητα που θα είναι όφελος για τη γενιά των σημερινών παιδιών να ξεπεραστούν. Ήδη γίνονται βήματα για την εισαγωγή της στα σχολεία ενώ στα περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αποτελεί μέρος του παιδαγωγικού προγράμματος. Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη ρομποτική θα αποτελέσει ένα τεράστιο εφόδιο για το μέλλον, όχι μόνο σε επίπεδο καριέρας αλλά και σε επίπεδο προσωπικής απόκτησης γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Εάν έχετε κατά νου επιπλέον πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα γύρω από τη ρομποτική και την ενασχόληση των παιδιών με αυτήν θα χαρούμε να λάβουμε τα σχόλιά σας.

Για περισσότερα άρθρα που αφορούν σε παιχνίδια και τρόπους ανάπτυξης δεξιοτήτων μεταβείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το STEM και τη ρομποτική για παιδιά μπορείτε να βρείτε εδώ

και στο lego learning system.