Βοηθήστε τα παιδιά σας να ζουν μαζί αρμονικά

Μετάφραση: Βίκυ Λαμπάδη, Εκδόσεις Πατάκη, 2018

Το βιβλίο “αδέλφια όχι αντίπαλοι” πραγματεύεται ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς με περισσότερα του ενός παιδιά.

Αυτό των σχέσεων και της αντιπαλότητας μεταξύ των αδελφών. Της εμφανούς αλλά και της αφανούς, της έμμεσης ή και αόρατης αντιπαλότητας. Αποτελείται από πληθώρα συμβουλών, οδηγιών και παραδειγμάτων από την καθημερινή ζωή πραγματικών οικογενειών. Δεξιότητες χειρισμού και άμβλυνσης των καυγάδων μεταξύ των αδελφών. Στρατηγικές για το πώς να προάγουμε μία υγιή σχέση ανάμεσα στα αδέλφια.

 Οι βραβευμένες συγγραφείς Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις είναι γνωστές και αγαπητές με τα βιβλία τους “Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν” και “Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν”.

Βασική παραδοχή και σημείο αναφοράς του βιβλίου “αδέλφια όχι αντίπαλοι” είναι ότι οι συγγραφείς αρνούνται ότι το αναπόφευκτο τίμημα του να έχει κανείς περισσότερα από ένα παιδιά είναι οι ασταμάτητοι τσακωμοί και καβγάδες. Μας μιλούν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες καθώς και από το απόσταγμα των εκατοντάδων βιωματικών εργαστηρίων που έχουν οργανώσει παντού στις ΗΠΑ. Οι συγγραφείς έχουν σχεδιάσει απλές και συνάμα εντυπωσιακά αποτελεσματικές προσεγγίσεις με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων και την καλλιέργεια θετικού κλίματος και καλής διάθεσης ανάμεσα στα αδέλφια. Κάθε δεξιότητα περιγράφεται γλαφυρά μέσα από σκέψεις και αληθινές ιστορίες που αφηγήθηκαν πραγματικά πρόσωπα. Ζωντανοί διάλογοι και απολαυστικά σκίτσα μας δείχνουν:

– πώς να βοηθάμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς να βλάπτουν το ένα το άλλο

– πώς να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά στο κάθε παιδί κι όμως να είμαστε παράλληλα δίκαιοι

– πώς να προάγουμε τη συνεργασία αντί του ανταγωνισμού

– πώς να βοηθάμε τόσο τον «θύτη» όσο και το «θύμα»

– πώς να μειώνουμε την οργή και να κεντρίζουμε τα αδέλφια ώστε να σκεφτούν τις δικές τους λύσεις αντί να καβγαδίζουν

Ανανεωμένο και επικαιροποιημένο, το «Αδέλφια, όχι αντίπαλοι» προσφέρει πραγματικά πρωτότυπες ιδέες και σκέψεις για τις αδελφικές σχέσεις και μας δείχνει πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τις ιδέες αυτές στην καθημερινότητά μας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερο καλογραμμένο με εύκολη και κατανοητή γλώσσα.

Ο καθημερινός λόγος είναι παντελώς απαλλαγμένος από ορολογίες και επιστημονικούς όρους. Έχει ωραία δομή και πολλά παραδείγματα που βοηθάνε να κατανοήσεις τα θεωρητικά κομμάτια. Οι ιστορίες που μοιράζονται οι γονείς, βοηθάνε ακόμα να σκεφτούμε και δικές μας στιγμές. Προσωπικά μας βιώματα από τις σχέσεις μας με τους γονείς και τα αδέλφια μας αλλά και φυσικά από τις σχέσεις των παιδιών μας μεταξύ τους.

Το ξεχωριστό με το βιβλίο αυτό είναι ότι κάνει αυτό που φαντάζει δύσκολο και ακατόρθωτο να γίνει εφικτό και διαχειρίσιμο. Μας βοηθά να κατανοήσουμε πόσο λάθος μπορεί να είναι κάποιες συμπεριφορές που υιοθετούμε ως γονείς. Πώς κάτι που σε εμάς φαίνεται τελείως ακίνδυνο ή αθώο σε ένα παιδικό εγκέφαλο μπορεί να λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά. Πώς από μια απλή κουβέντα, συμπεριφορά ή συνήθειά μας μπορεί να πυροδοτηθεί μία διαμάχη ανάμεσα στα παιδιά μας η οποία να κρατήσει καιρό ή να μην τελειώσει ποτέ… Και φυσικά όσο καλοπροαίρετο ή θεμιτό κι αν είναι το κίνητρο μας για μια τέτοια συμπεριφορά (π.χ. σύγκριση, ανάθεση ρόλων ή αρμοδιοτήτων, συμφωνία ή διαφωνία με το ένα ή το άλλο παιδί) πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα παιδιά σκέφτονται και ερμηνεύουν διαφορετικά.

Αν θα μπορούσα να βγάλω ένα συμπέρασμα από την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, αυτό θα ήταν ότι το ζητούμενο δεν είναι να πιέζουμε τα παιδιά μας να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους.

Ακόμα και αν αυτό θέλουμε να πετύχουμε κατά βάθος, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι, αν και αδέλφια, τα παιδιά μας είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες. Είναι πιθανόν να μην ταιριάζουν και να μην μπορούν να κάνουν πάντα παρέα μεταξύ τους. Στόχος δεν είναι να γίνουν κολλητοί αλλά όσο διαφορετικοί και αν είναι να μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά. Να σέβονται ο ένας τον άλλο και να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Και αυτό οφείλουμε να τα διδάξουμε. Πώς; Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας προς τον άλλο. Σεβόμενοι τις ιδιαίτερες ανάγκες καθενός και ανταποκρινόμενοι σε αυτές με προθυμία. Όντας ουσιαστικά και όχι μαθηματικά δίκαιοι και δείχνοντάς τους πως κάθε παιδί έχει τη μοναδική του αξία για εμάς και μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ανεξάρτητα από τις κλίσεις, τα ταλέντα του, τις ικανότητές του και το χαρακτήρα του.

Νομίζω πως κάθε γονιός με περισσότερα παιδιά θα βοηθηθεί τα μέγιστα από τη μελέτη αυτού του βιβλίου.

Εκτός από το βασικό σκοπό του που είναι να μας βοηθήσει να συμφιλιώσουμε τα παιδιά μας μεταξύ τους, μπορεί να μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε με το δικό μας παρελθόν. Να εντοπίσουμε την πηγή μιας πιθανής δικής μας αντιπαλότητας με τα δικά μας αδέλφια. Να κατανοήσουμε τα συναισθήματα τα δικά τους και τα δικά μας. Να αντιληφθούμε πώς οι συμπεριφορές των δικών μας γονιών μπορεί να έβλαψαν ή να πλήγωσαν είτε εμάς είτε τα αδέλφια μας. Ακόμη μπορεί να μας γεννήσει την ανάγκη να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί τους, να λύσουμε τις διαφορές του παρελθόντος και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Κάτι τέτοιο θα είναι και το καλύτερο παράδειγμα για τα δικά μας παιδιά!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!