Εικονογράφηση: Διανέλλου Χρύσα, Εκδοσεις Μ. Σιδέρη, 2020 Ηλικιες: 3+ ετών

“Οι νότες της αγάπης” είναι ένα βιβλίο με μικρό κείμενο, όμορφες εικόνες και βαθύ νόημα για μικρούς και μεγάλους.

Ο ήρωας μας, ο Ανέστης, έχει μια πολύ καλή φίλη, την Ευγενία. Οι δυο τους είναι σχεδόν αχώριστοι. Όμως η Ευγενία θέλει να περνά χρόνο και με τις φίλες της και όχι μόνο με τον Ανέστη. Και σιγά σιγά  απομακρύνεται όλο και περισσότερο από αυτόν. Και ο Ανέστης νιώθει μοναξιά και θλίψη. Μα αυτή η μοναξιά δεν θα κρατήσει για πολύ.

Στον δρόμο βρίσκει μια τρομπέτα πεταμένη και μόνη σαν τον ίδιο.

Αποφασίζει να την πάρει μαζί του και μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι, μια εξερεύνηση στις νότες και τη μελωδία. Θα σταθεί άραγε η νέα αυτή αγάπη του Ανέστη αρκετή για να τον κάνει ευτυχισμένο; Θα μπορέσουν οι νότες και η αγάπη του κόσμου να διώξουν τη μοναξιά του και να τον κάνουν να νιώσει ξανά πλήρης και χαρούμενος;

Ένα βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης.

Αυτής που αποτελεί κινητήριο δύναμη για κάθε τι και που δεν αντικαθίσταται από κανένα υλικό αγαθό, από καμία κοινωνική αναγνώριση ή επαγγελματική επιτυχία. Αυτής που μας δίνει επιμονή και κουράγιο να υπομένουμε, να επιμένουμε και να περιμένουμε. Όπως περίμενε ο Ανέστης καρτερικά και επίμονα την επιστροφή της αγαπημένης του φίλης για να νιώσει πλήρης και ευτυχισμένος.

Επιλέγει να διανύσει ένα μοναχικό ταξίδι, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν υποκατάστατα στην αγάπη και η υπομονή του ανταμείβεται.

Και μπορεί ο συγγραφέας να μας υπενθυμίζει πόσο δύσκολος είναι συχνά ο δρόμος για να κερδίσουμε και να κατακτήσουμε την αγάπη. Όμως αν δεν προσφέρουμε και αν δεν εισπράττουμε αγάπη στη ζωή μας, όλα τα άλλα είναι ανούσια, μικρά, λίγα, μηδαμινά.

Ένα βιβλίο για την αξία της φιλίας.

Η φιλία αποτελεί μία από τις πολυτιμότερες εμπειρίες και αξίες που μπορεί να βιώσει κανείς. Ειδικά οι φιλίες που γεννιούνται στην μικρή μας ηλικία είναι οι πιο αγνές κι ειλικρινείς και γι’ αυτό μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό στην μετέπειτα πορεία μας. Οι φίλοι και οι φίλες είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Αυτοί που μας δίνουν κουράγιο, δύναμη, πίστη στις δυνατότητές μας, κίνητρο να βάζουμε στόχους και να προχωράμε, να τολμάμε και να ζούμε μεστά και ουσιαστικά.

νότες-Ευγενία-φίλες
Ανέστης-νότες-μοναξιά

“Οι νότες της αγάπης” προσπαθούν έμμεσα να μας δείξουν πως η ζωή δεν είναι πάντα ωραιοποιημένη, εύκολη ούτε μια ευθεία διαδρομή.

Συχνά ο δρόμος μας έχει στροφές, ανηφόρες, κατηφόρες, αγκάθια και εμπόδια που καλούμαστε να υπερπηδήσουμε με πολλή προσπάθεια, κόπο και αγώνα. Στόχος του συγγραφέα, λοιπόν, είναι να καταδείξει αυτή την πραγματικότητα στον αντίποδα της υπερπροστατευτικότητας που οι περισσότεροι γονείς επιδεικνύουν, προσπαθώντας είτε να αποκρύψουν από τα παιδιά τους τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής είτε να τους μάθουν πώς να τις αποφεύγουν.

Η γραφή του συγγραφέα είναι λυρική.

Το κείμενο είναι σύντομο αλλά μεστό. Πλημμυρισμένο από νότες, μουσική και κυρίως αγάπη. Οι εικόνες του βιβλίου όμορφες, απλές αλλά συγχρόνως ξεχωριστές. Δένουν πολύ αρμονικά με το κείμενο, συμπληρώνοντάς το και αναδεικνύοντάς το, χωρίς να το επισκιάζουν.

“Οι νότες της αγάπης” αποτελούν το πρώτο συγγραφικό έργο του Σταύρου Γραμματόπουλου και σηματοδοτούν μία πολλά υποσχόμενη πορεία στο παιδικό βιβλίο και τη λογοτεχνία γενικότερα.

Ένα βιβλίο- συνονθύλευμα εμπειριών και εικόνων, εμπνευσμένο από το ταξίδι του συγγραφέα στον κόσμο της γονεϊκότητας. Ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει μία στάση ανατροφής, περιγράφοντας πώς βιώνει ένα παιδί τη μοναξιά και την αγάπη. “Σε ένα κόσμο που επιχειρούμε να αποφύγουμε τις δυσκολίες, ευελπιστώ να του μάθω να τις αντιμετωπίζει. Σε ένα κόσμο που συνηθίσαμε το γρήγορο και το πρόχειρο, εύχομαι εκείνος να έχει την υπομονή να περιμένει για εκείνο που αξίζει”, δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας σε συνέντευξή του.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς τους ίδιους.

Που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για το τι πραγματικά αξίζει στη ζωή και για τι πρέπει να παλεύουμε, να μοχθούμε και να προσπαθούμε. Θα μας προβληματίσει σίγουρα και ίσως καταφέρει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις αξίες, τα ιδανικά μας και φυσικά τα πρότυπα που θέλουμε να αποτελέσουμε για τα παιδιά μας.

Απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://siderisbooks.gr/wp-content/uploads/2020/12/BookSample-Grammatopoulos-Oi-notes-tis-agapis.pdf

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!