Λουκάς-εξώφυλλο

Μεταφραση: Μαρια Κουτσιανου

Εικονογραφηση: Susanna Isern​, Εκδοσεις ΜΑΡ ΜΑΡ, 2020

Ηλικιες: 2+ ετων

Ο Λουκάς ειναι αλεπου εφευρετης και ζει στα κλαδια ενος μεγαλου δεντρου.

Ασυνήθιστο μέρος για να ζει μια αλεπού δε βρίσκετε; Ο Λουκάς, όμως, ήθελε να τα παρατηρεί όλα. Να βλέπει όλα τα απίθανα πράγματα που έκαναν τα άλλα ζώα και που ο ίδιος δεν μπορούσε και γι’ αυτό δεν ένιωθε και τόσο ξεχωριστός. Έτσι, λοιπόν, μια μέρα αποφάσισε να αρχίσει να εφεύρει ό,τι του έλειπε και ζήλευε στους άλλους: φτερά για να πετάει σαν πουλί, νυχτερινή όραση για να βλέπει στο σκοτάδι σαν κουκουβάγια, ξυλοπόδαρα για να πηδάει ψηλά σαν βάτραχος.

Ενα σωρο απιθανα πραγματα μηχανευεται ο Λουκάς.

Για να μπορεί να έχει όλα όσα ήθελε και η φύση δεν του έδωσε. Καμιά όμως εφεύρεσή του δεν φαίνεται να λειτουργεί…Ο Λουκάς απογοητεύεται και οι φίλοι του με τίποτα δεν μπορούν να τον παρηγορήσουν.

Ενα βραδυ, ομως, οι φιλοι του θα βρεθουν σε μεγαλο κινδυνο.

Πώς θα καταφέρει να τους σώσει; Τι θα κάνει για να τους βοηθήσει; Τότε θα ανακαλύψει ότι οι πιο χρήσιμες εφευρέσεις του είναι ο εαυτός του και οι ίδιες του οι αλεπουδίσιες δυνάμεις! Τα πραγματικά του προσόντα που θα τον βοηθήσουν να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση! Το κοφτερό μυαλό του, η καλή του ακοή, η εξαιρετική του όσφρηση και το ελαφρύ του περπάτημα είναι αυτά με τα οποία τον προίκισε η φύση και αυτό που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στη δύσκολη στιγμή. Αυτά με τα οποία αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και κάθε κίνδυνο γιατί είναι αλεπού! Αυτά που τον κάνουν μοναδικό και για τα οποία οι άλλοι τον θαυμάζουν…

Ο Λουκας, η αλεπου που τα ηθελε ολα ειναι μια διασκεδαστικη και ταυτοχρονα διδακτικη ιστορα.
Μια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των μικρών αναγνωστών με τις γκάφες, το πείσμα και τις συνεχείς αναζητήσεις του Λουκά του εφευρέτη μας. μόνο που ο Λουκάς δεν καταφεύγει στις εφευρέσεις για να μάθει αλλά για να αλλάξει τον εαυτό του. Από ανασφάλεια, δηλαδή, και από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Δεν αναγνωρίζει την αξία των δικών του γνωρισμάτων και ικανοτήτων και προσπαθεί να γίνει σπουδαίος αποκτώντας ικανότητες και χαρακτηριστικά άλλων ζώων και ξένα προς αυτόν.
 
Οι δυο βασικες εννοιες, λοιπον, που μπορουμε να πουμε πως περικλυουν ολο το νοημα του βιβλιου μας, ειναι η ανασφαλεια και η αυτοπεποιθηση.
Το πρώτο είναι ό,τι χειρότερο για την προσωπική μας εξέλιξη. Το δεύτερο, όμως, είναι κλειδί και όπλο για να πορευτούμε ως άτομα στη ζωή.  Δε χρειάζεται να έχει κανείς υπερφυσικές ικανότητες ή πολλά και σπάνια ταλέντα για να γίνει αρεστός στον εαυτό του και στους άλλους ή για να πετύχει στη ζωή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψει τα δικά του δυνατά σημεία, τις δικές του ικανότητες. Αυτές που του προσέφερε η ίδια η φύση και που τον κάνουν ξεχωριστό.
Λουκάς-γυαλιά-νυχτερινής-όρασης
Λουκάς-αλεπού-εφευρέσεις
Απο την πρωτη κιολας εφευρεση του Λουκά, τα φτερα που βλεπουμε και στο εξωφυλλο, μπορουμε να συμπερανουμε ποσο μεγαλοπνοα σχεδια ειχε η αλεπου μας.

Οι διαπιστώσεις αυτές μας δίνουν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε με το παιδί μας για το πώς η ανασφάλεια και η ματαιοδοξία ή η υπερβολική φιλοδοξία μπορούν να μας κάνουν κοντόθφαλμους και  επιπόλαιους ή ακόμα και να μας παρασύρουν σε κινδύνους. Είναι καλό να βάζουμε στόχους και να αναζητούμε τη διαρκή μας εξέλιξη και βελτίωση, στο πλαίσιο, όμως, μιας  υγιούς δημιουργικότητας και με γνώμονα πάντα τη λογική μας!

Εξαλλου, καθενας μας εχει το δικο του προορισμο στον κοσμο.

Και η μητέρα Φύση εξοπλίζει κάθε πλάσμα με τα εφόδια που του είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, να επιβιώσει, να προσφέρει και να εξελιχθεί. Και οι αλεπούδες, όπως μας είναι γνωστό από τα παραμύθια, έχουν σα βασικό τους όπλο το μυαλό τους, την εξυπνάδα και την πονηριά τους. Μόνο που ο Λουκάς της ιστορίας μας κάνει κατάχρηση των προσόντων του αυτών. Τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει άλλα προσόντα. Και, όπως ήταν επόμενο, η προσπάθειά του να παραβιάσει και να υπερβεί τους νόμους της φύσης απέτυχε παταγωδώς!

Αυτο το συγχρονο παραμυθι, μιλαει ακομα για τη διαφορετικοτητα, τη μοναδικότητα καθενός, την αποδοχη των αλλων, μα κυριως του ιδιου μας του εαυτου, την αυτοεκτιμηση.

Αν δεν αποδεχτούμε πρώτοι εμείς τον εαυτό μας και δεν τον αγαπήσουμε για αυτό που είναι, για τα προτερήματα και τις αδυναμίες του, τότε σίγουρα δεν θα το κάνουν οι άλλοι για λογαριασμό μας. Καθένας μας είναι ξεχωριστός, μοναδικός και έχει ικανότητες και ταλέντα που τον κάνουν χρήσιμο και πολύτιμο για τους άλλους. Μιλάει και για τη δύναμη και την αξία της φιλίας, που νικάει εμπόδια και κινδύνους, που κάνει το μυαλό μας να βρίσκει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα και μας εφοδιάζει με την απαραίτητη γενναιότητα και τόλμη.

Στην εικονογραφηση κυριαρχουν εντονα, φανταχτερα χρωματα και αντικειμενα μεγαλων διαστασεων.

Ακόμα και η φιγούρα του Λουκά, του κεντρικού μας ήρωα, είναι υπερμεγέθης, ενώ στις μεταμορφώσεις του τα νέα του χαρακτηριστικά παρουσιάζονται εξωπραγματικά μεγάλα. Το στοιχείο της υπερβολής, του εξωλογικού και εξωπραγματικού, κυριαρχεί και στις εικόνες, οι οποίες συμπληρώνουν και δένουν τόσο αρμονικά με το κείμενο, εξάπτοντας ακόμα περισσότερο τη φαντασία των μικρών αναγνωστών!

To βιβλίο φέρει το χρυσό σήμα επιλογής από τον οργανισμό Junior Library Guilted και κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες εκδόσεις ΜΑΡ ΜΑΡ.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!