σκουπιδονήσι-εξώφυλλο

 

Εικονογραφηση: Λιάνα Δενεζάκη,

Εκδοσεις Πορφύρα, 2018

Ηλικιες: 6+ ετών

“Το σκουπιδονήσι του ωκεανού”, είναι ένα νησί φτιαγμένο από σκουπίδια.

Είναι ταυτόχρονα και ένα παραμύθι που θέλει μέσα από την περιπέτεια των ηρών του να μας ευαισθητοποιήσει γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Άλμπι και η Αλμπίνα είναι δύο αγαπημένα άλμπατρος και μαζί με τη Λώνα τη χελώνα και το Φίνι το έξυπνο δελφίνι πρωταγωνιστούν στην ιστορία μας. Όλοι ζουν στον πανέμορφο ωκεανό αλλά η υγεία τους αρχίζει να μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες όταν το φαγητό τους μπερδεύεται με τα σκουπίδια που άλλα επιπλέουν στα νερά και άλλα στοιβάζονται στο σκουπιδονήσι.

Θα καταφέρουν άραγε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους προκαλούν τα τόσα σκουπίδια;

Θα γίνουν καλά τα άρρωστα ζώα της θάλασσας; Η θάλασσα θα καθαρίσει ποτέ; Θα τα καταφέρουν να νικήσουν τη μάχη με τα σκουπίδια και πώς μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να βοηθήσουμε; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μας θέτει η ιστορία μας, τη στιγμή που μας διδάσκει πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

Αρκεί να τον αγαπήσουμε και να τον νοιαστούμε όπως το σπίτι μας γιατί αυτός μας περιβάλλει και η μόλυνση που υφίσταται μας επηρεάζει άμεσα!

Και όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η ίδια η συγγραφέας μερόπη Μάττα, «Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα επειδή αυτό που μπορείς να προσφέρεις νομίζεις ότι είναι πολύ λίγο!».

Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά που έχουν οικολογικές ανησυχίες.

Ο αναγνώστης βουτάει στα βαθιά νερά του ωκεανού ήδη διαβάζοντας τις πρώτες γραμμές. Κολυμπά νοερά στις θάλασσές μας, γνωρίζοντας τα είδη που ζουν στον ωκεανό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, τα παιδιά ανακαλύπτουν πως η ευθύνη για την προστασία αυτών των  ειδών, όπως και της ευρύτερης κατοικίας τους, του ωκεανού με όλα όσα τον περιβάλλουν, βαραίνει εμάς τους ανθρώπους και πως μόνο εμείς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

σκουπίδια-ωκεανός

Μάλιστα το παραμύθι προχωράει ακόμα παραπέρα προτείνοντας λύσεις, όπως η ανακύκλωση και η χρήση εναλλακτικών, ασφαλέστερων για το περιβάλλον υλικών.

Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι που στόχο έχει να αφυπνίσει τα παιδιά γύρω από τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητας της προστασίας των θαλασσών και του Πλανήτη μας γενικότερα. Καλλιεργεί την οικολογική συνείδηση, το σεβασμό και την αγάπη προς το περιβάλλον, όπλα ισχυρά και απαραίτητα στην τόσο σπουδαία μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη μας από την απειλή της μόλυνσης! Όλα αυτά μέσα από την ευχάριστη πλοκή της ιστορίας, την όμορφη και ζωντανή εικονογράφηση και τις δραστηριότητες και τα αυτοκόλλητα που συνοδεύουν το παραμύθι μας, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών ως το τέλος!

Το “σκουπιδονήσι του Ωκεανού” είναι ένα βιβλίο που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό από παιδιά ακόμα και τεσσάρων ετών.

Και ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία σχολική βιβλιοθήκη. Εργαλείο χρήσιμο και βοηθητικό σε κάθε εκπαιδευτικό αλλά και σε κάθε γονέα που θέλει να μιλήσει στα παιδιά για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αναδεικνύοντας αλλά και υποδεικνύοντας  την ανάγκη συμβολής του καθενός από εμάς με το μικρό μας λιθαράκι στο δύσκολο εγχείρημα της προστασίας του Πλανήτη, που μας θέλει όλους αρωγούς!

Περισσότερα για το “σκουπιδονήσι του  Ωκεανού” μπορείτε να δείτε στη σελίδα των Εκδόσεων Πορφύρα

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!