Ένα υπέροχο παραμύθι για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό

Εικονογράφηση: Θεοχάρης Κώστας, Εκδόσεις Διόπτρα, 2018

«Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά» είναι μια υπέροχη ιστορία για τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό.

Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό και φιλομαθές αγόρι, γεμάτο περιέργεια για τη ζωή. Αγαπάει πολύ το διάβασμα, έχει πολλές απορίες και επιδιώκει την καλλιέργεια του μυαλού του.Του αρέσει να μαθαίνει καινούρια πράγματα και ειδικά μεγάλα μυστικά.  Μια μέρα στον κήπο του σπιτιού του συναντάει μια παράξενη χελώνα, αλλιώτικη από αυτές που γνωρίζει ότι υπάρχουν. Όταν τη φροντίζει και της προσφέρει φαγητό και αγάπη, εκείνη του μιλάει με ανθρώπινη φωνή και του υπόσχεται να του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει το παιδί να εκπληρώσει μια ιδιαίτερη αποστολή: Να φέρει στη χελώνα τέσσερα διαφορετικά αυγά. Και η περιπέτεια αρχίζει… Στο τέλος της, ο πρωταγωνιστής μας είναι πλέον πολύ, μα πολύ πιο σοφός, έχοντας διδαχθεί ένα σπουδαίο μάθημα. Ποιο είναι αυτό; Ότι μπορεί να αγαπά και να αποδέχεται όλους τους ανθρώπους με σεβασμό.

Μέσα από το παραμύθι τα παιδιά μαθαίνουν πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε κατά βάθος ίδιοι, ίσοι και μοναδικοί. Παρά τα διαφορετικά μας εξωτερικά χαρακτηριστικά. Παρά τις όποιες διαφορές μας σε εθνικότητα, φύλο, φυλή, θρησκεία, ιδεολογία, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική και επαγγελματική τάξη. Ακριβώς όπως τα αβγά, που όσο κι αν διαφέρουν εξωτερικά, όλα μα όλα στο εσωτερικό τους είναι απλώς ασπράδι και κρόκος!!! Κι αυτό είναι που κάνει τη πολυπολιτισμική ζωή μας πιο όμορφη και λιγότερο βαρετή.

Μια διδακτική  ιστορία για την αποδοχή που όλοι  χρειαζόμαστε καθώς οι περισσότεροι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ρατσιστές και φοβόμαστε το διαφορετικό.

Ένα βιβλίο που σε κάνει να σκεφτείς ότι όταν έλεγες πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα σε ένα παιδάκι, έκανες τελικά λάθος. Τα παιδιά διαμορφώνουν άποψη, επηρεάζονται και επηρεάζουν από τα πρώτα κιόλας ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους. Εξάλλου αν και προτείνεται για παιδιά από 4 ετών,  μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερα, με την καθοδήγηση και τις εξηγήσεις του γονέα.

Η Κατρίνα Τσάνταλη, σ’ αυτή την ιστορία, προσεγγίζοντας πολύ ευρηματικά την παιδική περιέργεια και φαντασία, μεταφέρει το μήνυμα της ισότητας και του σεβασμού στο διαφορετικό. Το βιβλίο προάγει με εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο την ιδέα της ισότητας, της πολυμορφίας και της πολυπολιτισμικότητας.  Ειδικά στις μέρες μας αν και η ισότητα και τα δικαιώματα έχουν εμπεδωθεί σε θεωρητικό επίπεδο, ο ρατσισμός έχει επεκταθεί σε πολλά άλλα πεδία. Τις περισσότερες φορές χωρίς να τον αντιλαμβανόμαστε. Η βασική αιτία;  Ο φόβος του ξένου, του ανοίκειου, του διαφορετικού.

Ο ρατσισμός, το bullying και η απόρριψη του διαφορετικού, έχουν σκληρό πρόσωπο. Συχνά τα θύματα γίνονται θύτες  και οι θύτες θύματα.  Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζουμε ξανά και ξανά  όμορφες ιστορίες που θα μας υπενθυμίζουν  να σεβόμαστε τους γύρω μας. Έτσι, θα μυήσουμε τα παιδιά μας -και φυσικά τους εαυτούς μας – στην αγάπη και στην ελευθερία. Και ίσως κάποια μέρα θα καταφέρουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο με λιγότερο μίσος, ο φόβο,  μισαλλοδοξία και βία.  Σε ένα κόσμο γεμάτο  παιδιά με μεγάλη ψυχή, που θα μοιάζουν σ’ αυτό το μικρό αγόρι με τα 4 αβγά.

Και αν κάποιος ρωτήσει γιατί έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Γιατί έχουμε διαφορετική εθνικότητα, φύλο, φυλή, θρησκεία, ιδεολογία, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική και επαγγελματική τάξη; Σπάστε του 4 διαφορετικά αβγά και δείξτε του το εσωτερικό τους. Είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί αλλά τόσο ίδιοι, ασπράδι και κρόκος! Γι’ αυτό καλά θα κάνουμε να σεβόμαστε τους γύρω μας.

Διαβάστε λοιπόν αυτό το παραμύθι στα παιδιά σας, στους μαθητές σας ξανά και ξανά. Ας ευχηθούμε κάποτε να αγκαλιάσουμε όλοι μας το διαφορετικό με αγάπη και ενσυναίσθηση.

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!