“Ο μικρός άγγελος που στο τέλος αποκοιμήθηκε” και “Ο μικρός άγγελος κατεβαίνει κρυφά στη γη”

2 ιστορίες ένα βιβλίο

Συγγραφέας: Μόργκαν-Βλάχου-Μαυρογεννέα Μαρία (ΜΑΡ ΜΟΡ)

Επιμέλεια: Μπέρκη-Μεϊμάρη Μανουέλα,

Προτεινόμενη Ηλικία 6-9 ετών

Εικονογράφηση: Σπυρίδωνος Δήμητρα, Εκδόσεις Νόηση, 2008

Ο μικρός άγγελος που στο τέλος αποκοιμήθηκε

Είναι Παραμονή Χριστουγέννων.

Όλοι οι άγγελοι προετοιμάζονται για τη γέννηση του μικρού Χριστούλη. Κάνουν πυρετωδώς πρόβες στους ψαλμούς με τους οποίους θα καλωσορίσουν στη γη το Θείο Βρέφος. Όπως κάνουν τόσο καιρό τώρα για να είναι όλα τέλεια εκείνη την Άγια Νύχτα. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν να έρθει η στιγμή! Όλοι εκτός από έναν. Ο μικρός άγγελος έχει κουραστεί. Με τόσες πολλές πρόβες δεν μένει πια καθόλου χρόνος για παιχνίδι. Έχει πεισμώσει τόσο πολύ που αρνείται να συμμετάσχει στην τελευταία πρόβα λίγες μόλις ώρες πριν από τη γέννηση.

Έπειτα όλοι οι άγγελοι έγειραν κάτω από το σύννεφό τους για να δουν τι γίνεται στη γη.

Παρακολουθούσαν με μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον την Παναγία με τον Ιωσήφ που περιπλανιόντουσαν ψάχνοντας ένα πανδοχείο για να γεννηθεί ο μικρός Χριστούλης. και τι έκπληξη…το μόνο μέρος που μπόρεσαν να βρουν ήταν μια σπηλιά. και τότε ο Αρχάγγελος διέκοψε την παρακολούθηση των αγγέλων καθώς ήταν ώρα για ύπνο. Όλοι οι άγγελοι έπρεπε να ξεκουραστούν για να είναι έτοιμοι μόλις το αστέρι φωτίσει να κατέβουν στη γη και να ψάλλουν για τη γέννηση του Θείου Βρέφους. Μονάχα ο μικρός άγγελος δεν μπορούσε να κλείσει μάτι. Σκεφτόταν το κρύο που θα είχε εκεί κάτω μιας και ήταν χειμώνας και αναρωτιόταν γιατί να μη γεννιόταν καλοκαίρι ο Χριστούλης. Ώσπου αποκοιμήθηκε ακριβώς τη στιγμή που το λαμπρό αστέρι έφεξε δυνατά για να τους ξυπνήσει.

Και επιτέλους ήρθε η μεγάλη στιγμή!

Όλοι οι άγγελοι βρίσκονται στη σπηλιά και ψέλνουν…εκτός από έναν… Ο μικρός άγγελος έχασε τα λόγια του! Όλοι τον κοιτούσαν! Μέχρι και η Παναγία! Ντρεπόταν τόσο πολύ που έβαλε τα κλάματα. Και από την τόση του ντροπή έκλεισε τα μάτια για να μη βλέπει πως τον κοιτάνε όλοι, μέχρι και οι τρεις μάγοι με τα δώρα. Και τελικά αποκοιμήθηκε… Κοιμόταν τόσο βαριά ο μικρός άγγελος που δεν άκουγε τους άλλους αγγέλους που τον φώναζαν για να φύγουν όταν πια άρχισε να ξημερώνει. Έτσι αναγκάστηκαν να τον αφήσουν εκεί…

Μια τρυφερή Χριστουγεννιάτικη ιστορία που πρώτα απ’ όλα εστιάζει στο γεγονός των Χριστουγέννων.

Στον αληθινό λόγο που γιορτάζουμε αυτές τις μέρες, στη γέννηση του Χριστού. Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία και το γεγονός της γέννησης του Θείου Βρέφους, περιγράφοντας όλα αυτά που πλαισίωναν και προσέδιδαν αυτή τη Θεία διάσταση στο γεγονός . Οι ψαλμωδίες των αγγέλων με τις μελωδικές φωνές τους, η κατάνυξη με την οποία περιέβαλαν το Θείο Βρέφος όχι μόνον οι άγγελοι αλλά και οι μάγοι. Ακόμα και τα ζώα που ζέσταιναν το Χριστούλη με τα χνώτα τους, συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του μαγικού αυτού σκηνικού. Και έρχεται η φιγούρα του μικρού αγγέλου να δώσει μια πιο παιχνιδιάρικη και αστεία εκδοχή στην ιστορία μας, με τη γκάφα του και την παιδιάστικη συμπεριφορά του.

Ο μικρός άγγελος είναι ατίθασος και ζωηρός, πεισματάρης και ανυπάκουος.

Όπως είναι τα περισσότερα παιδάκια. Για αυτό και θα ταυτιστούν μαζί του και θα τον νιώσουν τόσο όμοιο με αυτά. Όμως η στάση του αυτή του βγήκε σε κακό την χειρότερη στιγμή. Όταν έπρεπε όλα να είναι τέλεια. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στο μικρό άγγελο ανθρώπινες ιδιότητες, κάνοντας την εικόνα του να φαντάζει πιο προσιτή στο μυαλό των παιδιών. Τα παιδιά που μπορεί να φαντάζονται τους αγγέλους τέλειους ή απόμακρους, βλέπουν κάτι τελείως διαφορετικό. Βλέπουν πως ακόμα και ένας άγγελος μπορεί να κάνει λάθος ή να έχει μια άτυχη στιγμή. Έτσι μαθαίνουν να απενοχοποιούν και τις δικές τους αδυναμίες και να μην αυτομαστιγώνονται ούτε να ντρέπονται για τα λάθη τους, αφού μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε.

Η εικονογράφηση είναι τόσο λιτά προσεγμένη που συνοδεύει τέλεια την αφήγηση.

Ζωγραφιές με απαλά χρώματα και τόσο εκφραστικές μορφές που αποτυπώνουν κάθε συναίσθημα και κάνουν τους αγγέλους να μοιάζουν με ζωντανά πλάσματα. Λες και κινούνται! Οι γλαφυρές περιγραφές σε μεταφέρουν στο σκηνικό και νιώθεις πως συμμετέχεις και συ στην ιστορία. Πότε ταυτίζεσαι με το μικρό άγγελο και πότε θυμώνεις με την ανυπακοή του. Όμως σε όλη την αφήγηση έχεις την αγωνία του. Αν θα τα καταφέρει να ψάλλει σωστά τη νύχτα της Θείας Γέννησης, αν θα καταφέρει να γυρίσει μόνος του στον ουρανό. Μια ιστορία που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών με την ευκολοδιάβαστη και καθόλου κουραστική πλοκή της και τις ζωηρές περιγραφές της. Μας μεταφέρει τόσο παραστατικά στις στιγμές της Θείας Γέννησης, δημιουργώντας στο μυαλό μας εικόνες και εξάπτοντας τη φαντασία μας, ώστε να πλάσουμε στο μυαλό μας όλο το μαγικό και κατανυκτικό σκηνικό.

 

μικρός-άγγελος-κατεβαίνει-γη

Ο μικρός άγγελος κατεβαίνει κρυφά στη γη.

Τα αγγελούδια βαριούνται εύκολα, όπως και τα παιδιά, αλλά κάνουν και αταξίες.

Το να καβαλήσεις ένα πεφταστέρι και να βρεθείς στη γη μόνο για να συναντήσεις τον Άγιο-Βασίλη είναι περιπέτεια που μόνο μια φορά ζει κανείς. Ακόμα κι όταν είναι αγγελάκι. Η ζωή των αγγέλων τελικά δεν διαφέρει και τόσο πολύ από τη δική μας…

Όπως για παράδειγμα ο μικρός άγγελος που είναι όλο παράπονα και σκανταλιές.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αρχίζει πάλι να γκρινιάζει γιατί ζηλεύει τα παιδιά στη γη που παίζουν χιονοπόλεμο και είναι χαρούμενα. Η ζωή στον ουρανό αρχίζει και του φαίνεται βαρετή γιατί κάνει όλο τα ίδια και τα ίδια. Έχει βαρεθεί βλέπετε να παίζει συνεχώς κυνηγητό και κρυφτό με τα σύννεφα και τα αστέρια μαζί με τους υπόλοιπους αγγέλους. Περισσότερο όμως ζηλεύει επειδή τα παιδιά στη γη απόψε θα λάβουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Ενώ εκείνος τίποτα…Πόσο θα ήθελε να έπαιρνε κι αυτός ένα δώρο! Ένα καινούργιο ζευγάρι φτερά κατά προτίμηση και ένα φωτοστέφανο με τρελοκεραίες για να ταιριάζουν με τη σκανταλιάρικη φύση του!

Και να που του δίνεται η ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα την πιο τρελή του σκέψη…να κατέβει στη γη!

Χωρίς να το πολυσκεφτεί καβαλάει ένα πεφταστέρι και πριν καλά καλά το καταλάβει πατάει στο αφράτο χιόνι. Ευθύς σπεύδει να τρυπώσει από την καμινάδα στο πρώτο σπίτι που βλέπει μπροστά του για να περιμένει εκεί τον Άη Βασίλη και να του ζητήσει αυτοπροσώπως το δώρο του. Έλα σου όμως που αποκοιμιέται μιας και η νύχτα είχε πια προχωρήσει για τα καλά. Την πάτησε όπως όλα τα παιδιά που θέλουν να περιμένουν ξύπνια για να δουν τον Άη Βασίλη μα τελικά τα παίρνει ο ύπνος. Και όταν ξύπνησε ήταν πια μεσημέρι. Αλλά βρισκόταν πια στον ουρανό. Πώς έγινε αυτό; Και πώς βρέθηκαν δύο ολοκαίνουργια φτερά στην πλάτη του και ένα φωτοστέφανο με τρελοκεραίες στο κεφάλι του; 

Μια πολύ γλυκιά και τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία με πρωταγωνιστή ένα μικρό άγγελο.

Που ενώ έχει ό,τι θα μπορούσε να ζηλέψει ένα παιδί και κυρίως φτερά για να πετάει, εκείνος ζηλεύει τα παιδιά που ζουν στη γη. Η αφήγηση είναι τόσο ζωντανή που θαρρείς πως βρίσκεσαι μέσα στο παραμύθι και πετάς και συ στα σύννεφα μαζί με το μικρό άγγελο. Η εικονογράφηση δένει τόσο αρμονικά με το κείμενο. Τα χρώματα είναι απαλά λες και έχουν επιλεγεί για να συνθέσουν ένα σκηνικό ουράνιο και να απεικονίσουν όσο πιο πιστά γίνεται τον κόσμο των αγγέλων. Οι εικόνες σε ταξιδεύουν μια στον ουρανό και μία στη γη. Με εναλλαγές που σε κρατάνε σε εγρήγορση και δεν αφήνουν το μικρό αναγνώστη να κουραστεί από την αφήγηση. Εξάλλου έχουν τόση αγωνία να δουν τι θα απογίνει ο μικρός άγγελος και αν θα καταφέρει να κατέβει στη γη και κυρίως να γυρίσει μετά πίσω στον ουρανό!

Νομίζω πως τα περισσότερα παιδιά θα ταυτιστούν με το ζαβολιάρη μικρό άγγελο που όλο κάνει σκανταλιές και μπλέκει σε μπελάδες. 

Ενώ ταυτόχρονα θα βιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων από μια άλλη οπτική που δεν έχουν συνηθίσει. Σύννεφα πουπουλένια πάνω στα οποία οι άγγελοι κοιμούνται, κάθονται, ταξιδεύουν και κυρίως αγναντεύουν κάτω στη γη και βλέπουν όλα όσα συμβαίνουν στους ανθρώπους. Αστέρια και πεφταστέρια με ανθρώπινες ιδιότητες. Κοιμούνται, ξυπνούν, παίζουν με τους αγγέλους, τους νουθετούν και τους προσέχουν. Ή και σκαρώνουν και κείνα ζαβολιές, όπως το αστέρι που βρήκε τον τρόπο να κατέβει στη γη ο μικρός άγγελος. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό τόσο μαγικό αλλά και συγχρόνως τόσο συνηθισμένο και λιτό. Έτσι φαντάζει οικείο, προσιτό και καθημερινό στο μυαλό των παιδιών που μπορεί να αναρωτιούνται τι να συμβαίνει στον ουρανό. 

Μια ιστοριούλα που μπλέκει τόσο όμορφα τη φαντασία με την πραγματικότητα.

Που θέλει να περάσει το μήνυμα πως το πνεύμα  και η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να φτάσει μέχρι και στα πιο απόκοσμά και απομακρυσμένα μέρη, που δε βάζει ο νους μας. Πως φτάνει από τον ουρανό μέχρι τη γη και αντίστροφα. Και πως όταν τολμάς να πιστέψεις σε αυτήν τότε σίγουρα κάτι ξεχωριστό και μαγικό θα συμβεί!

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!

 

Μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα του βιβλίου στη σελίδα των εκδόσεων Νόηση, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.noisi.info/biblia/kritikes/O%20Aggelos%20katebike%20-%20O%20Aggelos%20apokoimithike.pdf