Το κουνελάκι δεν θέλει να πάει για ύπνο

Μετάφραση: Μαργαρίτα Κουλεντιανού, Εικονογράφηση: Clara Suetens, Εκδόσεις Κεντικελένη, 2005

Το βιβλίο “Ο Φοίβος φοβάται το σκοτάδι”, ανήκει σε μια υπέροχη σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή ένα μικρό Κουνελάκι, το Φοίβο.

Ο Φοίβος μαθαίνει να ξεπερνάει τα προβλήματα και τους φόβους του. Ένας από αυτούς είναι και το σκοτάδι.  Ένας από τους συνηθέστερους φόβους των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Εδώ και μερικά βράδια, ο Φοίβος δεν θέλει να πηγαίνει για ύπνο. Νυστάζει και θα του άρεσε να βρίσκεται με τα αρκουδάκια του κάτω απ’ το μαλακό, ζεστό του πάπλωμα. Αλλά δε θέλει καθόλου να είναι ολομόναχος στο σκοτάδι! Και κυρίως δεν θέλει να το πει στον μπαμπά και στη μαμά! Μπορεί να τον περάσουν για μωρό. . . Μια διασκεδαστική ιστορία για το κουνελάκι που, σαν όλα τα παιδιά, φοβάται καμιά φορά το σκοτάδι. . Με πολύ απλοϊκό και χαριτωμένο τρόπο περιγράφεται το πώς βίωνε το μικρό κουνελάκι το φόβο του αυτό και πώς εν τέλει κατάφερε να τον ξεπεράσει.

Για τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι και κάποιος άλλος μπορεί να φοβάται τα ίδια πράγματα με αυτά. Εξίσου σημαντικό είναι να δουν και να ακούσουν τα ίδια πως έλυσε ο Φοίβος το δικό του πρόβλημα.. Η εικονογράφηση, πολύ ρεαλιστική και γλυκιά, αποδίδει τον αθώο αυτό φόβο στο προσωπάκι του Φοίβου, όπως ακριβώς ζωγραφίζεται σε ένα μικρό παιδικό προσωπάκι. Το μυαλουδάκι του σκαρφίζεται διάφορα τερτίπια προκειμένου να καταφέρει να γλυτώσει από το σκοτάδι. Ώσπου η λύση έρχεται σαν από μηχανής θεός  όταν πια αποφασίζει να μιλήσει για το φόβο του.

 

Ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα που περνάει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι να μην διστάζουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.

Κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό, ένοχο ή άπρεπο. Ούτε μας κάνει λιγότερο άξιους, ώριμους  ή σοβαρούς  ένα αρνητικό συναίσθημα όπως ο φόβος. Αντιθέτως, μόλις ο Φοίβος βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για αυτό, ήρθε και η λύση στο πρόβλημά του!!! Γι’ αυτό, λοιπόν, το δίδαγμα του βιβλίου απευθύνεται εξίσου και στα παιδιά και στους γονείς. Οι γονείς είναι αυτοί που οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλούν για όσα νιώθουν, για όσα τα προβληματίζουν, να εκφράζουν κάθε συναίσθημα, ιδίως αρνητικό ώστε να απελευθερώνονται από αυτό και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τα απασχολούν!
 
ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!