Εικονογράφηση: Eric Carle

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2017

Προτεινόμενη ηλικία: 3+,

 Μια πολύ πεινασμένη κάμπια… βρέθηκε στο διάβα μας αναζητώντας βιβλία για το αγαπημένο μας ζωάκι.

Εκεί που φτιάχναμε φανταστικές κάμπιες με κάθε είδους υλικό, πλαστελίνη, χαρτί, κορδόνια, πον πον, εξαρτήματα πίπας και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος και δη παιδικός νους!!! Δεν ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε και μια ιστορία για αυτή την κάμπια; Που να φανταστούμε ότι θα πέφταμε σε ένα βιβλίο θρύλο ηλικίας μισού αιώνα και παγκόσμιας αποδοχής και λατρείας!!! Εντάξει δεν είμαστε οι μοναδικοί που αγαπάμε τις κάμπιες!!!
 
Μια ηλιόλουστη Κυριακή, λοιπόν, βγήκε η κάμπια από ένα μικροσκοπικό αυγό. Πεινούσε φοβερά. Τη Δευτέρα, έφαγε ένα μήλο. Μα ακόμα πεινούσε. Την Τρίτη, έφαγε δύο αχλάδια. Μα ακόμα πεινούσε. Την Τετάρτη, έφαγε τρία δαμάσκηνα. Μα ακόμα πεινούσε. Την Πέμπτη έφαγε 4 φράουλες. Μα ακόμα πεινούσε. Την Παρασκευή έφαγε πέντε πορτοκάλια. Μα ακόμα πεινούσε. Το Σάββατο έφαγε 10 φαγητά, κυρίως ανθυγιεινές τροφές και μετά είχε στομαχόπονο! Την Κυριακή έφαγε ένα τρυφερό πράσινο φυλλαράκι…και δεν ξαναπείνασε!!! Και το παραμύθι συνεχίζεται περιγράφοντας τον κύκλο ζωής της πεταλούδας…
 
 

Ένα βιβλίο για την Άνοιξη, την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, που υμνεί την ομορφιά και τη μαγεία της Φύσης. Ένας σπουδαίος εικονογράφος και συγγραφέας, ο Eric Carle, αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο ένα από τα μικρά καθημερινά θαύματα της Φύσης, τον κύκλο ζωής της πεταλούδας. Μέσα από την ιστορία της μικρής πεινασμένης κάμπιας που μεγαλώνει τρώγοντας λίγο απ’ όλα! Χορτάτη πια, φτιάχνει το κουκούλι της κι αποκοιμιέται. Θα βγει δύο βδομάδες μετά, μεταμορφωμένη σε μια πανέμορφη πεταλούδα.
 
 
Ένα βιβλίο που θα το χαρούν τα πολύ μικρά παιδιά αλλά και οι πολύ μεγάλοι!!  Ταυτόχρονα, προσφέρει άπειρες δυνατότητες για επέκταση νοημάτων στα παιδιά. Μαθαίνουν διασκεδάζοντας τους αριθμούς ως το πέντε, τις ημέρες της εβδομάδας, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και γνωρίζουν διάφορα τρόφιμα. Να μια καλή εισαγωγή στο Θέμα της Υγιεινής Διατροφής…Ενώ η κάμπια μας από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ένιωθε υπέροχα με τα φρούτα της, ξαφνικά το Σάββατο άρχισε να χάνει την ενέργειά της….Έτσι την Κυριακή ξύπνησε και αποφάσισε να φάει μόνο μια σαλάτα! Ένα φύλλο, για να ξεφουσκώσει και να νιώσει καλύτερα!
 
Η υπέροχη εικονογράφηση στηρίζεται σε τολμηρά, έντονα χρώματα. Το κείμενο απλό, τυπωμένο με μεγάλα, ευανάγνωστα στοιχεία σε ανθεκτικές χαρτονένιες σελίδες. Οι τρύπες που κάνει η κάμπια στα φρούτα αναπαριστώνται πολύ ρεαλιστικά ώστε να χωράνε μέσα τους τα μικρά παιδικά δαχτυλάκια….Η τελευταία εικόνα ολοκληρώνει, μέσα σε μια έκρηξη χρωμάτων, την αφήγηση για τη μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα, υμνώντας την ομορφιά και τη μαγεία της Φύσης. Το συνολικό αποτέλεσμα διεγείρει την παιδική φαντασία και ευρηματικότητα!
 
 

Φέτος συμπληρώνονται 51 χρόνια από την πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου που αγάπησαν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε μέρας και νύχτας, πουλιέται ένα ακόμη αντίτυπο αυτού του κλασικού πια βιβλίου που έχει μεταφραστεί σε 45 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 29 εκατομμύρια αντίτυπα. Οι Times της Νέας Υόρκης ανακήρυξαν την Κάμπια ένα από τα πιο πετυχημένα παιδικά βιβλία που εκδόθηκαν ποτέ. Η φαινομενικά απλή ιστορία της κάμπιας που μεταμορφώνεται σε πανέμορφη πεταλούδα γοητεύει μικρούς και μεγάλους –γονείς, δασκάλους, βιβλιοθηκάριους. Κρύβει μια ιστορία από τη φύση, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, μία περίτεχνη σύνθεση εκρηκτικών χρωμάτων, και μια σειρά από παιχνιδιάρικες τρύπες μέσα από τις οποίες και το πιο μικρό δαχτυλάκι μπορεί να ξεκινήσει το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου.

Το μυστικό των βιβλίων του Eric Carle βρίσκεται στη βαθιά του κατανόηση και στον σεβασμό που έχει για τα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του κάποιον που μοιράζεται μαζί τους τις πιο δικές τους σκέψεις και συναισθήματα. Έχει εμπνεύσει πολλούς γονείς και εκπαιδευτικούς σε δραστηριότητες εκμάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων όπως η λεπτή κινητικότητα μέσα από διάφορες χειροτεχνίες και κατασκευές που αναπαριστούν την ιστορία της μικρής πεινασμένης κάμπιας.

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!