Πώς να κατανοήσουμε και να ξεπεράσουμε την επίδρασή τους πάνω μας,
Μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου, εκδόσεις ΑΡΜΟΣ 2015
Το βιβλίο αυτό αποτελεί προϊόν προσωπικής έρευνας της συγγραφέως, η οποία ήρθε σε επαφή με αρκετά άτομα, τόσο ανήλικα όσο και ενήλικα. Τα λόγια τους είχαν μία μορφή αποκάλυψης, εξομολόγησης αλλά και στεναχώριας για τον τρόπο με τον οποίο βίωναν τη σχέση τους με τη μητέρα τους. Η συγγραφέας οδηγήθηκε σε μία πενταπλή κατηγοριοποίηση των τύπων μητέρων τις οποίες χαρακτηρίζει ως δύσκολες. Πρόκειται για τη θυμωμένη μητέρα, την εξουσιαστική μητέρα, τη ναρκισσιστική μητέρα, τη μητέρα που φθονεί και τη συναισθηματικά μη διαθέσιμη μητέρα.
Καθεμία από αυτές έχει άλλα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Κοινός παρονομαστής και των πέντε είναι το γεγονός ότι επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των παιδιών τους. Και ενώ τα παιδιά εκδηλώνουν λατρεία και επίμονη αγάπη προς τη μητέρα τους, βιώνουν μεγάλη απογοήτευση και ματαίωση όταν δεν κατορθώνουν να την κερδίσουν. Ο κάθε τύπος δύσκολης μητέρας αδυνατεί να δεχτεί το παιδί της όπως είναι για διαφορετικούς λόγους. Ασκεί μία αόρατη εξουσία που δένει τα παιδιά χειροπόδαρα και τα καθιστά ανήμπορα να αντιδράσουν και να είναι ο εαυτός τους.
Η συγγραφέας ερευνά το γιατί η μητέρα έχει τόση δύναμη επάνω μας και γιατί οι αντιδράσεις της συνεχίζουν να μας απασχολούν πολύ καιρό μετά τη χειραφέτησή μας. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε γιους και κόρες όλων των ηλικιών. Τα παιδιά που βιώνουν μία δύσκολη σχέση με τη μητέρα τους θα βρουν μέσα χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουν την τόσο ισχυρή επίδρασή της, μέσα από το συναισθηματικό έλεγχο. Πρωτίστως, όμως, θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν αν η σχέση που έχουν με τη μητέρα τους είναι προβληματική.
Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο απευθύνεται και σε μαμάδες. Μία μητέρα μπορεί να αναρωτηθεί και να μάθει αν είναι και η ίδια δύσκολη, όπως και τι πρέπει να κάνει για να μην γίνει δύσκολη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το βιβλίο παρουσιάζει πόσο καταστροφική είναι η επίδραση μιας δύσκολης μητέρας για το παιδί τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή του. Μεταφέροντας παραστατικά αφηγήσεις και βιώματα γιων και κορών, μπορεί να μας αποτρέψει από το να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που ίσως φέρουν τα παιδιά μας σε αντίστοιχη θέση.