Ηλικια: 5+

Εικονογραφηση: Κλημης, Εκδοσεις: Μιχαλη Σιδερη, 2020

Ενα ολολευκο χελιδόνι…διαφορετικο απο τα υπολοιπα.

Διαφορετικό από την ίδια την εικόνα που έχουμε για τα χελιδόνια. Εξαιτίας αυτής του της ιδιαιτερότητας, αισθάνεται λύπη. Κάθε μέρα κάνει βόλτα πάνω από τις γειτονιές και παρακολουθεί τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Προτιμά τις γειτονιές όπου ζουν θλιμμένοι άνθρωποι, όπως αυτό… Γειτονιές με γκρίζους καπνούς, μαυροφορεμένους ανθρώπους και λευκούς σταυρούς.

Σε μια απο τις βολτες του, το χελιδόνι βλεπει ενα μικρο λυπημενο αγορι που καθεται μονο του.

Το χελιδόνι δεν θέλει να βλέπει το παιδί τόσο θλιμμένο και ψάχνει τρόπους να του διώξει τη θλίψη. Και δεν θα αργήσει να το βρει… αλλά και να ανακαλύψει μια σπουδαία δύναμη, μαγική, που δε γνώριζε πως διέθετε!

Προκειται για μια ιστορια ιδιαιτερη. Διαφορετικη απο τις συνηθισμενες.

Και αυτό γιατί παρουσιάζει στα παιδιά μια εικόνα του αληθινού κόσμου καθόλου ωραιοποιημένη. Δείχνει πως δεν υπάρχει παντού χαρά, αλλά και θλίψη, πίκρα, άσχημα και οδυνηρά γεγονότα, όπως ο πόλεμος. Βέβαια το κάνει χωρίς να μαυρίζει την παιδική ψυχή και αυτό το καταφέρνει εστιάζοντας στην ελπίδα. Στην προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα και να φέρουμε πίσω τη χαρά και την ομορφιά στη ζωή μας.

Η συγγραφεας Βιργινια Τσαδαρη μιλαει μεσα απο τις γραμμες του βιβλιου αυτου για διαφορετικοτητα και αποδοχη.

Για την ανάγκη που έχει κάθε πλάσμα να νιώθει μέλος ενός συνόλου. Να μην περιθωριοποιείται και να μην στοχοποιείται εξαιτίας της διαφορετικότητάς του. Η δε μαγική δύναμη που ανακαλύπτει το χελιδόνι μας πως διαθέτει θα μπορούσε να συμβολίζει την πραγματική αξία κάθε πλάσματος που το κάνει ξεχωριστό και μοναδικό. Την ουσία του που το κάνει άξιο σεβασμού, αποδοχής και συμπερίληψης και που είναι αρεκτή για να το ενώσει με κάθε άλλο πλάσμα.

Ταυτοχρονα, η συγγραφεας τονιζει τη σημασια της προσφορας και της αλληλεγγυης.

Τη χαρά και την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης που μας πλημμυρίζει όταν προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όποιον έχει ανάγκη. Άλλωστε αυτό αρκεί για να τονώσει την αίσθηση της αυταξίας μας και είναι πάνω και πέρα από κάθε διαφορετικότητα. Αποκαλύπτει, ακόμα, τη σημασία της εσωτερικής δύναμης του καθενός. Τη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας και δεν γνωρίζουμε μέχρι να έρθει η στιγμή να τη χρησιμοποιήσουμε.

χελιδόνι-λυπημένο
χελιδόνι-λυπημένοι-άνθρωποι

“Το χελιδόνι που χαμογελουσε” μαθαινει στα παιδια εννοιες δυσκολες, που, ομως, αποτελουν θεμελιωδεις αξιες ζωης.

Έννοιες που πρέπει να γνωρίζουν από μικρή ηλικία για να τις εφαρμόζουν και στην πράξη. Μόνο έτσι τα παιδιά αποκτούν ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και ενδιαφέρον. Γιατί μόνο με αυτές τις αξίες συνοδοιπόρους μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Με γνώση της παγματικότητας όπως είναι, βλέποντας το σκληρό της πρόσωπο έξω από τη γυάλα της προστασίας. Αλλά και με ελπίδα και πίστη ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο.

Το κειμενο ειναι υκαι δεν κουραζει τους μικρους μας αναγνωστες.

Μπορεί άνετα να αποτελέσει ένα από τα πρώτα αναγνώσματα παιδιών που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους. Εξίσου άνετα μπορεί ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να παρακολουθήσει την αφήγηση της ιστοριούλας από έναν ενήλικα. Είναι επομένως κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Και είναι μια καλή αφορμή για πολλές συζητήσεις. Μπορούμε να περάσουμε πολλά μηνύματα και να διδάξουμε στα παιδιά όλες αυτές τις σπουδαίες αξίες που αναφέραμε, διαβάζοντας και συζητώντας.

Η εικονογραφηση ειναι πλουσια, επιβλητικη αλλα συγχρονως απλη.

Με απαλά χρώματα και εικόνες τόσο εκφραστικές, που τα πρόσωπα είναι λες και μας μιλούν. Λες και εκδηλώνουν ένα χείμαρρο συναισθημάτων.  Ακόμα και οι απεικονίσεις του χελιδονιού είναι τέτοιες που θαρρείς πως το βλέπεις να πετά και να στροβιλίζεται στον αέρα. Τόσο αρμονικά δένει με το κείμενο που νομίζεις πως συμπληρώνει την αφήγηση.

Ενα βιβλιο που αξιζει να βρισκεται σε ολες τις παιδικες βιβλιοθηκες.

Ένα χελιδόνι που συμβολίζει την ελπίδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύντροφος και σύμβουλος κάθε παιδιού. Η καλύτερη παρέα στο ταξίδι της εξερεύνησης και της αλλαγής του κόσμου που τώρα ξεκινά!

Απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://siderisbooks.gr/wp-content/uploads/2020/12/BookSample-Tsadari-To-xelidoni-pou-xamogelouse.pdf

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!