Μια τρυφερή ιστορία για την αποτυχία ή την απώλεια που θα απαλύνει τη θλίψη του παιδιού.

Μετάφραση Λύντη Γαλάτη, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ 2018

Το Κουνελάκι Άκουγε είναι ένα βιβλίο φαινομενικά για παιδιά, που μάλλον απευθύνεται περισσότερο στους μεγάλους. Ο ήρωας του βιβλίου, ο Άλκης, χτίζει με κόπο ένα πυργάκι αλλά αυτό γκρεμίζεται και διάφορα ζώα τον επισκέπτονται για να του συμπαρασταθούν. Ωστόσο, ο Άλκης δεν θέλει να ακούσει κανένα ζώο, δεν τον ενδιαφέρουν τα λόγια τους. Τελευταίο έρχεται το κουνελάκι, που το μόνο που κάνει είναι να κάθεται δίπλα στο αγόρι και να το ακούει.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι ακριβώς αυτό: να αφήνουμε στα παιδιά χώρο και χρόνο και να μην τα αποτρέπουμε από το να εκδηλώνουν και να βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως ματαίωση, απογοήτευση, δυστυχία ή αποτυχία. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα ξεσπάσματά τους. Αντιθέτως, εκείνες τις στιγμές χρειάζονται μόνο την παρουσία μας, την αγκαλιά μας, την κατανόηση και κυρίως τη σιωπή μας.

Υπό μία έννοια λοιπόν, πράγματι το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά καθώς προσπαθεί να τα διδάξει πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους προκειμένου να λυτρωθούν από ό,τι τα βαραίνει. Διδάσκει, όμως, ταυτόχρονα και τους γονείς πώς να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αντί να τους υποδεικνύουν τι πρέπει να αισθάνονται και πώς να το εκδηλώνουν.