μαύρο-πρόβατο-εξώφυλλο

Διαβάζω και χρωματίζω

Κείμενο και Εικονογράφηση: Elizabeth Shaw, Εκδόσεις Αιώρα, 2019

Το μαυρο προβατο ειναι ενα παραμυθι για παιδια που τωρα ξεκινουν να διαβαζουν μονα τους.

Μιλάει για ένα μικρό μαύρο πρόβατο που ζει σε ένα τεράστιο κοπάδι, όπου όλα τα υπόλοιπα πρόβατα είναι άσπρα. Νιώθει τόσο μόνο και κυρίως τόσο διαφορετικό. Όχι μόνο στο χρώμα αλλά και στη συμπεριφορά. Ήταν τόσο απορροφημένο να σκέφτεται ότι δεν έμοιαζε με τα άλλα, που συχνά ξεχνιόταν και δεν πρόσεχε το τσοπανόσκυλο τον Πόλο, με αποτέλεσμα να κάνει το αντίθετο απ’ ότι έλεγε. Αντί να στρίβει δεξιά όπως όλο το κοπάδι, έστριβε αριστερά.

το μικρο μαυρο προβατο προσπαθει να βρει τη θεση και το ρολο του στο κοπαδι.

Κυρίως στεναχωριέται που δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα πρόβατα και ψάχνει τρόπους να τους μοιάσει. Η συμπεριφορά του εξοργίζει τον Πόλο, που θέλει το κοπάδι να τον υπακούει και να είναι ομοιόμορφο και ήσυχο. Προσπαθεί μάλιστα να πείσει το βοσκό να το πουλήσουν. Όμως ο βοσκός που νοιάζεται για το κοπάδι περισσότερο από τον Πόλο, βλέπει στο μικρό μαύρο πρόβατο χρησιμότητα και λόγο ύπαρξης.

Οπως ενας στοργικος πατερας που αγαπα ολα του τα παιδια οσο διαφορετικα κι αν ειναι μεταξυ τους.

Που βρίσκει μοναδικό και ξεχωριστό καθένα από τα παιδιά του για τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους. Και που δεν θα τα άλλαζε για τίποτε καλύτερο, για κανένα πιο βολικό, πιο υπάκουο ή όμοιο με τα άλλα. Έτσι και ο βοσκός μας αγαπά το μικρό μαύρο πρόβατο κι ας είναι διαφορετικό, ανυπάκουο, κι ας σκέφτεται πολύ κι ας μπλέκει σε μπελάδες.

Μαλιστα, οταν το χιονι σκεπαζει τα παντα γυρω τους, το μικρο μαυρο προβατο τους βγαζει ολους ασπροπροσωπους!

Ο βοσκός δικαιώνεται για την αγάπη και τη φροντίδα που του δείχνει. Ακόμα και ο Πόλο συνειδητοποιεί ότι καμιά φορά το να είσαι διαφορετικός έχει και τα καλά του. Και ότι σημασία δεν έχει η ομοιομορφία αλλά η προσωπική αξία και χρησιμότητα του κάθε προβάτου στο κοπάδι.

Ενα βιβλιο που μιλαει για διαφορετικοτητα και διδασκει το σεβασμο προς αυτην.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα. Μια παρομοίωση, με την οποία χαρακτηρίζουμε κάποιον που ξεχωρίζει, που διαφοροποιείται, που πηγαίνει αντίθετα με το ρεύμα.  Μαύρο πρόβατο δεν τον χαρακτηριζουμε; Όμως καμιά φορά το να διαφέρεις, να διαφοροποιείσαι και να ξεχωρίζεις μπορεί να είναι ωφέλιμο. Σίγουρα, πάντως, οφείλει να γίνεται σεβαστό.

μαύρο-πρόβατο
μαύρο-πρόβατο-ζωγραφιά

Εξαλλου η αξια καθενος δε βρισκεται στο χρωμα του, ουτε στην εξωτερικη του εμφανιση γενικοτερα.

Βρίσκεται στο χαρακτήρα, στο μυαλό και στην καρδιά του. Άλλωστε, ο καθένας μας είναι μοναδικός σε αυτά. Για αυτό και δεν είναι σωστό να απομονώνουμε ή να διώκουμε το διαφορετικό σε όποια μορφή του. Αντιθέτως, όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από τη συνύπαρξη με τους άλλους και να διδαχθούμε ο ένας από το άλλο. Όλοι είμαστε χρήσιμοι, σπουδαίοι, απαραίτητοι και αξίζουμε για αυτό που είμαστε και όχι για αυτό που θα ήθελαν οι άλλοι να είμαστε.

Μιλαει, ακομα, η ιστορια μας για τη σημασια του να ειναι καποιος σκεπτομενος.

Να προβληματίζεται, να παίρνει πρωτοβουλίες και  να αναζητά λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Καμιά φορά το να περιμένεις έτοιμες λύσεις από τους άλλους, μπορεί να εξελιχθεί σε βάρος της προστασίας, της επιβίωσης ή της προσωπικής σου εξέλιξης. Πρέπει κανείς να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να ψάχνει, να προσπαθεί, να διεκδικεί για να πετύχει. Να ρισκάρει, να έχει θάρρος, πυγμή, βούληση και κρίση. Κι ας θεωρείται μαύρο πρόβατο.

Το μαυρο προβατο ειναι ενα βιβλίο για παιδια προσχολικης και πρωτης σχολικης ηλικιας.

Μια ιστορία με εύληπτα νοήματα, απλό και κατανοητό λεξιλόγιο και ευχάριστες παρομοιώσεις. Η εικονογράφιση αποτελείται από απλές εικόνες χωρίς χρώμα, ακριβώς για να χρωματιστούν από τους μικρούς αναγνώστες με τα χρώματα και τις εικόνες που γεννώνται στο μυαλό τους καθώς ακούν ή διαβάζουν την ιστορία. Ένα βιβλίο που στόχο έχει να ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάσουν μόνα τους ένα βιβλίο, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα.

Για αυτο αλλωστε το κειμενο δεν ειναι φορτικο ουτε μεγαλο.

Για αυτό και οι εικόνες είναι πολλές και μεγάλες και ζητούν τη συμμετοχή του παιδιού που με τα χρώματά του θα συμβάλλει στη σύνθεση του σκηνικού στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία μας. Θα το φανταστεί, θα το αποτυπώσει και θα το ζωντανέψει πρώτα στη φαντασία του και έπειτα στο βιβλίο!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!