Μία πρωτοποριακή μέθοδος εκπαίδευσης γονέων για την ανατροφή υπεύθυνων παιδιών

Μετάφραση: Ζωή-Μυρτώ Ρηγοπούλου, Εκδόσεις Μάρτης & Gordon Hellas, 2018

Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα.

Τι να πει και τι να σχολιάσει κανείς για αυτό το βιβλίο-σχολείο, βιβλίο-σεμινάριο, βιβλίο-επιστήμη; Δεν ξέρω ποιος χαρακτηρισμός του ταιριάζει περισσότερο. Από όσα βιβλία συμβουλευτικής για γονείς έχουν πέσει στα χέρια μου αυτό μπορώ να πω ότι είναι το πιο συστηματικό. Και αυτό γιατί αναλύει μία ολόκληρη μέθοδο επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης. Πολλές συμβουλές και «μυστικά» που εμπεριέχει θα δούμε και σε άλλα βιβλία. Ωστόσο σε αυτό βρίσκεται η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτές. Αναλύεται μία ολόκληρη μέθοδος εκπαίδευσης γονέων. Συμπυκνώνει μια ολόκληρη σχολή γονέων. Ξεδιπλώνει τη θεωρία της θετικής διαπαιδαγώγησης, εξηγώντας μας πολύ απλά και κατανοητά έννοιες όπως η παθητική και η ενεργητική ακρόαση, η μέθοδος μη ήττας, η αποδοχή, τα μηνύματα «εγώ». Μας εξηγεί πώς μέσα από την κατάκτηση των τεχνικών αυτών θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με ενσυναίσθηση. Πώς θα επιλύουμε ειρηνικά τις συγκρούσεις και διαφωνίες με τα παιδιά μας, χωρίς να ασκήσουμε εξουσία ή να υποχωρήσουμε στα θέλω τους. Χωρίς, όμως, και να αφήνουμε στην άκρη τις δικές μας ανάγκες. Στη μέθοδο αυτή δεν χωρούν νικητές και ηττημένοι.

Ο ψυχολόγος και διακεκριμένος  συγγραφέας Thomas Gordon χρησιμοποιεί μεθόδους και δεξιότητες που προάγουν τη δημοκρατική και επί ίσοις όροις επικοινωνία.

Μεταφέρει στη σχέση γονέων -παιδιών τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων που εφαρμόζονται στις επιχειρήσεις, στις διαπραγματεύσεις ακόμα και στην εκπαίδευση. Δίνει μεγάλη σημασία στο να μπορούν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους χωρίς φόβο. Αυτό αποτελεί εφόδιο για την εξέλιξη των σχέσεων μέσα στην οικογένεια αλλά και εκτός αυτής, στην κοινωνική ζωή ενός ατόμου.

Τα παραπάνω μυστικά έχουν μεγάλη σημασία στη γεμάτη προκλήσεις εποχή μας.

Πλέον οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι όχι μόνο αναρίθμητες αλλά και σε ποικίλα μέτωπα. Συγκρούσεις για το σχολείο, τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών, τα υλικά αγαθά, την επιρροή από τις παρέες και τα πολλαπλά πρότυπα, την εμφάνιση, θέματα υγείας και ασφάλειας. Όλα αυτά έχουν καταστήσει το ρόλο του γονέα πιο απαιτητικό από ποτέ. Τα παιδιά χρειάζονται ένα γονέα σύμμαχο, στον οποίο να καταφεύγουν στις δύσκολες στιγμές τους και να τα επηρεάζει ουσιαστικά. Η επιβολή εξουσίας και η τιμωρία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά μέσα διαπαιδαγώγησης. Η ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, χτίζεται με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Όχι με φόβο, φωνές και τιμωρίες. Η φιλοσοφία – μέθοδος που προτείνει ο συγγραφέας προάγουν την ουσιαστική επικοινωνία και την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων. Συγχρόνως παρέχουν τη σιγουριά ότι δεν υποθηκεύεται η πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Με το βιβλίο αυτό θα μάθουμε βήμα βήμα δεξιότητες ώστε:

– να εμπνέουμε τα παιδιά μας να υιοθετούν τις αξίες μας

– να αποφεύγουμε αυταρχικές αλλά και επιτρεπτικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης

– να διευκολύνουμε τα παιδιά να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους

-να μιλάμε στα παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να μας ακούν και να τα ακούμε αντιστοίχως ώστε ν μας μιλούν

– να διεκδικούμε τις ανάγκες μας όταν αυτές παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά των παιδιών

– να χτίσουμε μια ζεστή και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μας

– να επιλύουμε τις συγκρούσεις μας με τρόπο που εμπλουτίζει τη σχέση σας.

Η μέθοδος Gordon είναι αποτελεσματική τόσο με ένα μικρό ατίθασο παιδί όσο και με έναν επαναστατημένο έφηβο.

Θα μας βοηθήσει να αναθρέψουμε παιδιά υπεύθυνα, συνεργάσιμα, αυτόνομα και εν τέλει χαρούμενα. Παιδιά με κοινωνικό ενδιαφέρον και σεβασμό, ικανά να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις αλλά και να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής τους.

Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα είναι ένα βιβλίο γραμμένο με εύκολο και κατανοητό τρόπο. Είναι γεμάτο παραδείγματα από πραγματικά περιστατικά που μας προετοιμάζουν για κάθε πιθανή αντίδραση των παιδιών στις δικές μας αντιδράσεις. Η προσέγγιση του συγγραφέα είναι ανθρώπινη και καθημερινή, όχι ψυχρή, σαν να τον έχεις απέναντί σου παρακολουθώντας ένα μάθημά του.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την κορωνίδα των εγχειριδίων συμβουλευτικής για γονείς.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεταστραφεί ένας γονιός από τη μία στιγμή στην άλλη. Σίγουρα δεν θα πετύχουν με την πρώτη όλες οι τεχνικές που προτείνει. Ωστόσο και μόνο η ανάγνωσή του αποτελεί τεράστιο γνωστικό εφόδιο για ένα γονέα που θέλει να απαρνηθεί την τιμωρία και τις φωνές. Είναι ικανό να μας σπείρει έναν διαφορετικό προβληματισμό και να μας μεταφέρει σε μία άλλη, πιο έλλογη προσέγγιση. Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του ειρηνικά, χωρίς καβγάδες και παιχνίδια εξουσίας, σίγουρα θα βρει τον τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!