βιβλίο-νέου-γονέα-εξώφυλλο

Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο

Για γονείς παιδιών από τη βρεφική μέχρι την πρώτη σχολική ηλικία
Εκδόσεις iWrite, 2021

“Το βιβλίο του νέου γονέα” είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που στόχο έχει να εφοδιάσει με γνώση και εμπειρία τους νέους γονείς.

Το θετικό και ευχάριστο με αυτό το βιβλίο είναι ότι ξεκινά με τη διαπίστωση πως η εποχή στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν στην οποία μεγάλωσαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας και έπειτα εμείς. Τεχνολογία, επιστήμη, οικονομία, κοινωνία, ιδεολογίες, όλα γύρω μας εξελίσσονται. Εξελίσσονται επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας κάθε πτυχή του κόσμου και της ζωής.
 

Το γεγονός αυτό αποτελεί για τη συγγραφέα και παιδαγωγό Μαρία Μακρή επαρκή αιτία προκειμένου να αλλάξουμε το μοντέλο ανατροφής των σημερινών παιδιών.

Το μεγαλύτερο στοίχημα, λοιπόν, είναι να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα “δεσμά” των παιδικών μας χρόνων. Από όλες αυτές τις αντιλήψεις και τις θεωρίες που κυριαρχούσαν παλιότερα και μοιραία καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα εμείς ως οι ενήλικες και γονείς του σήμερα.
 

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Μέσα από την παρατήρηση των παιδιών μας και της συμπεριφοράς τους. Με θέληση και επιμονή να γίνουμε καλύτεροι, να αλλάξουμε νοοτροπία και να αποβάλλουμε προκαταλήψεις και αντιλήψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της εποχής. Με διαρκή μελέτη και ενημέρωση ώστε να είμαστε γνώστες των εξελίξεων, όχι μόνο ως νέοι γονείς αλλά και ως άτομα.
 

Και πώς θα μας βοηθήσει “Το βιβλίο του νέου γονέα” να το καταφέρουμε αυτό;

Με τις πρακτικές συμβουλές και τις χρήσιμες προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε συνηθισμένα καθημερινά προβλήματα. Αναφερόμενη σε καίρια βιώματα, σε προβληματικές και μη λειτουργικές καταστάσεις και στο πώς κάποιες εμπειρίες μπορούν να αξιοποιηθούν εποικοδομητικά.  Η συγγραφέας εστιάζει στα εφόδια που χρειάζονται οι νέοι γονείς  για  να μεγαλώσουν υγιή παιδιά και υγιείς προσωπικότητες,  μακριά από αντιλήψεις και συμπεριφορές που έχουν παγιωθεί στο μυαλό και την ψυχή μας.

βιβλίο-νέου-γονέα-οπισθόφυλλο
 

Ο λόγος και η γραφή μπορούν να βοηθήσουν το μέσο γονιό να κατανοήσει εύκολα όσα αναφέρονται μέσα στο βιβλίο.

Η συγγραφέας προσεγγίζει με επιστημονικό αλλά συνάμα απλό τρόπο ζητήματα, όπως τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού, την αξία της παρατήρησης για τον νέο γονέα αλλά και την υπακοή και θέσπιση κανόνων για το παιδί. Επιπλέον προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των ξεσπασμάτων θυμού, τα οποία αποτελούν συχνά για τους νέους γονείς αιτία άγχους και προβληματισμού. Εν ολίγοις προσεγγίζει καθημερινές στιγμές που αναδεικνύουν τη σχέση γονέα-παιδιού, μέσα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που την περιβάλλουν.

Στόχος του “βιβλίου του νέου γονέα” και της συγγραφέως είναι να μας βοηθήσει να νιώσουμε έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια της ανατροφής του παιδιού μας.

Τόσο η ίδια με τη γνώση και την εμπειρία της όσο και κάθε γονέας ξεχωριστά, οφείλει να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να βρουν τα παιδιά τον δρόμο τους και να χαράξουν τη δική τους διαδρομή στο ταξίδι της ζωής. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι ενήλικες στο περιβάλλον κάθε παιδιού, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους διακριτικά και να παρεμβαίνουμε απαλά και αθόρυβα μόνο όταν χρειάζεται ως παρατηρητές, σύμβουλοι, καθοδηγητές και κυρίως συνοδοιπόροι…

Περισσότερα για το βιβλίο καθώς και ηλεκτρονική αγορά στη σελίδα των εκδόσεων iWrite.

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!