το-περιστέρι-της-ειρήνης

 

Εικονογραφηση: Χρήστος Γουσίδης,

Εκδοσεις Πορφύρα, 2024

Ηλικιες: 7+ ετών

“Το περιστέρι της Ειρήνης” είναι μια γλυκιά και τρυφερή ιστορία.

Μια ιστορία για την αγάπη του πατέρα προς το γιο, του γιου προς τον πατέρα και προς το Θεό.​ Μια ιστορία για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη Ρωσία του 11ου αιώνα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος του Μούρομ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Προσπαθώντας να δώσει τέλος στον πόλεμο, προσφέρει άνευ όρων ειρήνη στους εχθρούς.

Εκείνοι όμως του θέτουν έναν όρο και ένα μεγάλο δίλημμα:

Πρέπει να στείλει ένα παιδί του στο στόμα του λύκου, στο κάστρο του εχθρού. Και κάπως έτσι ο Μιχαήλ, ένα εννιάχρονο αγόρι, γίνεται ο κεντρικός ήρωας σε μια ιστορία πολέμου και ειρήνης. Θα καταφέρει άραγε να φέρει την ειρήνη και να ενώσει τις δυο πόλεις; Ποιος είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει και τι σχέση έχει η αγάπη του Θεού στην απόφασή του;

Διαβάσαμε “Το περιστέρι της Ειρήνης” με τα τερατάκια μου και μια σιωπή απλώθηκε για κάποια δευτερόλεπτα.

Μετά ξεκίνησαν οι ερωτήσεις. Αυτό το τόσο απλά και κατανοητά γραμμένο βιβλίο με τους εύληπτους διαλόγους και την αφήγηση που ρέει τόσο ήρεμα μπορεί να σταθεί αφορμή για τόσες συζητήσεις. Για την αξία της ειρήνης και για την ασχήμια του πολέμου. Για την αγάπη του Θεού και τη θυσία του για να σωθούν οι άνθρωποι. Για την πατρική αγάπη και την άνευ όρων αγάπη του παιδιού προς το γονιό αλλά και του αληθινού ηγέτη προς το λαό του.

περιστέρι-οπισθόφυλλο

Η εικονογράφηση εστιάζει στα πρόσωπα, τις εκφράσεις και τα συναισθήματα.

Αυτά αποδίδονται με ιδιαίτερη ακρίβεια και παραστατικότητα. Δένουν, μάλιστα, οι εικόνες τόσο αρμονικά με το κείμενο και ιδίως οι απεικονίσεις του Μιχαήλ αποπνέουν την αθωότητα της ηλικίας του, τη γαλήνη και την αγάπη του προς τον πατέρα του, προς την ειρήνη και προς το Θεό. Και αυτή η αγάπη είναι που προκαλεί την τόση γαλήνη στο πρόσωπό του, στην ομιλία του και στον τρόπο που αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη κατάσταση όσο αυτή στην οποία ενεπλάκη ερήμην του.

“Το περιστέρι της Ειρήνης” είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί.

Για τα πολλαπλά της νοήματα αλλά κυρίως για την ομορφιά του λόγου της. Στο τέλος του βιβλίου οι μικροί μας αναγνώστες μπορούν να βρουν αρκετές δραστηριότητες για διασκέδαση αλλά και για περίσκεψη και προβληματισμό.

Περισσότερα για το “περιστέρι της Ειρήνης” μπορείτε να δείτε στη σελίδα των Εκδόσεων Πορφύρα

Για τον πόλεμο και την Ειρήνη κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις πορφύρας και το “χελιδόνι πληγωμένο”. Διαβάστε την κριτική μας εδώ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!