νταής-εξώφυλλο

 

Εικονογραφηση: Λιάνα Δενεζάκη,

Εκδοσεις Πορφύρα, 2020

Ηλικιες: 6+ ετών 

(Για μαθητές Δημοτικού)

 

«Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας» είναι μια ιστορία με πρωταγωνιστές δύο συμμαθητές.

Δύο ποντίκια που δεν φαίνεται να συμπαθιούνται και πολύ. Για την ακρίβεια, στο ποντικοσχολείο της γειτονιάς έχει ξεσπάσει μια μεγάλη διαμάχη. Ο νταής ποντικός Ροκανούλης έχει βαλθεί να κάνει πατίνι τη ζωή της Ροκανούλας της ποντικίνας. Είναι αποφασισμένος να τη βγάλει από τη μέση, ώστε να γίνει αρχηγός του σχολείου. Με ψέματα και συκοφαντίες, ελπίζει πως θα τα καταφέρει να τη διώξει.

Τι θέση παίρνουν οι συμμαθητές τους;

Θα καταφέρει ο Νταής να τους στρέψει εναντίον της; Τι θ’ αλλάξει τα σχέδιά του και πώς ένας τρικούβερτος τσακωμός μπορεί να εξελιχθεί σε δυνατή φιλία; Ένα απρόοπτο γεγονός θα δείξει ότι η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια μπορούν να νικήσουν το μίσος, το φθόνο και την κακία…

Ένα βιβλίο για την καταπολέμηση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Και συγχρόνως ένα βιβλίο για την αγάπη, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Γιατί μόνο αυτά τα εφόδια μπορούν πραγματικά να καταστείλουν τη βία και τον εκφοβισμό. Να μας δείξουν πως όλοι είμαστε ισάξιοι και μοναδικοί. Όλοι απαραίτητα και συνεκτικά μέλη μιας ομάδας, ενός συνόλου που χρειάζεται καθέναν ξεχωριστά για να είναι πλήρες.

“Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας” είναι ένα βιβλίο επίκαιρο.

Αποτελεί τροφή και συνάμα πρώτης τάξεως ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά μας. Μία συζήτηση για την αυτοδικία, το δίκαιο του ισχυροτέρου, τον εκφοβισμό. Μα πάνω απ’ όλα μία συζήτηση για το πως θα καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα και πώς θα συμφιλιωθούμε μεταξύ μας. Πώς θα θωρακιστούμε με αγάπη και ειρήνη, με πίστη στον εαυτό μας ώστε καμία διάκριση, κανένα σχόλιο να μην μας αγγίζει.

νταής-ποντικοσχολείο
Ροκανούλα

«Ο Νταής του Ποντικοσχολείου μας» απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού.

Στόχος του παραμυθιού είναι να βοηθήσει τα παιδιά ν’ αναγνωρίσουν τον εκφοβισμό, να μην τον φοβηθούν, ν’ αντιδράσουν ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, αλλά και να μην διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια. Και το σπουδαιότερο: Τους δείχνει πως επιστρατεύοντας την αγάπη, τη φιλία και την καλοσύνη, μπορούν να νικήσουν το θυμό, τη ζήλια και τη διάθεση κάποιων να είναι πάντα αρχηγοί.

Μία ιστορία που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από παιδιά αλλά και από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μπορεί να βοηθήσει εμάς τους ενήλικες να προσεγγίσουμε βαθύτερα το φλέγον θέμα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. όπως, εξάλλου, τονίζει και η ίδια η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου:  «πολλές φορές τα παιδιά θυματοποιούνται από συμμαθητές, συνομηλίκους ή και ενήλικες και εμείς δεν το έχουμε αντιληφθεί. Φοβούνται να το εκμυστηρευτούν στους γονείς ή τους δασκάλους τους και έτσι βιώνουν περίοδο άγχους και ανασφάλειας που μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογική αστάθεια».

Η ζωηρή εικονογράφηση με τις ευχάριστες φιγούρες και τα έντονα χρώματα τραβάει αμέσως την προσοχή των μικρών αναγνωστών.

Ταυτόχρονα στην αρχή του βιβλίου μπορεί κανείς να δει συμβουλές της συγγραφέα προς τα παιδιά αλλά και προς γονείς και εκπαιδευτικούς για το πως να θωρακιστούν απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό. Παράλληλα, περιέχονται μέσα αυτοκόλλητα και δραστηριότητες για να συνεχίσουμε τη διασκέδαση και τη δημιουργική απασχόληση και μετά την ανάγνωση. Τέλος, θα βρούμε στο τέλος το τραγούδι του ποντικού νταή και θέματα προς συζήτηση που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε το μεγάλο και σοβαρό αυτό ζήτημα.

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε στη σελίδα των Εκδόσεων Πορφύρα

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!