δικαιωματούλης-εξώφυλλο

Στέλλα Μαβίδου- Μαρία Θεοχάρη

Εικονογραφηση: Δωροθέα Λούκρη, Εκδοσεις Γράφημα, 2017

Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Κάποτε, όλα τα παιδιά στη γη ζούσαν ευτυχισμένα με τις οικογένειές τους.

Πήγαιναν στο σχολείο, έπαιζαν  κι ήταν χαρούμενα. Ο δράκος Φαταούλας, όμως, ζήλεψε την ευτυχία των παιδιών κι αποφάσισε να τους κλέψει όλα τους τα δικαιώματα. Έτσι, το ένα κακό ερχόταν μετά το άλλο. Πείνα, πόλεμος, στενοχώρια.

Τότε αναλαμβάνει δράση η Νεράιδα της Δικαιοσύνης.

Μαζί με το βοηθό της, το Δικαιωματούλη, προσπαθεί να τους χαρίσει ξανά το χαμόγελο. Σε αυτή τη δύσκολη αποστολή καλούνται τα παιδιά όλου του κόσμου, να τον βοηθήσουν! Τι λέτε, θα καταφέρουν όλοι μαζί να αλλάξουν τον Φαταούλα; Γιατί μπορεί ο Δράκος να θεριεύει και να δυναμώνει ολοένα και περισσότερο, τα μικρά παιδιά όμως θέλουν να ελπίζουν πως με την ΑΓΑΠΗ και τη ΦΩΝΗ τους θα τα καταφέρουν!

Ένα παραμύθι που μιλάει για τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των παιδιών σε όλον τον κόσμο.

Για κανένα παιδί δεν πρέπει αυτά να θεωρούνται πολυτέλεια ή άπιαστα όνειρα. Τα δικαιώματα οφείλουν να είναι αυτονόητα και αναφαίρετα, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας στης ζωή κάθε παιδιού.

Η Νεράιδα της Δικαιοσύνης συμβολίζει κάθε Οργανισμό που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του παιδιού.

Ο Δικαιωματούλης πάλι “ο φύλακας των δικαιωμάτων” τους μπορεί να είμαι κι εγώ…, μπορεί όμως να είσαι κι εσύ! Είναι καθένας από μας που μάχεται και προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών και την προστασία τους από κάθε στέρηση, εκμετάλλευση και κακουχία. Γιατί υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά του κόσμου και οφείλουμε να το διεκδικούμε και να παλεύουμε κάθε μέρα για αυτό!!

«Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο της αγάπης» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Οι συγγραφείς ήθελαν να μιλήσουν με απλό και βιωματικό τρόπο στους μαθητές τους για τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Teachers4 Europe, που υλοποιήθηκε στις τάξεις τους και σημείωσε σημαντική διάκριση. Το πρόγραμμά εντάχτηκε, επίσης, στη δράση της Unicef «Σχολεία, Υπερασπιστές Παιδιών», αλλά και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning.

Δράκος-Φαταούλας
Δικαιωματούλης

Τα παιδιά είναι οι πρώτοι φορείς των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι πρώτοι παραλήπτες της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα, ότι μέσω της εκπαίδευσης τους, θα προκύψουν οι αυριανοί Δικαιωματούληδες. Ενεργοί πολίτες που θα γνωρίζουν και θα προασπίζονται τα δικαιώματα τους, θα διαθέτουν ενσυναίσθηση, αλλά και σεβασμό στα δικαιώματα των συνανθρώπων τους.

Ο “Δικαιωματούλης” είναι μια ιστορία όμορφη, απλή, ευχάριστη και διδακτική.

Με λιτό αλλά μεστό λόγο που δεν κουράζει και είναι εύληπτος από τα παιδιά. Εξάπτει εύκολα το ενδιαφέρον και τη φαντασία των παιδιών που μπορούν να πλάσουν με το μυαλό τους τις μορφές του Δράκου, της Νεράιδας και του Δικαιωματούλη. Παράλληλα η εικονογράφηση πλούσια για να κάνει το βιβλίο πιο οικείο, ευχάριστο και καθόλου κουραστικό για τα παιδιά. Ταυτόχρονα ζωηρή με πολλά χρώματα και πρόσωπα με έντονη έκφραση. Προσδίδει στην ιστορία μας παραστατικότητα, τη συμπληρώνει αρμονικά, δίνοντας μια αίσθηση κίνησης.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αρκετές διασκεδαστικές δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στην ιστορία του βιβλίου και βοηθάνε στην καλύτερη κατανόησή του.

Επίσης το βιβλίο συνοδεύεται και από CD που περιέχει μελοποιημένα όλα τα τραγούδια του παραμυθιού.

Ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα δύσκολο αλλά σημαντικό ζήτημα.

Ένα βιβλίο που καταφέρνει μέσα από μια ολοκληρωμένη και απλοϊκά δοσμένη ιστορία να περάσει τα σπουδαία της μηνύματα ακροβατώντας μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για τους μικρούς βιβλιοφίλους που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και κανένα σχολείο!

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ:

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!