Οι απότομες και αδικαιολόγητες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να αποτελούν «σημάδια» εμπλοκής του με τα ναρκωτικά.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, να αποτελούν και απλώς φυσιολογικές διαστάσεις της πορείας αυτονόμησης και ενηλικίωσής. Μπορεί ακόμη μια αλλαγή να συνδέεται με την κρίση της εφηβείας που είναι εξ ορισμού μια περίοδος μεταβολών. Δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ας δώσουμε την απαραίτητη σημασία στις αλλαγές που συμβαίνουν στο παιδί μας και ας διαθέσουμε χρόνο να συζητήσουμε μαζί του για ό,τι το προβληματίζει ή το βασανίζει.
Έχει μεγάλη σημασία να κατανοούμε και να παρακολουθούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο παιδί μας.
Και αυτό γιατί τα προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν στα ναρκωτικά και στην κατάχρηση ουσιών εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα. Πρέπει να πάρουμε αυτά τα σημάδια στα σοβαρά και να αντιδράσουμε αμέσως μετά την εμφάνισή τους. Καλό είναι πρώτα να εκφράσουμε τις υποψίες και τους φόβους μας στο σύντροφό μας ή σε έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης μας. Ίσως με τη συζήτηση αυτή να μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση πιο ρεαλιστικά και να απομακρύνουμε τον υπερβολικό φόβο. Με μεγαλύτερη προσοχή και κατανόηση θα μπορέσουμε να στηρίξουμε καλύτερα το παιδί μας.
Πάμε, όμως, να δούμε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που πρέπει να μας προβληματίζουν στα παιδιά και που μπορεί να συνδέονται με ναρκωτικά και χρήση ουσιών:
- Απότομες και αδικαιολόγητες αλλαγές στη διάθεση που διαρκούν ή επαναλαμβάνονται, ένταση, νεύρα που πυροδοτούνται ακαριαία και απομόνωση.
- Επιθετική συμπεριφορά, αρνητικές και βίαιες αντιδράσεις και ξεσπάσματα.
- Αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων με οργή, φυγή ή με ξεσπάσματα απογοήτευσης.
- Αδιαφορία για τη ζωή, σκέψεις και έντονο ενδιαφέρον για την αυτοκτονία.
- Συχνή καταφυγή σε ψέματα και τάση απόκρυψης γεγονότων.
- Ξαφνική απώλεια του ενδιαφέροντος για το σχολείο και τα μαθήματα, μείωση της απόδοσης και αδικαιολόγητες απουσίες.
- Απώλεια του ενδιαφέροντος για εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλήματα και άλλες ενασχολήσεις
- Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση (ντύσιμο ατημέλητο, μακριά μανίκια ανεξάρτητα από την εποχή, έλλειψη αυτοφροντίδας και περιποίησης)
- Αλλαγή στις παρέες, διακοπή μακροχρόνιων φιλιών και σχέσεων και προσκόλληση σε «νέα», άγνωστα άτομα, που δεν συχνάζουν στα ίδια μέρη με την πλειοψηφία των συνομηλίκων.
- Τηλεφωνήματα από αγνώστους, τηλεφωνικές συνομιλίες ψιθυριστά ή με μισόλογα ή αποφυγή συνομιλιών παρουσία μελών της οικογένειας.
- Χρήματα ή αντικείμενα αξίας (π.χ. κοσμήματα) εξαφανίζονται από το σπίτι
- Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, είτε με αύξηση των ωρών του ύπνου είτε με δυσκολία στο να κοιμηθεί το βράδυ.
- Κόκκινα μάτια, απότομη απώλεια βάρους, αδικαιολόγητοι εμετοί, διάρροιες και έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής.
- Αλουμινόχαρτο, κομμένα καλαμάκια και μαυρισμένα κουτάλια εντοπίζονται είτε στο δωμάτιο του παιδιού είτε σε άκυρα μέρη του σπιτιού (π.χ. τουαλέτα, αποθήκη κλπ.)
Αν βλέπουμε περισσότερα από τα παραπάνω να επαναλαμβάνονται αδικαιολόγητα και συχνά από το παιδί μας, καλό είναι να μην τα αγνοούμε!
Ακόμα και αν δεν σημαίνουν απαραίτητα την ανάμειξη του παιδιού μας με ναρκωτικά ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, δείχνουν ότι ενδεχομένως έχει ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη. Ίσως βιώνει μια δύσκολη περίοδο, μια έντονη απογοήτευση ή συναισθηματική κατάρρευση. Δεν είναι κακό να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ή με κάποια δομή για συμβουλευτική υποστήριξη ως προς το πώς να χειριστούμε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού μας.
Δεν είναι επίσης κακό να αναζητήσουμε επιπλέον πληροφόρηση ή εκπαίδευση γύρω από την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Μπορεί ακόμα να χρειαζόμαστε βοήθεια για να βελτιώσουμε την μεταξύ μας επικοινωνία στην οικογένεια. Μπορεί απλώς να αναζητούμε νέους τρόπους διαχείρισης των εντάσεων και συγκρούσεων στο οικογενειακό περιβάλλον με έμφαση στο διάλογο, την κατανόηση και την ενσυναίσθηση. Αν νιώσουμε, μάλιστα, ότι το έχουμε ανάγκη μπορούμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με άλλους γονείς. Ή αν αναζητούμε υποστήριξη στην αντιμετώπιση περιστασιακής χρήσης ναρκωτικών ουσιών από το παιδί μας. Ακόμα και αν απλώς υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε δεν πρέπει να το αμελήσουμε!
Μπορούμε να απευθυνθούμε στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Εκεί πραγματοποιούνται συναντήσεις από ομάδες γονέων αλλά και νέων. Παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τις εξαρτήσεις και τα ναρκωτικά, ενώ μπορεί να παρασχεθεί και εξατομικευμένη υποστήριξη ή βραχεία συμβουλευτική, ακόμα και παραπομπή σε θεραπευτικές δομές.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
- Για τα Κέντρα Πρόληψης της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2108898241
- Για τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Ελλάδος μπορείτε να καλέσετε στο 2310545464