Πέντε έργα για κουκλοθέατρο

Εκδόσεις: Καστανιώτη 2006 

 Η Ευγενία Φακίνου δημιούργησε το πρωτοποριακό παιδικό θέατρο «Ντενεκεδούπολη» το 1976.

Αυτό που έκανε πραγματικά πρωτοποριακή και μοναδική την «Ντενεκεδούπολη» ήταν η ίδια η θεατρική της φύση. Δεν ήταν απλώς θέατρο για παιδιά ούτε ακριβώς κουκλοθέατρο. Η Φακίνου, είχε τη φαεινή ιδέα να αντικαταστήσει τις κλασικές κούκλες με ντενεκεδάκια. Έτσι προέκυψαν ο Σαρδέλας, ο Σοφός, ο Βουτυρένιος, ο Μελένιος, η Μηλίτσα και ο Καλαμάρης! Η «Ντενεκεδούπολη» είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και δεν είναι τυχαίο που διδάσκεται σήμερα σε σχολές. Αυτό γιατί η Ευγενία Φακίνου με αυτό το θεατρικό της έργο κατάφερε το απλό και το ευτελές να το κάνει γοητευτικό για μικρούς και μεγάλους. Κυρίως, κατάφερε να προσφέρει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ακόμη και μόνα τους με ένα ψαλίδι και με αντικείμενα που θα έβρισκαν πολύ εύκολα στο σπίτι.

Ένα χρηστικό βιβλίο με τα πλήρη θεατρικά κείμενα των πέντε έργων της Ντενεκεδούπολης, οδηγίες σκηνοθετικές και κατασκευής σκηνικών και ντενεκέδων.

Περιλαμβάνει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις του αντικειμενοθέατρου της Ευγενίας Φακίνου, καθώς και υλικό από νέες παραστάσεις σχολείων και νηπιαγωγείων. Ένα χρήσιμο εργαλείο για νηπιαγωγούς και δασκάλους που θα ήθελαν ν’ ανεβάσουν μία παράσταση της Ντενεκεδούπολης, αυτούσια ή σε δική τους διασκευή.

Ιδιαίτερα επίκαιρη για τη μέρα του Πολυτεχνείου είναι η ιστορία του Λαδένιου. Αυτο-κηρύσσεται κυβερνήτης της Ντενεκεδούπολης χωρίς να τον θέλουν τα ντενεκεδάκια, τρώει όλη μέρα χωρίς να υπολογίζει αν επαρκεί για όλους το φαγητό και δεν σταματάει ούτε στον ύπνο του να δίνει διαταγές. Μέχρι τη μέρα που τα ντενεκεδάκια αποφασίζουν να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς που έχει επιβάλει και ξεσηκώνονται…..

Ευγενία Φακίνου

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Δοξιάδη (αντί ζωγραφικής που αγαπούσε πολύ), ξεναγός και κλασικό κουκλοθέατρο στη Γιουγκοσλαβία. Εργάστηκε για μερικά χρόνια σε περιοδικά ως γραφίστρια. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Ντενεκεδούπολη». Έχει γράψει και έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Αστραδενή. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ουγγρικά, δανέζικα, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά, σερβικά και τουρκικά. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου – Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημά της Η μέθοδος της Ορλεάνης και το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Φιλοδοξίες κήπου.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!