Εικονογράφηση: Σοφία Ζαραμπούκα

Εκδόσεις Αιώρα, 2015

Προτεινόμενη ηλικία: 3-7,

Ο Καρομυτόγκας και ο κύκλος του νερού.

 

Του καθαρού; Όοοοχι! Δεν είναι το νερό παντού και πάντα καθαρό. Και το βιβλίο αυτό λέει πως ο Καρομυτόγκας φταίει.

Ο «Καρομυτόγκας» είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, προσχολικής αλλά και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Έχει φτιαχτεί με πολύ κέφι από τη Σοφία Ζαραμπούκα και τη  Μαριανίνα Κριεζή οι οποίες, η μία με τις εικόνες και η άλλη με τους στίχους, μας αφηγούνται μια πρωτότυπη ιστορία για τον κύκλο του νερού και της ζωής. Μας ξεναγούν σε ένα ταξίδι για το περιβάλλον και τον κόσμο, με πρωταγωνιστή το νερό. Ξεκινάει από τα σπλάχνα της γης, ανεβαίνει στην επιφάνεια, αναβλύζει από τις πηγές, γίνεται ποτάμι, φτάνει στη θάλασσα. Έπειτα γίνεται σύννεφο, μετατρέπεται σε βροχή και επιστρέφει στη γη. Στο διάβα του συναντά θαυμαστά πλάσματα της φύσης και φυσικά τον άνθρωπο. Αυτός παρεμβαίνει στη διαδρομή και ο κόσμος αρχίζει να γίνεται καρό. Ο ήρωας μας ο Καρομυτόγκας χρησιμοποιεί το νερό άλογα για να εξυπηρετηθεί και στο τέλος θα καταλήξει να αναρωτιέται για το κακό που έκανε.

 

Το κείμενο είναι έμμετρο και ξεχειλίζει από μουσικότητα, χιούμορ και τρυφερότητα.

Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με τα παθήματα του ήρωά μας του Καρομυτόγκα και συγχρόνως θα προβληματιστούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και το πώς ο καθένας μας οφείλει να προστατεύει τη φύση. Με απλότητα και χωρίς κατήχηση η ιστορία μας διδάσκει πως οι πράξεις μας έχουν συνέπειες για τους άλλους και εν τέλει επιστρέφουν σε εμάς. Η εικονογράφηση με έντονα χρώματα συμπληρώνει τέλεια το κείμενο και κεντρίζει την προσοχή των μικρών αναγνωστών. Ο ίδιος ο Καρομυτόγκας είναι αρκετά κωμική και πρωτότυπη μορφή με τη μεγάλη μύτη του να είναι στο επίκεντρο και να τον κάνει αξιομνημόνευτο.

 

Το βιβλίο αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς.

Συνδυάζει ένα ευφάνταστο έμμετρο κείμενο με ένα θέμα αρκετά σημαντικό και ευαίσθητο, αυτό της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Προσεγγίζεται μάλιστα με χιούμορ και απλότητα αλλά ταυτόχρονα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μετατρέποντας το μάθημα σε διασκέδαση.

 

Εμείς ανακαλύψαμε τον Καρομυτόγκα τυχαία μιας και συχνά αναζητούμε νέα βιβλία με ξεχωριστά μηνύματα καθώς μας αρέσει να διαβάζουμε και ταυτόχρονα να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Το νερό αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας στοιχεία. Το συναντάμε σε τραγουδάκια, παραμύθια, στην καθημερινότητά μας αλλά και στη φύση , είτε σε ποτάμια είτε στη θάλασσα είτε με τη μορφή της βροχής. Ήταν λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουμε για το πώς γεννιέται και που καταλήγει και να εξηγήσουμε πόσο σημαντικό είναι να το προσέχουμε και να το διατηρούμε καθαρό. Διασκεδάσαμε, γελάσαμε, περιγράψαμε τις όμορφες εικόνες και ταυτόχρονα μάθαμε και διδαχθήκαμε την αξία και τη σπουδαιότητά του στη ζωή τη δική μας αλλά και των υπόλοιπων έμβιων οργανισμών της γης!! 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!