44 συναισθήματα που θα σε βάλουν σε σκέψεις

Μετάφραση: Ράνια Καλογήρου, Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα, 2018

Αναζητώντας ένα παιδικό βιβλίο που να μπορεί να περιγράψει με τρόπο απλό και κατανοητό από τα μικρά παιδιά τα συναισθήματά μας, πότε εμφανίζονται, τι τα προκαλεί και πώς εκδηλώνονται έπεσα πάνω σε αυτό το βιβλίο με τις γλαφυρές περιγραφές και την όμορφη και έντονη εικονογράφηση. Νομίζω ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα!

Είναι μεγάλο, 95 σελίδες. Προφανώς δεν μπορούμε να το διαβάσουμε ολόκληρο σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας με μιας. Μπορούμε όμως μέσα από αυτό να του διδάσκουμε ένα συναίσθημα τη φορά. Ή ακόμα, όποτε το παιδί μας εκδηλώνει κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα μπορούμε να μελετάμε μαζί τι του συμβαίνει και να το εξηγούμε παρέα με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου. Έτσι θα του μάθουμε και να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και το πόσο σημαντικό είναι να τα εκφράζει.

Μιλάει για τα καλά συναισθήματα, όπως η χαρά, η έκπληξη, ο ενθουσιασμός, αλλά και για τα κακά συναισθήματα, όπως η λύπη και η απογοήτευση.  Μιλάει και για ένα σωρό άλλα συναισθήματα, ουδέτερα θα λέγαμε, όπως η βαριεστημάρα ή πώς αισθανόμαστε όταν μας κυριεύει η δειλία.

Καλό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πώς νιώθουμε, για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα. Όταν είμαστε χαρούμενοι, πρέπει να το απολαμβάνουμε. Όταν αισθανόμαστε προβληματισμένοι γιατί κάτι μας απασχολεί, πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Τα συναισθήματά μας μάς …ανήκουν και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!