Σχετικά με το επεισόδιο

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο θα γνωριστούμε μεταξύ μας. Θα μάθετε ποιοι είμαστε, ποιο είναι το αντικείμενο του συγκεκριμένου podcast και ο λόγος για τον οποίο δύο νέοι γονείς αποφάσισαν να το επιχειρήσουν.

Α. ΜΕΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος θα κάνουμε μία γενική συζήτηση για το επίκαιρο ζήτημα των ιώσεων ιδίως με αφορμή την έξαρση της γρίπης. Θα συνδέσουμε το ζήτημα των ιώσεων με το σχολείο και την ευρύτερη έκταση που έχει πάρει η έξαρση της γρίπης σε εθνικό επίπεδο. Αποκορύφωμα η έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή μέτρων προστασίας και την τήρηση κανόνων υγιεινής στα σχολεία.

Β. ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος θα πάρουμε αφορμή από κάποια ειδησεογραφικά άρθρα και θα συζητήσουμε για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μία είδηση σχετικά με τη νοσηλεία παιδιών για απεξάρτηση γεννά το ζήτημα της έκθεσης των παιδιών σε οθόνες, διαδίκτυο και τις προεκτάσεις τους. Τονίζουμε το ρόλο μας ως γονείς και το πώς θα πρέπει να ενεργούμε προκειμένου να ελέγχουμε την πρόσβαση των παιδιών σε συσκευές και υλικό στο διαδίκτυο. Τέλος, επισημαίνουμε κάποια βασικά σημάδια στη στάση των παιδιών τα οποία καθιστούν τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου ανησυχητική.

Γ. ΜΕΡΟΣ

Στο τρίτο μέρος συζητάμε για ένα γενικότερο ζήτημα. Στο πρώτο μας επεισόδιο μιλήσαμε για το bullying στα σχολεία εστιάζοντας στις υποχρεώσεις και την ευθύνη των εκπαιδευτικών. Αυτές πηγάζουν από τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας αλλά και από ποινικές διατάξεις. Στο ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν ειδικά σε σχέση με την ανίχνευση περιστατικών και κρουσμάτων bullying και πώς πρέπει να ενεργήσουν απέναντι στο παιδί-θύτη και στο παιδί-θύμα. Τι οφείλουν να κάνουν όταν οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ένα τέτοιο περιστατικό και τι όταν οι ίδιοι οι γονείς τους αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει υποστεί bullying.

Δ. ΜΕΡΟΣ

Στο τελευταίο αυτό μέρος θα κλείνουμε το επεισόδιό μας προτείνοντας βιβλία. Σε κάθε επεισόδιο θα έχουμε μία πρόταση παιδικού βιβλίου και μία πρόταση βιβλίου για γονείς που θα άπτεται θεμάτων συμβουλευτικής γονέων, διαπαιδαγώγησης και παιδοψυχολογίας. Για να δείτε τις σημερινές μας προτάσεις δεν έχετε παρά να μας ακούσετε!

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *