Εικονογράφηση: Άντα Γανώση, Εκδόσεις Φθόγγος, 2017

Σειρά: Ελληνική Παιδεία

Τεύχος Α’: Στο σπίτι του Πρωτεσίλαου στην Αθήνα, Προτεινόμενες ηλικίες: 6+

Τεύχος Β’: Στο αθηναϊκό τραπέζι, Προτεινόμενες ηλικίες: 8+

Τεύχος Γ’: Στο βουνό και στη θάλασσα, Προτεινόμενες ηλικίες: 10+

Τεύχος Δ’: Ζώα και φυτά, Προτεινόμενες ηλικίες: 8+

 

Το βιβλίο “Η Φανή μαθαίνει αρχαία ελληνικά” είναι ένα τετράτομο παιδικό βιβλίο με πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Κάθε ένα από τα τέσσερα μέρη αποτελεί και μια εξόρμηση της Φανής με την οικογένειά της. Μια εξόρμηση με πολύ διασκεδαστικό και συνάμα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Στην πρώτη της εξόρμηση η Φανή πηγαίνει βόλτα στην Ακρόπολη.

Εκεί συναντά τον Πρωτεσίλαο, ένα αγοράκι που κατάγεται από την αρχαία Αθήνα, ο οποίος την οδηγεί στο σπίτι του, όπου της μαθαίνει αρχαίες λέξεις της καθημερινής ζωής. Και η Φανή δεν δυσκολεύεται καθόλου να καταλάβει τη γλώσσα του κι ας είναι μαθήτρια πρώτης δημοτικού. Όλα της έμοιαζαν τόσο γνωστά και οικεία. Τόσο που για κάθε αρχαία λέξη που ακούει από τον Πρωτεσίλαο, εκείνη αραδιάζει νέες ελληνικές λέξεις που προέρχονται από αυτήν ή του εξηγεί τη σύγχρονη ονομασία τους. Και όλα αυτά όσο διαρκεί ένα όνειρο…!

Στο δεύτερο μέρος, το όνειρο συνεχίζεται και γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Η οικογένεια του Πρωτεσίλαου, προσκαλεί τη Φανή σε ένα πλούσιο αθηναϊκό γεύμα. Εκεί η Φανή μαθαίνει για την τροφή αλλά και για τη φιλοξενία των αρχαίων Ελλήνων. Ανακαλύπτει τις διατροφικές τους συνήθειες, τα εδέσματα που κυριαρχούσαν στο τραπέζι τους και όλα όσα περιέβαλλαν ένα κλασικό αθηναϊκό γεύμα. Πόσες πολλές γνώσεις! Πόσο διαφορετικές ονομασίες! Σαν μια ξένη γλώσσα που όμως δεν φαντάζει διόλου άγνωστη! Ευκαιρία να βρεθούμε και μεις, έστω με τη φαντασία μας, σε ένα αρχαιοελληνικό συμπόσιο και να γευτούμε εκτός από τα γεύματα και τη φιλοξενία των προγόνων μας.

Στο τρίτο μέρος η Φανή πηγαίνει εκδρομή με την οικογένειά της, σε δύο φημισμένους τόπους.

Ο πρώτος είναι ο Υμηττός, το βουνό της Αθήνας με τη μακρά ιστορία. Ο δεύτερος το ένδοξο νησί της Σαλαμίνας. Εκεί η Φανή με τον αδερφό της το Σίμο, συναντούν τον Αρτεμίδωρο, τον Σώστρατο και τη Φερενίκη. Μέσα από ένα ευφάνταστο παιχνίδι, μαθαίνουν καινούργιες λέξεις και πράγματα που υπάρχουν στα όμορφα ελληνικά βουνά και στις θάλασσες. Θα μάθουν και για τις τριήρεις, τα πολεμικά πλοία των αρχαίων Αθηναίων.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος μαθαίνουμε για τα φυτά και τα ζώα της αρχαίας Ελλαδας.

Με αφορμή έναν διαγωνισμό η Φανή και η παρέα της έμαθαν πολύ περισσότερα πράγματα: τα οικοσυστήματα, αρχαίες ελληνικές παροιμίες και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Η συγγραφέας μέσα από τις περιπέτειες και τις ονειροπολήσεις της Φανής, προσπαθεί να μας μυήσει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Στη γλώσσα αλλά και στον τρόπο ζωής των προγόνων μας. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι που θα βοηθήσει παιδιά που δεν έχουν ακόμα διδαχθεί αρχαία ελληνικά στο σχολείο να αποκτήσουν σπουδαίες γνώσεις. Γνώσεις που θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τη σύνδεση της αρχαίας με τη νέα ελληνική γλώσσα. Θα ανακαλύψουν την προέλευση πολλών λέξεων από αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα και θα μάθουν να ερμηνεύουν σύνθετες λέξεις που χρησιμοποιούμε και εμείς. Ταυτόχρονα θα μάθουν πολλά για τις διατροφικές συνήθεις των αρχαίων Ελλήνων καθώς και πολλές ιστορικές πληροφορίες. Μαθαίνουν, για παράδειγμα, τη ιστορία του Υμηττού και τι ήταν η τριήρης. Μαθαίνουν για τα ζώα και τα φυτά με τις αρχαιοελληνικές ονομασίες τους. Για τα οικοσυστήματα και τους όρους που σχετίζονται με το βουνό και τη θάλασσα.

Η Φωτεινή Τσομάκου είναι εκπαιδευτικός με πολύχρονη εμπειρία.

Καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να αναδείξει τη ζωντάνια της ελληνικής γλώσσας και την εξελικτική της πορεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα από την ανάγνωση ξετυλίγεται ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι λέξεων. Έτσι το παιδί αποκτά οικειότητα με τις λέξεις, παρατηρεί, συνδέει νοηματικά, σκέφτεται και εντοπίζει τις ομοιότητες και την κοινή ρίζα αρχαίων και νέων λέξεων. Είναι τόσο διασκεδαστικό για τα παιδιά να ερμηνεύουν σύνθετες λέξεις. Λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αλλά υπάρχουν και στην καθημερινή μας γλώσσα!

Όλα τα τεύχη περιέχουν αρκετές δραστηριότητες και κατασκευές.

Παιχνίδια, συνταγές, αυτοκόλλητα και γλωσσικές ασκήσεις, μέσα από τις οποίες ακόμα και μαθητές Δημοτικού καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν με ευχέρεια τον πλούτο της καθομιλούμενης. Προσεγγίζουν με παιγνιώδη τρόπο στοιχεία της αρχαίας ελληνικής και κατανοούν την αδιάσπαστη ενότητα της ελληνικής γλώσσας. Η ηρωίδα μας η Φανή διαπιστώνει πως η νέα ελληνική έχει άμεση σχέση με τη γλώσσα που μιλούσαν οι πρόγονοί μας, και αυτό προσπαθεί να διδάξει και σε εμάς.

Φωτεινές και γαλήνιες εικόνες, ζωντανά χρώματα που στολίζουν το κείμενο, ολοκληρώνουν με τον καταλληλότερο τρόπο αυτό το ταξίδι στην απλότητα, την αγνότητα και τη γνώση.

Η όλη ιδέα είναι εξαιρετικά εύστοχη και υλοποιείται μέσα από το στήσιμο μιας ιστορίας καταλήγοντας στην αναζήτηση της ιστορίας των λέξεων και τις μεταβολές τους στο χρόνο. Ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Οι μικροί μαθητές μπορούν να την μάθουν, όπως μία ξένη γλώσσα, μέσα από παραδείγματα, ενδιαφέρουσες ασκήσεις και κυρίως μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία!

Το βιβλίο «Η Φανή μαθαίνει αρχαία ελληνικά», της Φωτεινής Τσομάκου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για γονείς όσο και για εκπαιδευτικούς.

Ο τόσο έμμεσος και παιγνιώδης τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να φέρει τους μικρούς μαθητές πιο κοντά στη γλώσσα τους μπορεί να κάνει κάθε παιδί να την αγαπήσει. Να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον και να ανακαλύψει την ουσία και τη σημασία της γνώσης των αρχαίων ελληνικών. Οι μαθητές θα απομυθοποιήσουν σίγουρα το μάθημα των αρχαίων ελληνικών, το οποίο συνήθως είναι συνδεδεμένο στο μυαλό των μαθητών με ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Όμως, η Φανή μας βοηθά να ανακαλύψουμε τη λογική πίσω από όλα όσα επίκειται να διδαχθούμε.

Μας εισάγει πιο ομαλά στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών εστιάζοντας στην εξερεύνηση της δικής μας γλώσσας, της νέας ελληνικής. Και η εξερεύνηση αυτή καταλήγει στην καλύτερη γνώση της. Βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν με τη γλώσσα από τη γραφή και την ανάγνωση μέχρι την ορθογραφία, την ετυμολογία και την ίδια την ερμηνεία των δικών μας λέξεων. Έτσι θα νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση να εισαχθούν και στα αρχαία ελληνικά αφού θα γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουν και ποια η ουσιαστική και βαθύτερη σημασία της ύπαρξης και της εκμάθησής τους.

Μην φοβηθείτε διόλου να κλείσετε τα μάτια σας και να βρεθείτε σε ένα αρχαίο σπίτι ή σε μία αρχαία πόλη.

Μην ανησυχήσετε αν δείτε κάποιο αρχαίο παιδάκι να προσπαθεί να σας μιλήσει ή να σας ξεναγήσει στα μέρη του. Αν η Φανή μπόρεσε να μιλήσει μαζί του και να καταλάβει τα πάντα τότε σίγουρα μπορείτε και εσείς! Ούτε φαντάζεστε πόσα πολλά μπορούμε να μάθουμε κάνοντας παρέα μαζί του! Ταξιδέψτε στο χρόνο και στον κόσμο του και γεμίστε εμπειρίες και γνώσεις για τις οποίες θα νιώθετε πολύ πολύ περήφανοι!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!