κύριε-έγγελε-εξώφυλλο

 

Εικονογραφηση: Έφη Κοκκινάκη,

Εκδοσεις Πορφύρα, 2021

Ηλικιες: 6+ ετών

Πόσο εύκολο και πόσο πιθανό είναι να κλάψει ένας ενήλικας διαβάζοντας ένα παιδικό βιβλίο;

Αν διαβάσεις το “Γεια σου κύριε άγγελε” θα διαπιστώσεις ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μη συγκινηθείς και να μην σου ξεφύγουν έστω λίγα δάκρυα. Σκέφτομαι, μάλιστα, πως ήταν σοφή κίνηση να το διαβάσω πρώτα μόνη μου και μετά με τα παιδιά μου γιατί μετά τι να εξηγήσεις όταν θα σε βλέπουν να κλαις;

Χαίρομαι πολύ που τα τελευταία χρόνια βλέπω να γίνονται στοχευμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης για κοινωνικά θέματα μέσα από το παιδικό βιβλίο.

Και ένα πολύ ευαίσθητο θέμα είναι αυτό της διαφορετικότητας. Κυρίως βλέποντάς την να ενσαρκώνεται σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, σε παιδιά, με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες, σε παιδιά με αναπτυξιακές, μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Και είναι μεγάλη και δύσκολη αποστολή η γνώση, η αποδοχή, η αγκαλιά αυτών των παιδιών, αυτών των προβλημάτων.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το “Γεια σου κύριε άγγελε”.

Μια ιστορία για μια παρέα αγγέλων που συνεργάζεται με τα παιδιά για μια αποστολή στην γη. Τι αποστολή; Να φέρουν πίσω την αγάπη στους ανθρώπους. Και το πιο δυνατό όπλο για να το πετύχουν είναι τα παιδιά. Η μόνη πηγή αληθινής και αδιαπραγμάτευτης αγάπης.

Το βιβλίο “Γεια σου κύριε άγγελε” θέλει να μας κάνει να νιώσουμε, να αγαπήσουμε, να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά.

Θέλει να μας βοηθήσει να μάθουμε και να διδαχθούμε αγνότητα από την ψυχή τους, αγάπη από την καρδιά τους και να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μονοπάτια ακολουθώντας την αχαλίνωτη φαντασία και το αχόρταγο μυαλό τους. Και μιλώντας για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της, η συγγραφέας Μαρία Λιάσκα μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Στο να οραματιστούμε έναν κόσμο όπου η έννοια αυτή θα είναι αυτονόητη και δεν θα χρειάζεται συστάσεις ούτε αγώνες για να διεκδικήσει την ύπαρξή της.

Θέλει όμως ταυτόχρονα να μας δείξει ότι ο άνθρωπος είναι που μετράει.

Ότι η αξία του είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη υπό όποιες συνθήκες. Και ότι η αγάπη για τον άνθρωπο, η καλοσύνη, η αλληλεγγύη είναι πιο σπουδαίες από τα καινοφανή προβλήματα που ταλανίζουν και αποπροσανατολίζουν τους σύγχρονους ανθρώπους. Από τον πλούτο, τη δύναμη, τη δόξα, τον πόλεμο, το μίσος, τις διαμάχες για την επικράτηση του ενός έναντι του άλλου.

άγγελοι-πόλεμος

Οι Άγγελοι αυτού του βιβλίου θέλουν να μας βοηθήσουν να πετάξουμε ό,τι θολώνει τα μάτια μας ώστε να δούμε το αληθινό φως.

Και δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος από την αγάπη των παιδιών, την πιο αληθινή, αγνή και απροϋπόθετη. “Γι΄ αυτό αν καμία φορά συναντήσουμε κάποιο παιδάκι κάπως διαφορετικό από εμάς, να θυμόμαστε πως μπορεί να είναι ο μαύρος, ο κόκινος, ο λευκός, ο ροζ, ο κίτρινος, ή ο πορτοκαλί άγγελος. Ακόμη κι αν δεν μας το αποκαλύψει ο λευκός άγγελος για παράδειγμα, ακόμη κι αν του μιλήσουμε και δεν μας απαντήσει, μπορεί να είναι επειδή εκείνη την ώρα μιλάει με τον Θεό και δεν μπορεί να διακόψει! Ή μπορεί ο ροζ άγγελος με τα φτερά της καρδιάς του να είναι κάπου αλλού. Ή πάλι μπορεί να στέλνει με τη μουσική του μυστικά μηνύματα στους υπόλοιπους αγγέλους για μια λεπτομέρεια της αποστολής. Έχουν την αποστολή να μάθουν στους ανθρώπους να αγαπούν ξανά.

Θέλουμε τους αγγέλους στη γη.
Δεν μας νοιάζει ποια μορφή θα έχουν. Τους θέλουμε για να μας μάθουν πώς θα κάνουμε τη γη μας έναν όμορφο κόσμο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τους συναντήσουμε, μόνο μερικές λεξούλες χρειάζεται να θυμόμαστε για να τις πούμε ή από μέσα μας ή δυνατά…”
 

Είναι βιβλίο για παιδιά που όμως έχει να διδάξει πολλά περισσότερα στους ενήλικες.

Με μηνύματα που μας αφορούν όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Και που αποδίδονται τόσο όμορφα και λιτά που γίνονται εύκολα αντιληπτά ακόμα και από παιδιά 5-6 χρονών. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τρόπο ξεχωριστό και λυρικό την μοναδική σχέση με τους συνανθρώπους μας που συχνά θεωρούμε λιγότερο ικανούς, λιγότερο έξυπνους, με μειωμένες και όχι ειδικές ικανότητες. Τους λίγο ή και πολύ διαφορετικούς. Αυτούς που η κοινωνία προσπαθεί να αναγνωρίσει ως ισότιμους και πολύτιμους, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα.

Ένας αγώνας που συχνά αποδεικνύεται άνισος, αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσει.

Αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας πάνω σ’ αυτό το δύσκολο ζήτημα τη αποδοχής της διαφορετικότητας, θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα! Έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές! Ένα μέλλον πολλά περισσότερα υποσχόμενο!

άγγελε-παιδιά

Tο κείμενο του βιβλίου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τις ζωντανές και πολύχρωμες εικόνες της Έφης Κοκκινάκη.

Οι άγγελοι και τα παιδιά απεικονίζονται με πρόσωπα τόσο όμορφα και εκφραστικά. Μπορείς να δεις την καλοσύνη, την ομορφιά και την αγάπη στα μάτια και τις καρδιές τους. Την καθαρότητα και την αγνότητα των ψυχών τους, την ειλικρίνεια στο βλέμμα και το χαμόγελό τους. Μα πάνω απ’ όλα τη θέληση για ζωή, για αποδοχή για κοινωνική συνύπαρξη. Είναι λες και εικόνες αρκούν για να υποστηρίζουν το μήνυμα του βιβλίου ακόμα και χωρίς κείμενο. Συγχρόνως όμως δένουν απόλυτα, αρμονικά και ταιριαστά μεταξύ τους, σαν κείμενο και εικόνες να έχουν δημιουργηθεί για να συνυπάρξουν.

Ο λόγος από τη μία τόσο ήρεμος και φυσικός, σαν χάδι. Από την άλλη όμως διδακτικός και τολμηρός σαν χαστούκι.

Η συγγραφέας δεν διστάζει να αναδείξει το θαύμα και την αξία της ζωής, σπώντας το περίβλημα της ατομικότητάς μας. Από μόνα τους αρκούν για να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε, να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό. Γιατί η αγάπη μόνο μέσα από την δυσκολία αναδεικνύεται και λάμπει! Γιατί τα μάτια από μόνα τους συχνά δε βλέπουν σε βάθος. Είναι θολωμένα από την προκατάληψη, τον εγωισμό και την προσκόλληση στην ασφάλεια του “φυσιολογικού’.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, κανένα σχολείο.

Γιατί ο μόνος τρόπος να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος είναι να αρχίσουμε να σεβόμαστε, να αποδεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε το διαφορετικό, ο ένας τον άλλο, τον κάθε μοναδικό άλλο. Μόνο έτσι η διαφορετικότητα θα πάψει να είναι ανησυχία για όσους τη βιώνουν και πρόβλημα πως επίλυση για την πολιτεία και την κοινωνία.
 

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε στη σελίδα των Εκδόσεων Πορφύρα

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!