Παιδικό-Νεανικό Βιβλίο, Ηλικίες: 9+

Επιμέλεια: Νικόλαος Βρασσάς, Εικονογράφηση: Αντωνία Μιχαλακάκου

Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, Οκτώβριος 2020

Είναι παραμονή Χριστουγέννων.

Τρεις φίλοι γυρνάνε από τη δουλειά και ανυπομονούν να βρεθούν με τις οικογένειές τους στο Χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι. Όταν ξαφνικά συναντούν στο δρόμο τους κάτι περίεργο… Κάτι που εξάπτει την περιέργειά τους και τους καλεί να το ακολουθήσουν… Κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο μυστήριο και μαγεία! Ευκαιρία να ανακαλύψουν τι συμβαίνει όταν ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι σπάει. Όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο καταστρέφεται… Ξεχνιέται άραγε; Χάνεται μέσα στο πέρασμα του χρόνου; Ευκαιρία να ταξιδέψουν στους μεγαλύτερους χριστουγεννιάτικους μπελάδες που θα μπορούσαν να φανταστούν!

Αλλά κυρίως ευκαιρία να ανακαλύψουν από που προέρχεται η μαγεία των Χριστουγέννων!

Τι είναι αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα την αγαπημένη και την πιο ξεχωριστή γιορτή μικρών και μεγάλων. Πώς μπορεί ένα παιδί που πάντα πίστευε στα Χριστούγεννα και στον Άγιο Βασίλη να σταματάει να πιστεύει σε αυτά; Τι αλλάζει μέσα του όταν αρχίζει να λαμβάνει ένα κομμάτι κάρβουνο αντί για δώρο; Και γιατί ξεκινάει μια ολόκληρη πλεκτάνη για να σπείρει παντού την αμφισβήτηση ώστε να μην πιστεύει πια κανείς στα Χριστούγεννα; Και εν τέλει τι είναι αυτό που παρά την δυσπιστία όλων κρατάει τη μαγεία ακόμα ζωντανή; Πώς εναλλάσσονται οι ρόλοι του Κατεργάρη και του Φύλακα των Χριστουγέννων;

Μια ιστορία στην οποία απώτερος στόχος είναι τελικά να “σωθούν” τα Χριστούγεννα.

Να επανέλθει η μαγεία και η πίστη τη στιγμή που το σχέδιο εξάλειψής τους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μπορεί ένας τριαντάχρονος να γράφει ακόμη γράμμα και να περιμένει το δώρο του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Και πώς μπορεί η δική του πίστη να αποτελεί την τελευταία σπίθα που κρατάει ζωντανή τη μαγεία των Χριστουγέννων; Πόσο εύκολη μπορεί να είναι μια τέτοια αποστολή; Θα τα καταφέρουν τελικά οι ήρωές μας; Όλα μπορούν να συμβούν αν πιστεύει κανείς στον Άγιο Βασίλη και στη μαγεία των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και ζωντανή Χριστουγεννιάτικη ιστορία λίγο διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Μπλέκει τη μαγεία των Χριστουγέννων με το μυστήριο με έναν τόσο κινηματογραφικό τρόπο που θαρρείς πως βλέπεις ταινία δράσης. Ο λόγος είναι απλός αλλά συνάμα συναρπαστικός. Αν και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, ακόμα και έναν ενήλικα τον τραβάει να συνεχίσει την ανάγνωση για να δει τι γίνεται στη συνέχεια… Πώς θα λυθεί επιτέλους το μυστήριο… Ποιος ή τι κρύβεται τέλος πάντως πίσω από αυτή τη μαγεία των Χριστουγέννων; Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης ή είναι ένας ακόμα μύθος; Μα μήπως τελικά οι μύθοι δεν απέχουν και τόσο πολύ από την πραγματικότητα; Μήπως απλά ζωντανεύουν μόνο σε αυτούς που αφήνονται να τους πιστέψουν και να παρασυρθούν από τη μαγεία τους;

Μια φρέσκια χριστουγεννιάτικη ιστορία μυστηρίου τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Πιστεύω πως μπορεί να διαβαστεί πολύ άνετα από ένα παιδί άνω των δέκα ετών. Η γραφή είναι πολύ απλή χωρίς δύσκολο λεξιλόγιο. Η πλοκή γρήγορη ώστε να μην κουράζει έναν μικρό αναγνώστη. Ακόμα και η γραμματοσειρά είναι προσεκτικά επιλεγμένη ως προς το μέγεθός της, ώστε να μην κάνει την ανάγνωση δύσκολη. Οι έντονες εικόνες που δημιουργούνται μέσα από την αφήγηση της ιστορίας, δίνουν στον αναγνώστη την ελευθερία να ταξιδέψει σε έναν φανταστικό κόσμο. Ο τρόπος δε που δένει η φαντασία με το μυστήριο και τη δράση σε ένα σκηνικό Χριστουγεννιάτικο εξάπτουν το ενδιαφέρον και την αγωνία κάθε παιδιού, εφήβου αλλά και ενήλικα! Ανυπομονείς να φτάσεις ως το τέλος και δεν αφήνεις το βιβλίο από τα χέρια σου αν δεν το καταφέρεις!

χριστουγεννιάτικο-δέντρο-ουρανός

Είναι αλήθεια πως το εξώφυλλο δεν παραπέμπει σε ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό, όπως το έχουμε στο μυαλό μας.

Ακόμα και σε αυτό είναι ευδιάκριτο το στοιχείο του μυστηρίου που πρωταγωνιστεί από την αρχή ως το τέλος της ιστορίας. Ακριβώς σαν κινηματογραφική ταινία μυστηρίου και δράσης. Βέβαια καθώς προχωράμε προς τα τελευταία κεφάλαια, η αγωνία και η ένταση δίνουν τη θέση τους σε άλλα συναισθήματα, που ταιριάζουν περισσότερο με το κλίμα και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ξυπνάει μέσα μας η χαρά, η αγαλλίαση, η αγάπη προς όλους, η αλληλεγγύη και η θέρμη μας να συμβάλλουμε όλοι όπως μπορούμε ώστε να μείνει ζωντανή αυτή η μαγεία που κάνει τα Χριστούγεννα τόσο αγαπητά και μοναδικά για όλους!

Το βιβλίο “Ένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο παρτμπαγκάζ” ήρθε για να μας ταξιδέψει.

Οι μεγαλύτεροι θα πάμε λίγο πίσω στην εποχή που γράφαμε γράμματα στον Άγιο Βασίλη και περιμέναμε με αγωνία να ανοίξουμε τα δώρα του που μας περίμεναν κάτω από το δέντρο. Οι μικρότεροι θα ανακαλύψουν το μυστικό που κρύβεται πίσω από τον Άγιο Βασίλη και τη μαγεία των Χριστουγέννων, ώστε να μην πάψουν ποτέ να πιστεύουν σε αυτήν. Μάλιστα, ο συγγραφέας κάνει μια παραλλαγή του μύθου της Μπεφάνα από την Ιταλία: της μάγισσας που φέρνει κάρβουνο στα κακά παιδιά αντί για δώρα.

Μια ιστορία που με αφορμή τα Χριστούγεννα προσπαθεί να μας διδάξει να έχουμε πίστη σε ό,τι μας δίνει δύναμη.

Να βλέπουμε οτιδήποτε συμβαίνει με αισιόδοξη ματιά και έτσι όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή. Αρκεί να πιστεύεις αληθινά, δυνατά, ουσιαστικά και απόλυτα σε κάτι. Ακόμα και όταν αυτό φαντάζει ανούσιο, τρελό ή ξεπερασμένο. Πόσο μάλλον στο μυαλό ή την ψυχή ενός μικρού παιδιού που ξεχειλίζει από ακατέργαστη φαντασία. Ακόμα, λοιπόν, και αν μέσα μας έχει ατονήσει η μαγεία των Χριστουγέννων, αυτό το βιβλίο θα την επαναφέρει γιατί παραμένει πιστό στο βαθύτερο νόημα των γιορτών.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει και ο συγγραφέας “σημασία έχει να προσπαθείς κάθε Χριστούγεννα να γίνεσαι καλύτερος…

Να αντικαθιστάς τα πάθη σου με θετικές συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός. Να μοιράζεις χαμόγελα σαν δώρα… Σάμπως τι είναι το δώρο; Ένα άψυχο αντικείμενο που παίρνει αξία μόνο όταν προσφέρεται από κάποιον σε κάποιον. Τότε βαραίνει γιατί συνοδεύεται από συναίσθημα. Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν κρύβεται σε κάποιο δώρο αλλά στην κίνηση πίσω από αυτό. Στη διάθεση να φέρεις ζεστασιά σε ένα μικρό παιδί, σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και σε όποιον το έχει ανάγκη… Ο Άγιος Βασίλης υπήρξε και θα υπάρχει πάντα μέσα μας. Δεν θα φύγει ποτέ από όσους έχουν νιώσει αυτή τη γιορτινή ανατριχίλα”.

Αν λοιπόν τύχει να δείτε και σεις κάπου ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό με ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πορτμπαγκάζ, μη διστάσετε! Ακολουθήστε το!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!

 

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://siderisbooks.gr/wp-content/uploads/2020/10/BookSample-Kapetanakis-Ena-xristougenniatiko-dentro-sto-portpagkaz.pdf