Τροφές που εντείνουν ή προκαλούν υπερκινητικότητα και ενοχοποιούνται για ΔΕΠΥ (Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας)

  1. Ζάχαρη
  2. Αλάτι (ανεβάζει την αρτηριακή πίεση)
  3. Φωσφορικά άλατα (βρίσκονται σε προϊόντα όπως baking powder, λεκιθίνη σόγιας, δι-, τρι- ή πολυφωσφορικά άλατα)
  4. Γάλα (περιέχει φωσφορικά άλατα και οπιοειδείς καζεΐνες και για αυτό ενοχοποιείται για επιθετικότητα και έλλειψη προσοχής. Όχι αποβουτυρωμένο και ζεσταμένο σε υψηλή θερμοκρασία γιατί έχει χάσει τα ένζυμα που επιτρέπουν την αφομοίωσή του και τα λιπαρά που καθυστερούν την άφιξη της ζάχαρης στο αίμα)
  5. Απλοί υδατάνθρακες:
  • καραμέλα
  • άσπρο ψωμί
  • άσπρο ρύζι
  • λευκά ζυμαρικά
  • πατάτες χωρίς φλούδα
  • τσιπ 
  • σόδες 
  • ενεργειακά ποτά
  • πατάτες τηγανητές
  • Καφεΐνη
  1. Τεχνητά πρόσθετα ( τεχνητές χρωστικές τροφίμων: Ε110, Ε104, Ε122, Ε129, Ε102 και Ε124, γεύσης, τεχνητά γλυκαντικά πχ ασπαρτάμη και συντηρητικά)
  • δημητριακά πρωινού (περιέχουν και αλάτι)
  • καραμέλες
  • μπισκότα
  • αναψυκτικά
  • χυμοί φρούτων
  • βιταμίνες για παιδιά
  • Αλλεργιογόνα (σιτάρι, σόγια, γλουτένη: οι πρωτεΐνες της μένουν στους οπιοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου προκαλώντας διαφοροποιήσεις της διάθεσης όπως νευρικότητα, ένταση, επιθετικότητα)
  1. Έλλειψη βιταμινών
τροφές-υπερκινητικότητα

Τρόφιμα που διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας και βοηθάνε στη ΔΕΠΥ:

  1. τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες:
  • το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών
  • ψάρια και οστρακοειδή
  • φασόλια και φακές
  • αυγά
  • ξηροί καρποί
  1. Σύνθετοι υδατάνθρακες:
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά
  • καστανό ρύζι
  • φασόλια και φακές
  1. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
  • σίδηρο: βόειο κρέας, συκώτι, φασόλια και τόφου
  • ψευδάργυρο: κρέας, οστρακοειδή, φασόλια και ξηροί καρποί
  • μαγνήσιο: σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα, σπανάκι και φιστίκια
  • βιταμίνη Β-6: αυγά, ψάρια, φιστίκια και πατάτες
  • βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, συκώτι βοοειδών, κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: σπόροι Chia, λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, καρύδια, λιναρόσποροι

Ωστόσο!

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι κάποιες διαιτητικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Όμως τα αποδεικτικά στοιχεία είναι περιορισμένα.
Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη διατροφή για τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι η δίαιτα που συστήνουν οι γιατροί για όλους. Γεύμα πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες. Θα πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμένες ποσότητες κορεσμένων λιπών και πρόχειρων φαγητών.

Πηγές:

Ιζαμπέλ Φιλιοζά, Δεν έχουν χαθεί όλα, Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ 2016, σελ. 211-213

Jayne Leonard, What are the best diets for ADHD? Στο www.medicalnewstoday.com