χελιδόνι-πληγωμένο-εξώφυλλο

 

Εικονογραφηση: Πέγκυ Φούρκα,

Εκδοσεις πρώτη ύλη, 2021 (Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Πορφύρα)

Ηλικιες: 6+ ετών

Κυκλοφορεί και στη γλώσσα Φαρσί υπό την αιγίδα του ESC, European Solidarity Corps

και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ιδρύματος νεολαίας και δια βίου μάθησης

Χελιδόνι πληγωμένο.

Ένα ποίημα που αναζητά την ομοιοκαταληξία του. Ένα κοριτσάκι με την κούκλα του που αναζητά πατρίδα και σπιτικό. Ένας πόλεμος που την φέρνει αντιμέτωπη με τον ξεριζωμό, το φόβο, την ελπίδα και την πίστη. Που της γνωρίζει ανθρώπους μεγαλόψυχους, μικρόψυχους, ειλικρινείς και υποκριτές. Ματαίωση αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον. Ακόμα και η ίδια η φύση συμπάσχει και βιώνει την ξενυτιά. Η αμυγδαλιά χάνει τα ανθάκια της στη θάλασσα. Τα χελιδόνια αναζητούν μέρος να χτίσουν τη φωλιά τους αλλά πουθενά δεν είναι ευπρόσδεκτα.

Μια ιστορία για ένα κορίτσι που ο πόλεμος το ξερίζωσε από τη χώρα του, ανατρέποντας όλη του τη ζωή.

Που σαν άλλο χελιδόνι ταξίδευε χώρες ολόκληρες μέχρι να βρει μια νέα πατρίδα, ένα νέο σπιτικό. Μια ιστορία για τη σκληρότητα του πολέμου και της προσφυγιάς. Που μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν και να συναισθανθούν μια αξιόλογη μερίδα συνανθρώπων μας και συμμαθητών τους. Δύσκολο και σκληρό θέμα το οποίο, όμως, η συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει και να απλουστεύσει μέσα από τη λυρικότητα και τη λιτότητα της γραφής της.

Περιγραφές μεστές αλλά συγχρόνως μαγικές.

Εύστοχες αλληγορίες και παραλληλισμοί εμπλουτίζουν και συνάμα επεξηγούν με έμμεσο τρόπο την κεντρική ιδέα της ιστορίας μας. Εναλλαγές συναισθημάτων δοσμένες με γλαφυρό, σχεδόν μαγικό τρόπο. Πλοκή γρήγορη μεν αλλά γεμάτη αγωνία και καρδιοχτύπι. Που σε κάνει να συμμετέχεις στο ταξίδι της ηρωίδας και να νιώθεις τα συναισθήματα και τον πόνο της. Που σε βοηθά να αντιληφθείς πόσων διαφορετικών ειδών άνθρωποι υπάρχουν, συμπονετικοί, ψεύτες, εκμεταλλευτές αλλά και μεγαλόψυχοι. Άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν και άνθρωποι πρόθυμοι να κοροϊδέψουν και να επωφεληθούν από τον πόνο του άλλου.

Το “Χελιδόνι πληγωμένο” είναι ένα παραμύθι που αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά μας.

Ένα παραμύθι που μπορεί να συγκλονίσει και συνάμα να διδάξει μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού και κάθε σχολείου. Μιας και ο πόλεμος και η προσφυγιά αποτελούν διαχρονικά κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας, οφείλουμε να έχουμε γνώση και κυρίως να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Πώς; Διδάσκοντας στα παιδιά μας ενσυναίσθηση, κατανόηση, αγάπη και αποδοχή των άλλων. Εξηγώντας τους τι σημαίνει η προσφυγιά, πόσο σκληρή είναι και πώς οδηγείται κάποιος σε αυτήν χωρίς να είναι επιλογή του.

χελιδόνι-πόλεμος
χελιδόνι-προσφυγιά

Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που, όπως το χελιδόνι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να κάνουν μακρινά ταξίδια προς αναζήτηση νέων.

Η μακρά και δύσκολη πορεία της «προσφυγιάς» συνοδεύεται από ψεύτικες υποσχέσεις, μικρά και μεγάλα καράβια που δεν φτάνουν σε κανέναν προορισμό, καχύποπτους ανθρώπους που δυσκολεύονται να δεχθούν το «ξένο» και «διαφορετικό». Κάπου στο βάθος, όμως, εν τέλει υπάρχει και καλοσύνη, αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, σκορπώντας ξανά την ελπίδα και την πίστη ότι μια νέα αρχή, μια νέα ζωή είναι κοντά.

Εικόνες μεγάλες, πρόσωπα με έντονα χαρακτηριστικά που καθρεφτίζουν κάθε συναίσθημα.

Χρώματα προσεκτικά επιλεγμένα για να αποδώσουν όλα αυτά τα συναισθήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Η απεικόνιση αυτής της σκληρής πραγματικότητας γίνεται με τρόπο μαγικό, με τα υπάρχοντα των προσφύγων να επιπλέουν στη θάλασσα περικυκλωμένα από άνθη αμυγδαλιάς σαν στεφανωμένα. Το όλο σκηνικό αποπνέει μια αγιότητα, μιας και η περιγραφόμενη κατάσταση θα μπορούσε να συγκριθεί με μαρτύριο…

Το “Χελιδόνι πληγωμένο” είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο.

Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει κείμενα και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα ίδια τα προσφυγόπουλα, καταφέρνει να μιλήσει για σκληρές αλήθειες με έναν διακριτικό ποιητικό τρόπο, που ευαισθητοποιεί χωρίς να τραυματίζει την παιδική ψυχή. Ταυτόχρονα, στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται βιωματικά παιχνίδια ενσυναίσθησης, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σπίτι και στο σχολείο για μια εις βάθος ανάλυση του θέματος.

Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να δείτε στη σελίδα των Εκδόσεων Πορφύρα

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!