Μπόγκι-φαταούλας

Μετάφραση: Αρσέν

Εικονογραφηση: Aaron Blabey, Εκδοσεις Κλειδάριθμος, 2021

Μαθαίνω να μοιράζομαι, Ηλικιες: 3+ ετών

Ο Μπόγκι είναι ένα Παγκ με πολλά ταλέντα.

Ζωγραφίζει, διαβάζει και ξέρει κουνγκ-φου. Έχει όμως ένα μεγάλο…ελάττωμα… Δεν μοιράζεται με τίποτε τα πράγματά του! Δεν τα δίνει ποτέ, είναι όλα ΔΙΚΑ ΤΟΥ! Δεν τα εμπιστεύεται ούτε καν στον αδελφό του τον Λούκι Λουκάν, που τον θαυμάζει τόσο και θέλει διακαώς να παίξουν μαζί. Άραγε θα μπορέσει ο Μπόγκι να αλλάξει γνώμη; Έχετε εσείς καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσε ο Μπόγκι να μάθει να μοιράζεται;

Ο Μπόγκι ο Φαταούλας είναι ένα βιβλίο σε έμμετρο κείμενο που μας μεταφέρει μια αστεία ιστορία χαρίζοντάς μας άπλετο γέλιο!

Με αυτό τον ξεκαρδιστικό τρόπο, επιλέγει ο πολυαγαπημένος και πολυβραβευμένος Aaron Blabey να μας μιλήσει για την αξία του να μοιράζεσαι και να συνυπάρχεις. Μεγάλο ζήτημα η μοιρασιά ε; Και πόσο δύσκολο να τη δεχτούν τα παιδιά  ιδίως στις μικρές ηλικίες που το αίσθημα της ιδιοκτησίας και η σύνδεση με τα αντικείμενα είναι πιο ενστικτώδης και σημαντική. Και πώς θα τους μάθουμε ή θα τα πείσουμε να αποχωριστούν κάτι δικό τους, αγαπημένο έστω και για λίγο.

Σίγουρα για να διδαχθεί κάτι τέτοιο ένα παιδί θα πρέπει να το δει στην πράξη να εφαρμόζεται.

Αν εμείς οι μεγάλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, φροντιστές, που γινόμαστε παράδειγμα με τη συμπεριφορά μας για τα παιδιά μοιραζόμαστε με άνεση και ευκολία, τότε και τα παιδιά θα εκλάβουν το γεγονός αυτό ως φυσιολογικό και θα το κάνουν με τη σειρά τους με αντίστοιχη ευκολία. Αντιθέτως αν οι ίδιοι κρατάμε διαφορετική στάση από αυτήν που επιθυμούμε να διδάξουμε στα παιδιά, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα εισπράξουν το αντίθετο μήνυμα ή τουλάχιστον θα μπερδευτούν.

Μπόγκι
Μπόγκι-μοιράζεται

Φυσικά για να φτάσει το παιδί στο σημείο να μοιραστεί πρόθυμα κάτι δικό του θα πρέπει πρώτα να έχουμε αναγνωρίσει το δικαίωμά του πάνω στο αντικείμενο.

Να έχουμε επιβεβαιώσει και επιδείξει σεβασμό προς την ιδιοκτησία του, να έχει νιώσει τη σιγουριά και την ασφάλεια του ανήκειν, ώστε να κατανοήσει πως ένας προσωρινός αποχωρισμός δεν ισοδυναμεί με οριστική απώλεια. Για αυτό και έχει σημασία να μη γινόμαστε πιεστικοί ή να επιβάλουμε στα παιδιά να μοιραστούν πάση θυσία το παιχνίδι τους, αλλά να σεβόμαστε την επιθυμία τους να το κρατήσουν για τον εαυτό τους. Συχνά ερχόμαστε στην άβολη θέση να υποδεικνύουμε στο παιδί μας να μοιραστεί ενώ είναι εμφανές ότι δεν θέλει. Δε λαμβάνουμε υπόψη πως καμιά φορά τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα να “τα βρουν” χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Ακόμα και αν διαφωνήσουν στο τέλος θα τη βρουν την άκρη!

Ο Μπόγκι ο φαταούλας είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει τη διασκέδαση με τον προβληματισμό.

Στίχοι με ομοιοκαταληξία, σύντομο και περιεκτικό κείμενο, ζωντανοί διάλογοι και μεγάλη γραμματοσειρά. Συνδυασμός που δίνει την αίσθηση πως ο διάλογος διαδραματίζεται μπροστά μας, ενώ αποτυπώνει συναισθήματα τόσο πετυχημένα! Εικονογράφηση εξίσου ζωηρή και στα χρώματα και στις μορφές, που με το μεγάλο τους μέγεθος και τα τόσο εκφραστικά πρόσωπα θαρρείς οι εικόνες θα ξεπηδήσουν από το χαρτί και τα σκυλιά, ο Μπόγκι με το Λουκάν, θα αρχίσουν να μαλώνουν μπροστά στα μάτια μας στη μάχη της διεκδίκησης των παιχνιδιών τους!

Ένα βιβλίο που μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από την αφήγηση μιας ιστορίας.

Μπορούμε να το διαβάσουμε παρέα με τα μικρά μας τερατάκια, να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε πολύ με το Μπόγκι και τις μάχες του και να προβληματιστούμε, πρώτα εμείς οι μεγάλοι και μετά οι μικρότεροι…! Ίσως μάλιστα οι μικροί μας αναγνώστες να ταυτιστούν και με κάποιον από τους ήρωές μας, είτε το Μπόγκι είτε το Λουκάν!

Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο από το site των εκδόσεων Κλειδάριθμος:

 

 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!