1. Χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας

Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Καλλιεργώντας ένα ευχάριστο και θετικό κλίμα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μαθαίνουμε να ακούμε πρώτοι εμείς, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν άνετα να μας μιλήσουν για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

  1. Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον

Για να το καταφέρουμε αυτό είναι απαραίτητο να θέσουμε σαφή όρια και κανόνες. Έτσι τα παιδιά νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια, έστω κι αν φαινομενικά αντιδρούν στους τυχόν περιορισμούς. Πρέπει, όμως, να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί ως προς τις μη αποδεκτές συμπεριφορές και τις συνέπειες που τις συνοδεύουν.

  1. Κρατάμε επαφή με τον περίγυρο και τις γνωριμίες των παιδιών

Επικοινωνούμε συχνά με το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, ενώ φροντίζουμε να γνωρίσουμε τους φίλους των παιδιών μας και τις οικογένειές τους. Η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών είναι πάντοτε χρήσιμη, ιδίως στην αποφυγή απρόβλεπτων κινδύνων.

εξαρτήσεις-κίνδυνοι
4. Ενημερωνόμαστε επαρκώς πριν συζητήσουμε με τα παιδιά για κάποιο θέμα

Έστω ότι θέλουμε να συζητήσουμε με το παιδί μας για ναρκωτικά, AIDS, σεξ, αντισύλληψη, κάπνισμα κλπ. Επιβάλλεται προηγουμένως να έχουμε ενημερωθεί οι ίδιοι από έγκυρες πηγές, ώστε να μεταφέρουμε ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες. Δεν είναι κακό να μην γνωρίζουμε κάτι και δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε ή να διστάζουμε να το παραδεχτούμε. Είναι, όμως, κακό να προσπαθήσουμε να ξεγελάσουμε το παιδί με μια λάθος πληροφορία μόνο και μόνο για να το διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε την απάντηση σε κάθε του ερώτηση.

5. Μιλάμε στα παιδιά για τις εξαρτήσεις

Οι πηγές πληροφόρησης για τα παιδιά είναι πολλές. Περίγυρος, συνομήλικοι, τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδίκτυο γενικότερα, παρέχουν συχνά μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Είναι καλό, λοιπόν, εμείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές με βάση παραδείγματα και έγκυρες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Στόχος είναι να μπορούν να έχουν και τα ίδια δική τους ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη.

6. Μιλάμε στα παιδιά για το διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβει

Προφανώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά από τις εξελίξεις και τον κόσμο του διαδικτύου στην εποχή που ζούμε. Είναι, όμως, απαραίτητο να γνωρίζουμε πρώτα πρώτα εμείς οι γονείς για την αρνητική πλευρά και τους κινδύνους που κρύβει, ώστε να μπορούμε να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας. Όχι για να απέχουν από τη χρήση του διαδικτύου, πράγμα ουτοπικό και μη σκόπιμο, αλλά για να διασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς και σωστής χρήσης του.

κίνδυνοι-ίντερνετ
7. Ενθαρρύνουμε τις θετικές επιλογές των παιδιών μας

Βοηθάμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα, κλήσεις και ταλέντα που ενδεχομένως δεν έχουν εντοπίσει μόνα τους και τα ενθαρρύνουμε να τα ασκήσουν. Τα διδάσκουμε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, άγχος και έντονα συναισθήματα. Η κατάλληλη εκφορά τους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφεύγεται η διοχέτευση της έντασης με επικίνδυνους και μη αποδεκτούς τρόπους.

8. Ενισχύουμε τις αντιστάσεις των παιδιών μας απέναντι σε κινδύνους

Είμαστε δίπλα τους όσο προσπαθούν να κοινωνικοποιηθούν και να ενταχθούν σε μια ομάδα και τους διδάσκουμε την αξία του αυτοσεβασμού. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τον εαυτό τους και την ασφάλειά τους προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από μία παρέα. Τους μαθαίνουμε να λένε «όχι» όταν είναι απαραίτητο, προκειμένου να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις και να προστατευτούν.

9. Αναγνωρίζουμε και επικροτούμε την προσπάθεια

Έτσι ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών και τα βοηθάμε να καλλιεργήσουν μια θετική εικόνα για το άτομό τους. Δεν επαινούμε μονάχα τις επιτυχίες αλλά κάθε προσπάθεια εστιάζοντας στη στοχοθεσία, την επιμονή και τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων τους.

παιδί-αρνείται-τσιγάρο
10. Δείχνουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη στα παιδιά

Αυτό θα το πετύχουμε ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν πράγματα μόνα τους καλλιεργώντας την αυτονομία τους, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, χωρίς να τους προσφέρουμε έτοιμες λύσεις. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες για να επιλύουν προβλήματα και να αντιμετωπίζουν κινδύνους

11. Προσπαθούμε να γινόμαστε οι ίδιοι καλύτεροι

Είναι γεγονός πως αποτελούμε πρότυπα για τα παιδιά μας. Οι συμπεριφορές, οι στάσεις μας και ο τρόπος ζωής μας μοιραία τα επηρεάζουν και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές τους. Ας εντάξουμε, λοιπόν, πρώτοι εμείς την θετική αλλαγή, την εξέλιξη και την αυτοβελτίωση στη ζωή μας ώστε να μάθουν από εμάς τα παιδιά μας πώς να προσπαθούν να διορθώνονται και να βελτιώνονται ως άτομα.

Πηγή: OKANA