Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να μεγαλώσει υγιές και δυνατό και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσουμε την σωματική υγεία των παιδιών μας είναι όλη η οικογένεια να έχει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα παιδί είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό με το φαγητό του είτε εξαιτίας αισθητηριακών δυσλειτουργιών με τις υφές και τις γεύσεις των τροφών είτε για άλλους λόγους. Αυτό, βέβαια, έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη ποικιλία τροφών στη διατροφή του και κατ’ επέκταση να μην προσλαμβάνει την απαραίτητη γκάμα θρεπτικών συστατικών.

επιλεκτικό παιδί

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για την ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για όλη την οικογένεια και ιδίως για τα “επιλεκτικά” παιδιά.

  1. Συμπεριλάβετε το παιδί στον προγραμματισμό γευμάτων. Ένας τρόπος για να ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή είναι να εμπλέξουμε το παιδί στον προγραμματισμό των γευμάτων. Ας Ρωτήσουμε το παιδί ποια φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα του αρέσουν για να τα ενσωματώσουμε στο πρόγραμμα των οικογενειακών γευμάτων. Εάν το παιδί νιώθει ότι έχει λόγο για το τι τρώει, μπορεί να είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει νέα πράγματα.
  2. Προσφέρουμε ποικιλία τροφών. Τα παιδιά μπορεί να είναι επιλεκτικά για πολλούς λόγους, αλλά μια κοινή αιτία είναι ότι απλά δεν είναι συνηθισμένα σε ορισμένες γεύσεις και υφές. Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αισθάνεται πιο άνετα με διαφορετικά είδη φαγητού, προσφέρουμε ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί πρώτα οπτικά με αυτές και στη συνέχεια  με τις ίδιες τις νέες γεύσεις και υφές.  Έτσι σταδιακά θα περιορίσει τις επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες με την πάροδο του χρόνου.
  3. Ας γίνουμε καλό πρότυπο οι ίδιοι. Τα παιδιά μαθαίνουν συχνά με το παράδειγμα, επομένως είναι σημαντικό να είμαστε καλό πρότυπο όσον αφορά την υγιεινή διατροφή. Ας φροντίσουμε να καταναλώνουμε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, προσπαθώντας να αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ. Όταν το παιδί μας βλέπει να κάνουμε υγιεινές επιλογές, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά μας.
  4. Ας αποφύγουμε να πιέζουμε το παιδί μας να φάει. Το να αναγκάζουμε το παιδί μας να φάει μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα και να το κάνει ακόμα πιο ιδιότροπο και επιλεκτικό. Αντί να δίνουμε μάχη κάθε φορά στην ώρα του φαγητού, είναι προτιμότερο να τη μετατρέψουμε σε μια ευχάριστη εμπειρία. Προσφέρουμε μια ποικιλία από υγιεινές τροφές, χωρίς να πιέζουμε το παιδί να τις φάει. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί μπορεί να γίνει πιο δεκτικό στο να δοκιμάζει νέα πράγματα.
  5. Κάντε τα υγιεινά τρόφιμα διασκεδαστικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή σε όσα παιδιά τρώνε επιλεκτικά είναι να κάνουμε τα υγιεινά τρόφιμα διασκεδαστικά. Κόβουμε φρούτα και λαχανικά σε διασκεδαστικά σχήματα ή φτιάχνουμε ένα παιχνίδι δοκιμάζοντας νέα τρόφιμα. Όταν τα υγιεινά τρόφιμα συνδέονται με διασκεδαστικές και θετικές εμπειρίες, το παιδί είναι περισσότερο πιθανό να νιώσει την περιέργεια να τα δοκιμάσει.
  6. Έχουμε υγιεινά σνακ πάντα διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα: Καλό είναι να έχουμε πάντα σε εμφανές σημείο έτοιμα υγιεινά σνακ, όπως κομμένα φρούτα, λαχανικά, αβγό ή γιαούρτι. Αυτό θα διευκολύνει το παιδί να κάνει υγιεινές επιλογές όταν πεινάει.
  7. Προσφέρουμε επιλογές: Δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε 2-3 υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, ρωτήστε αν θα ήθελαν καρότα ή αγγούρι με το σάντουιτς τους. Έτσι θα είναι ευκολότερο να του γίνει συνήθεια να συνοδεύει όλα τα γεύματα με κάποιο λαχανικό π.χ.
  8. Επιτρέπουμε τις λιχουδιές με μέτρο: Είναι σημαντικό να επιτρέπετε τις λιχουδιές με μέτρο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε το παιδί σας από το να αισθάνεται στερημένο και να το βοηθήσει να μάθει για την ισορροπία.
  9. Δεν τα παρατάμε: Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να δεχτούν τα παιδιά νέες τροφές. Το να είμαστε αυστηροί και απόλυτοι δεν βοηθάει. Συνεχίζουμε με υπομονή και σταθερότητα να προσφέρουμε υγιεινές επιλογές και θα έρθει αργά ή γρήγορα η στιγμή που το παιδί θα αρχίσει να τις δέχεται.
  10.  Ξεκινάμε με μικρά βήματα: Εισάγουμε νέες υγιεινές τροφές σταδιακά και σε μικρές μερίδες. Έτσι δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να συνηθίσει τη γεύση και την υφή του φαγητού προτού του προσφέρουμε περισσότερα.
  11. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε παίζει σημαντικό ρόλο: Αποφεύγουμε φράσεις που παρουσιάζουν το φαγητό ως ένδειξη αγάπης όπως: «ακόμα μια μπουκιά αν μ’ αγαπάς» ή «εάν δε το φας όλο θα στεναχωρηθώ», καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε μη υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές. Αντίθετα χρησιμοποιούμε λόγια που βοηθούν το παιδί να καταλάβει τα αισθήματα κορεσμού και πείνας. 

υγιεινή διατροφή

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για κάθε παιδί.

Η δε ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε όσα παιδιά τρώνε επιλεκτικά μπορεί να είναι μια πρόκληση. Με τη σωστή, ωστόσο, προσέγγιση, είναι δυνατό να βοηθήσουμε το παιδί μας να αγαπήσει τα υγιεινά τρόφιμα. Εμπλέκοντας το παιδί μας στον προγραμματισμό των γευμάτων, προσφέροντάς του μια ποικιλία φαγητών, αποτελώντας καλό πρότυπο, αποφεύγοντας την πίεση και κάνοντας τις υγιεινές τροφές διασκεδαστικές, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να δοκιμάσει καινούριες γεύσεις και να αποκτήσει μια σταθερά υγιεινή διατροφή, που είναι το κλειδί για τη σωματική μας υγεία.