Το να είσαι γονιός είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και προκλητικές εμπειρίες για έναν άνθρωπο.

Είναι γεγονός πως η γονεϊκότητα δεν συνοδεύεται από κάποιο εγχειρίδιο και τα παιδιά δε γεννιούνται με “οδηγίες χρήσης”. Οι περισσότεροι νέοι γονείς ψάχνουν, διαβάζουν και αναζητούν συμβουλές μέσα από βιβλία, άρθρα αλλά και άλλους γονείς εμπειρότερους. Ιδίως το πρώτο διάστημα που όλα είναι πρωτόγνωρα και φαντάζουν ακατόρθωτα. Σαφώς δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος σωστός τρόπος να μεγαλώσεις ένα παιδί.

Όποιες συμβουλές κι αν λάβουμε για κάποιο ζήτημα, είναι σχετικές και δεν έχουν απόλυτη εφαρμογή σε κάθε παιδί.

Και αυτό γιατί ο καθένας έχει να μας μεταφέρει αυτό που δούλεψε ή δεν δούλεψε στο δικό του παιδί. Σε αυτό το άρθρο δεν θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να χειριστείτε κάθε δυσκολία ή πρόκληση με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι. Ούτε θα αποκαλύψουμε κάποια κρυφή συνταγή που λύνει κάθε πρόβλημα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης. Μπορούμε όμως να μοιραστούμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους νέους γονείς να χαλαρώσουν, να πλοηγηθούν στο ταξίδι της γονεϊκότητας με αυτοπεποίθηση και να απολαύσουν το ρόλο τους με όλες τις προκλήσεις του.

συμβουλές-νέοι γονείς

Ας δούμε τις 10 κορυφαίες συμβουλές που όλοι οι νέοι γονείς χρειάζεται να έχουν υπόψη στο ξεκίνημά τους:

  1. Φροντίζουμε όσο μπορούμε τον εαυτό μας: Είναι σημαντικό για τους νέους γονείς να δίνουν προσοχή στη δική τους σωματική και συναισθηματική ευημερία. Για να το πετύχουν αυτό χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο για αυτοφροντίδα, άσκηση και ξεκούραση. Σαφώς κάθε αρχή είναι δύσκολη και το πρώτο διάστημα με ένα παιδί αλλάζει άρδην τις ισορροπίες και το ρου μιας οικογένειας. Ωστόσο με λίγη υπομονή και καλή συνεργασία μεταξύ των δύο γονέων-συντρόφων, μπορεί να βρεθεί με τον καιρό ένας μπούσουλας και οι γονείς να εξασφαλίσουν λίγο προσωπικό χρόνο για να ασχοληθούν με πράγματα που τους ευχαριστούν.
  2. Να είμαστε ευέλικτοι και εποικείς: Τα παιδιά μπορεί να είναι συχνά απρόβλεπτα. Αυτό απαιτεί να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις και να μην φοβόμαστε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, νέους χειρισμούς και νέους τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων. Συγχρόνως δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε αλλά να συγχωρούμε τον εαυτό μας αν αντιληφθούμε ότι κάναμε λάθος. Αυτό είναι από μόνο του τεράστιο μάθημα και για μας αλλά και για τα παιδιά.
  3. Επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας/έτερο γονέα: Η ανατροφή ενός παιδιού είναι μια ομαδική προσπάθεια καθώς αφορά και τους δύο γονείς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό μας ή τον άλλο γονέα. Συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο γονικής μέριμνας που να λειτουργεί και για τους δύο σας.
  4. Προσπαθούμε να βρούμε μια ρουτίνα: Η ύπαρξη μιας ρουτίνας μπορεί να προσφέρει δομή και σταθερότητα τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Η καθιέρωση ενός προβλέψιμου προγράμματος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να νιώσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Συγχρόνως και οι ίδιοι οι γονείς θα νιώσουμε πιο σίγουροι ότι δημιουργούμε ένα περιβάλλον και ένα κλίμα ζεστασιάς και φροντίδας για όλα τα μέλη της οικογένειας.
  5. Δεν διστάζουμε να δείξουμε στοργή και τρυφερότητα προς το παιδί μας: Η σωματική στοργή, όπως η αγκαλιά, το φιλί και το κράτημα του παιδιού μας, είναι σημαντική για τη συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές ως επίφοβες να “κακομάθουν” το παιδί ή να το κάνουν χειριστικό απέναντί μας καλό είναι να μην υιοθετούνται καθώς δεν ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ικανότητες των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αντιθέτως η αγάπη και η στοργή είναι ανάγκες των παιδιών απαραίτητο να καλυφθούν προκειμένου αυτά να νιώσουν πλήρη, ασφαλή και αποδεκτά σε ένα περιβάλλον που τα αγκαλιάζει και τα αποδέχεται.
  6. Ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία των παιδιών: Επιτρέποντας στο παιδί μας να παίρνει τις δικές του αποφάσεις και να μαθαίνει από τα λάθη του, το βοηθάμε να εξελιχθεί σε άτομο με αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Αν δε φοβάται να ρισκάρει και να παίρνει πρωτοβουλίες, θα έχει το θάρρος να δοκιμάζει νέα πράγματα και να λαμβάνει αποφάσεις για τη ζωή του με σιγουριά, σθένος, χωρίς φόβο ή ανασφάλεια και χωρίς να θέλει να το καθοδηγούν ή να του υποδεικνύουν τα βήματα και τις επιλογές του.
  7. Να είμαστε υπομονετικοί: Κάθε παιδί ακολουθεί τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί και να δείχνουμε κατανόηση. Οι συγκρίσεις του δικού μας παιδιού με άλλα δε βοηθούν. Είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στις μοναδικές ιδιότητες και δυνάμεις κάθε παιδιού αλλά συγχρόνως να μην εφησυχάζουμε και να παρατηρούμε τα παιδιά με ψυχραιμία και υπομονή.
  8. Διαβάζουμε στα παιδιά μας από νωρίς: Το διάβασμα από μικρή ηλικία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για ένα παιδί. Έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στη γλωσσική του ανάπτυξη και τη συνολική εκπαίδευσή του, ενώ προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα. Συγχρόνως συμβάλλει στο χτίσιμο μίας στενής σχέσης γονέα-παιδιού καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή ποιοτικού χρόνου και ουσιαστικής σύνδεσης μεταξύ τους.
  9. Διδάσκουμε αξίες: Είναι σημαντικό να μεταλαμπαδεύσουμε στο παιδί μας σημαντικές αξίες. Ειλικρίνεια, σεβασμός, καλοσύνη, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη θα θέσουν τα θεμέλια για το χτίσιμο μιας προσωπικότητας και ενός χαρακτήρα πολλά υποσχόμενου.
  10. Δεν αμελούμε τη διασκέδαση: Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να διασκεδάζουμε! Μπορεί η γονεϊκότητα να είναι  απαιτητική και δύσκολη, δεν παύει όμως να συνοδεύεται από άπειρες μικρές και μεγαλύτερες ευχάριστες και ευτυχισμένες στιγμές. Ας επωφεληθούμε ώστε να κάνουμε το ταξίδι μας αυτό ευχάριστο και διασκεδαστικό. Και σε αυτό θα μας βοηθήσει το να εκμεταλλευτούμε την περιέργεια των παιδιών και τη διάθεσή τους για εξερεύνηση. Αν μοιραστούμε μαζί τους αυτή την παιχνιδιάρικη διάθεση θα δημιουργήσουμε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις που θα κάνουν τον κοινό μας χρόνο με τα παιδιά ποιοτικό και απολαυστικό.
διασκέδαση-νέοι γονείς

Εν ολίγοις, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ρόλος  του γονέα είναι απαιτητικός  και το ταξίδι στο νέο αυτό κόσμο μια μεγάλη πρόκληση.

Πολλά πράγματα είναι πρωτόγνωρα και απαιτούν από πλευράς μας νέες δεξιότητες και γνώσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα νέα μας καθήκοντα. Όμως ένα είναι σίγουρο: Δεν υπάρχουν κανόνες παρά μόνο συμβουλές! Οι τρίτοι δεν ξέρουν πάντα καλύτερα! Σημασία έχει τι δουλεύει στο δικό μας σπίτι και στο δικό μας παιδί! Επομένως ακολουθούμε το παιδί μας και το ένστικτό μας! Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ένα υποστηρικτικό και στοργικό περιβάλλον για να μεγαλώσει και να ευδοκιμήσει το παιδί με ασφάλεια, αγάπη και αυτοπεποίθηση.

 

Πηγή:

Top Tips for New Parents

Για πιο πρακτικά ζητήματα: A Guide for First-Time Parents

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας ίσως σας αρέσει και το  “Τέσσερις ιδέες για να κατακτήσουμε την οικογενειακή ευτυχία”