Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε σήμερα, η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Η τεχνολογία πλέον υπάρχει παντού και από νωρίς. Από τα smartphone στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ψηφιακή εποχή έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, μαθαίνουμε και ψυχαγωγούμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί νέες προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικές συμβουλές για την ανατροφή υπεύθυνων παιδιών με γνώσεις τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή. Γιατί η τεχνογνωσία είναι πλέον απαραίτητη και αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής.

τεχνογνωσία-ψηφιακή εποχή

Πώς λοιπόν θα εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επιβιώσουν στην ψηφιακή εποχή;

  • Ξεκινάμε νωρίς την εκπαίδευση: Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μεγαλώσουμε παιδιά ψηφιακά ενήμερα είναι να ξεκινήσουμε νωρίς. Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας τα παιδιά εκτίθενται στην τεχνολογία σε ολοένα και μικρότερη ηλικία. Για αυτό και είναι σημαντικό να καθιερωθούν υγιεινές συνήθειες από την αρχή. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα παιδιά να εξερευνήσουν εφαρμογές, παιχνίδια και προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Υπάρχουν μάλιστα αρκετά παιχνίδια και ιστότοποι που είναι εκπαιδευτικοί και διασκεδαστικοί ταυτόχρονα.
  • Θέτουμε όρια: Ενώ η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, είναι σημαντικό να βάζουμε όρια για να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση τόσο σε χρόνο όσο και σε ποιότητα. Χρειάζεται, επομένως, να ορίσουμε σαφείς κανόνες για το πότε και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία. και φυσικά εξίσου σημαντικό είναι να είμαστε συνεπείς με την τήρησή τους. Για παράδειγμα, μπορούμε να περιορίσουμε τον χρόνο οθόνης σε μία ή δύο ώρες την ημέρα ή να αποκλείσετε συσκευές από το τραπέζι κατά τις ώρες των γευμάτων. Ή ακόμα σημαντικότερο να έχουν εκπληρωθεί όλες οι σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις των παιδιών για να μπορέσουν να ασχοληθούν με συσκευές και σχετικά παιχνίδια.
  • Καλλιεργούμε την υπευθυνότητα και την ασφάλεια: Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αναπόφευκτα διεκδικούν περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας. Είναι σημαντικό να τους διδάξουμε να τη χρησιμοποιούν υπεύθυνα και με ασφάλεια. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους μιλήσουμε σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το απόρρητο και τις πιθανές συνέπειες της κοινής χρήσης προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι πολλοί και σοβαροί. Από το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying) μέχρι την υποκλοπή δεδομένων, προσωπικών, ευαίσθητων ή και οικονομικών στοιχείων. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση των παιδιών γύρω από αυτούς ώστε να γνωρίζουν και να κάνουν συνετή χρήση χωρίς να χρειάζεται ο καθημερινός “εκνευριστικός έλεγχος”.
  • Γινόμαστε εμείς πρότυπα καλής χρήσης: Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα, και ιδίως από τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, με τα οποία έχουν και τη στενότερη επαφή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε οι ίδιοι την καλή συμπεριφορά όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας. Αποφεύγουμε, άρα, να χρησιμοποιείτε υπερβολικά το τηλέφωνο ή το tablet, ιδίως μπροστά στα παιδιά μας και δείχνουμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
  • Δίνουμε έμφαση στην ισορροπία: Είναι αλήθεια πως η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί η σημασία της ισορροπίας. Δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιδιώκουν άλλα ενδιαφέροντα. Να ασχολούνται με τα αθλήματα και τη φυσική άσκηση εν γένει. Να δείξουν ενδιαφέρον για τις τέχνες όπως η μουσική, η ζωγραφική και ο χορός και φυσικά για το διάβασμα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να αναπτύξουν μια σφαιρική αντίληψη και μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
τεχνογνωσία-παιδιά

Συμπερασματικά, η ανατροφή των παιδιών στην ψηφιακή εποχή είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική και σοβαρή υπόθεση.

Η τεχνογνωσία έρχεται από πολλές πηγές, τις οποίες εμείς ως γονείς καλούμαστε να ελέγξουμε και να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε. Η δική μας λοιπόν στάση είναι αυτή που θα καθορίσει πόσο υπεύθυνα παιδιά θα διαμορφώσουμε ως προς τη χρήση της τεχνολογίας. Ξεκινώντας νωρίς, θέτοντας όρια, διδάσκοντας υπευθυνότητα, διαμορφώνοντας την καλή συμπεριφορά και δίνοντας έμφαση στην ισορροπία, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να περιηγηθούν και να ζήσουν στην ψηφιακή εποχή με αυτοπεποίθηση, δεξιότητα και κυρίως ασφάλεια!