Μία πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα που σίγουρα αξίζει να κάνει κάθε κάτοικος και επισκέπτης της Αθήνας είναι ο Εθνικός Κήπος. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η πρόσβαση με αυτοκίνητο ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα σε περιόδους αιχμής. Ωστόσο το μετρό και τα αστικά λεωφορεία σίγουρα εξυπηρετούν όσους έρχονται από πιο απομακρυσμένες περιοχές. Αποτελεί μία όαση δροσιάς στο κέντρο της πόλης και έναν ευχάριστο προορισμό για μικρούς και μεγάλους.

Ο Εθνικός Κήπος είναι προσβάσιμος από επτά εισόδους. Από την κεντρική είσοδο στη Λεωφόρο Αμαλίας, από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις εισόδους στην οδό Ηρώδου Αττικού και δύο στην περιοχή του Ζαππείου πάρκου. Είναι ανοικτός από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου. Στον Κήπο ζουν 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, τα 102 είναι ελληνικά, ενώ άλλα προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου όπως την Αυστραλία και την Κίνα[1].

Τα παγκάκια του Κήπου προσφέρονται για ανάγνωση βιβλίων και για μικρή στάση από τον περίπατο στα ενδότερα. Πολλοί προτιμούν τον Εθνικό Κήπο για να αθληθούν κάνοντας τζόκινγκ. Υπάρχουν επίσης συνολικά έξι λίμνες στα νερά των οποίων παιχνιδίζουν πάπιες. Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες μικρών και μεγάλων είναι το τάισμα των παπιών του Kήπου.

Πέρα όμως από τις πάπιες τα παιδιά θα δουν και χελώνες και διάφορα ήδη ψαριών όπως πέστροφες. Ακόμα θα συναντήσουν διάφορα πτηνά όπως παγώνια, πέρδικες, φραγκόκοτες, παπαγαλάκια και διαφορετικές ποικιλίες πουλερικών. Θα δουν κατσικάκια, κρι κρι, ένα γαϊδουράκι και άλλα οικόσιτα ζώα.

Ο Εθνικός Κήπος διαθέτει επίσης φυτώριο, όπου αναπτύσσονται τα φυτά που θα μεταφυτευθούν στον Κήπο και θεωρείται το πρώτο θερμοκήπιο που λειτούργησε στην χώρα. Ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο λειτουργεί από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού και εκεί μπορούμε να απολαύσουμε το καφεδάκι μας μέσα στα δέντρα.

Επιπλέον, στον Εθνικό Κήπο λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας, από τις 09:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι παιδική βιβλιοθήκη. Έχει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6000. Μάλιστα, το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα η αφηγηματική ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» καλωσορίζει το μήνα που έρχεται με αφηγήσεις λαϊκών ελληνικών παραμυθιών, συνοδεία  ζωντανής μουσικής ειδικά γραμμένη για τα παραμύθια[2].

Τέλος, μία μεγάλη παιδική χαρά έκτασης 4,5 στρεμμάτων περιμένει τα μικρά μας υπερκινητικά πλασματάκια  να τρέξουν, να παίξουν, να σκαρφαλώσουν και να χαρούν τη φύση σε ένα φυλασσόμενο και προστατευμένο εξωτερικό χώρο.

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΗ ΒΟΛΤΑ!!!