Ως γονείς οι καθημερινές ευθύνες της ανατροφής των παιδιών απορροφούν τον περισσότερο από το χρόνο αλλά και την ενέργειά μας.

Η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, οι δουλειές του σπιτιού, το καθημερινό φαγητό και οι πολλαπλές μετακινήσεις για τις λοιπές δραστηριότητες των παιδιών βάζουν την αυτοφροντίδα μας σε δεύτερη μοίρα. Είναι γεγονός ότι όλα τα παραπάνω αφήνουν ελάχιστο, και συχνά καθόλου, χρόνο για τον εαυτό μας.  Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φροντίδα του εαυτού σας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα των παιδιών μας. Στην πραγματικότητα, η αυτοφροντίδα μας είναι απαραίτητη για τη γενικότερη ευημερία μας αλλά και προκειμένου να είμαστε καλοί και αποτελεσματικοί γονείς.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σημασία της αυτοφροντίδας για τους γονείς και θα δώσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες μας με αυτές των παιδιών μας.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως το να φροντίζουν οι γονείς τον εαυτό τους δεν συνιστά εγωιστική πράξη ούτε τους καθιστά λιγότερο καλούς ή υπεύθυνους γονείς. Στην πραγματικότητα, η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Όταν παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες, είναι πιο πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με την εξάντληση τόσο σωματική όσο και πνευματική, ενώ μπορεί να εμφανίσουμε ακόμη και προβλήματα σωματικής υγείας. Μπορεί να γίνουμε ευερέθιστοι, αγχωμένοι και κατ’ επέκταση λιγότερο ικανοί να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της γονεϊκότητας.

Αντίθετα, όταν δίνουμε προτεραιότητα στη δική μας ευημερία, έχουμε περισσότερη ενέργεια, πιο εύθυμη διάθεση, νιώθουμε πιο ξεκούραστοι.

Αισθανόμαστε λιγότερο άγχος, έχουμε περισσότερη υπομονή και είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειριστούμε τις απαιτήσεις της καθημερινής γονικής φροντίδας. Ταυτόχρονα δίνοντας έμφαση στην αυτοφροντίδα, διαμορφώνουμε υγιείς συμπεριφορές και συνήθειες στα παιδιά σας, τα οποία ωφελούνται από το να μας βλέπουν να φροντίζουμε τον εαυτό μας και διδάσκονται να κάνουν το ίδιο και αυτά.

αυτοφροντίδα-διάβασμα

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η εξισορρόπηση των αναγκών μας με αυτές των παιδιών μας.

Σαφώς, η εύρεση χρόνου για αυτοφροντίδα αποτελεί μια πρόκληση όταν είσαι γονέας. Αλλά είναι σημαντικό να το βάλουμε σε προτεραιότητα. Ας δούμε πέντε συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες μας με των παιδιών μας:

  1. Θέτουμε όρια. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να θέσουμε όρια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λέμε όχι σε ορισμένες δραστηριότητες ή δεσμεύσεις. Είναι σημαντικό να μην εξαντλούμε τον εαυτό μας και να μην τον οδηγούμε στα άκρα προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα μέγιστα, είτε σε χρόνο ενασχόλησης μαζί τους είτε σε υλικές παροχές. Είναι εντάξει να δώσουμε προτεραιότητα και στις δικές μας ανάγκες και να ακούμε το σώμα μας όταν εκπέμπει σήματα παραμέλησης.  
  2. Βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας κάθε μέρα. Ακόμα κι αν είναι μόνο 10 ή 15 λεπτά, καλό είναι να φροντίζουμε να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για τον εαυτό μας. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ώρα να ασκηθούμε, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε μια ταινία ή απλά να κάνουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Ό,τι κι αν είναι, φρόντιζουμε να είναι κάτι που τρέφει την ψυχή μας και μας κάνει να νιώθουμε καλά, ήρεμοι και χαρούμενοι.
  3. Ζητάμε βοήθεια. Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. Είτε πρόκειται για φίλο, μέλος της οικογένειας ή μπέιμπι σίτερ, το να φροντίζει κάποιος άλλος τα παιδιά μας για λίγο, όταν είναι εφικτό, μπορεί να μας δώσει το διάλειμμα που χρειαζόμαστε για να ανανεωθούμε. Και φυσικά η καλύτερη βοήθεια είναι η σωστή συνεργασία και η καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο γονιών- συντρόφων. Είναι βασικό να κατανοούν ο ένας τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου και να αλληλοϋποστηρίζονται. 
  4. Φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία. Η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση είναι όλα σημαντικά για τη σωματική μας υγεία. Όταν αισθανόμαστε καλά σωματικά, είναι πιο πιθανό να αισθανόμαστε καλά και ψυχικά και συναισθηματικά. Εξάλλου είναι ό,τι καλύτερο να υιοθετούν και τα παιδιά μας έναν υγιεινό τρόπο ζωής διδασκόμενα από εμάς.
  5. Εξασκούμαστε στην αυτεπίγνωση. Πρόκειται για το λεγόμενο “Mindfulness”, την πρακτική του να είσαι παρών στη στιγμή και να δίνεις προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου χωρίς κρίση. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο συγκεντρωμένοι και ήρεμοι, ακόμη και εν μέσω μιας πολύ γεμάτης και δύσκολης μέρας.
ανάγκες γονιού

Συμπερασματικά, ως γονείς, είναι εύκολο να απορροφηθούμε από τις ανάγκες των παιδιών μας και να παραμελήσουμε τις δικές μας.

Ωστόσο, η φροντίδα του εαυτού μας είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις του ρόλου μας ως γονείς. Θέτοντας όρια, αφιερώνοντας χρόνο για τον εαυτό μας, ζητώντας βοήθεια όταν είναι εφικτό, φροντίζοντας τη σωματική μας υγεία και ασκώντας την ενσυνειδητότητα, μπορούμε να πετύχουμε μια υγιή ισορροπία μεταξύ των αναγκών μας και των αναγκών των παιδιών μας. Ας μην ξεχνάμε πως η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι εγωιστική πράξη αλλά ένδειξη αγάπης και αυτοσεβασμού.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Αυτοφροντίδα του Γονιού εδώ

Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης: “10 Κορυφαίες συμβουλές για νέους γονείς με αυτοπεποίθηση”