Η παιδαγωγική Montessori στην καθημερινότητα

Μετάφραση: Ζωή Σαράφα, Εικονογράφηση: Monnerot-Dumaine Isabelle,

Εκδόσεις Κεντικελένη, 2018

Ηλικίες: 4+, Σειρά: Τα βιβλία μου Montessori

 

 

Το βιβλίο “Μαθαίνω να τακτοποιώ όπως ο Νικόλας και η Χλόη”, ανήκει στην υπέροχη σειρά “Τα βιβλία μου Montessori”.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια ιστορία οικεία σε όλους μας.  Ο Νικόλας έχει τα γενέθλιά του και έχει λάβει πολλά δώρα. Το δωμάτιό του είναι πολύ ακατάστατο με τόσα παιχνίδια, παλιά και καινούρια. Θα ξεκινήσει να τα τακτοποιεί με τη βοήθεια της μαμάς του αλλά και της μικρής του αδερφής της Χλόης.

Στόχος  του βιβλίου  είναι το παιδί να γίνει αυτόνομο και ασφαλές στο περιβάλλον που αναπτύσσεται.

Στην παιδαγωγική μέθοδο της Μαρίας Μοντεσόρι, σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι να μεταδώσουμε στο παιδί έτοιμες γνώσεις αλλά να το ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσει την επιθυμία του για μάθηση. Η τακτοποίηση θεωρείται μια δραστηριότητα που εκπαιδεύει κατάλληλα το παιδί και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Τακτοποιώ σημαίνει διαλέγω, ταξινομώ (κατά χρώμα, μέγεθος, σχήμα, ή ανάλογα με τη χρησιμότητα των αντικειμένων ή, απλά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού). Η τακτοποίηση, λοιπόν, αφορά τη δόμηση της σκέψης του μικρού παιδιού.Υπάρχει τίποτα καλύτερο για να μεγαλώσει ένα παιδί; Οι γονείς προσεγγίζοντας με αγάπη τα παιδιά τους θα τα προσκαλέσουν να μάθουν από τις εμπειρίες τους και, έτσι, να μεγαλώσουν!

Προκαλέστε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους να οργανώσουν το δωμάτιο τους και τα πράγματα τους με βάση τις δικές τους ανάγκες!

Εφοδιάστε τα με τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία και επιτρέψτε τους να γίνουν υπεύθυνα για το χώρο τους και τα πράγματα που τους ανήκουν. Τα παιδιά λατρεύουν να τους αναθέτουμε αρμοδιότητες και να έχουν ενεργό ρόλο στη λειτουργικότητα του σπιτιού. Ας τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να γίνουν αυτόνομα!!

 

Η Μαρία Μοντεσόρι, γιατρός, οραματίστρια του προηγούμενου αιώνα, αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά.

Πρωτοπόρος για την εποχή της, απελευθερωμένη από προκαταλήψεις, αποκάλυψε στον κόσμο τη δυναμική των παιδιών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και μαθαίνουν. Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η παιδαγωγική Μοντεσόρι είναι:
– η ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού
– εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του
– καλλιέργεια της δημιουργικότητάς του.
 
Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των παραπάνω δεξιοτήτων και δυνατοτήτων των παιδιών είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος κατάλληλου, ενθαρρυντικού και οργανωμένου σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών, πλούσιο σε ερεθίσματα και υλικά, με σεβασμό στην προσωπικότητά του.
 

Πρόκειται για ένα όμορφο και διδακτικό βιβλίο που χρησιμοποιεί λιτό λόγο, εύληπτο από παιδιά νηπιακής ακόμα ηλικίας.

Μας εισάγει με έναν εύστοχο τρόπο στο θέμα της τακτοποίησης. Τα παιδιά βλέπουν τα παιχνίδια τους σκορπισμένα και δυσκολεύονται να κινηθούν στο χώρο αλλά και να εντοπίσουν αυτό που αναζητούν. Έτσι δε βλέπουν την τακτοποίηση ως αγγαρεία αλλά ως αναγκαιότητα προκειμένου να είναι πρακτικός και λειτουργικός ο χώρος τους. Μπορούμε λοιπόν να ωθήσουμε τα παιδιά μας να πάρουν παράδειγμα και αφορμή από το πώς έπραξε ο Νικόλας και η Χλόη. Να σκεφτούν και εκείνα τι μπορούν να κάνουν για να οργανώσουν καλύτερα το χώρο τους και να μπορούν να παίζουν μέσα σε τάξη. Η ιδέα της υπευθυνότητας, την αυτονομίας και η αίσθηση ότι ένα παιδί είναι μεγάλο και μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, υποχρεώσεις και να έχει την ευθύνη για το χώρο του αρέσει στα παιδιά. Τα βοηθά να λειτουργούν πιο ευχάριστα και να μη δυσανασχετούν όταν πρέπει να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους. Συγχρόνως καλλιεργεί και την συνεργασία, την ομαδικότητα και την αίσθηση προσφοράς, αφού κάθε μέλος της οικογένειας είναι καλό να προσφέρει τη βοήθειά του στο βαθμό πάντα των δυνατοτήτων του, προκειμένου να λειτουργεί οργανωμένα ένα σπιτικό. 
 

Θεωρώ πως μπορεί το βιβλίο αυτό να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Εκεί τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων. Οι τελευταίες είναι πάντα ευκολότερο να καλλιεργηθούν όταν συνδυάζονται με την ευκολία που μας εξασφαλίζουν και την ικανοποίηση της κατάκτησης ενός στόχου. Τέτοιος μπορεί να είναι η ικανότητα να είναι ένα παιδί αυτόνομο και να βρίσκει λύσεις για τα καθημερινά του προβλήματα.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!