Η παιδαγωγική Montessori στην καθημερινότητα

Μετάφραση: Ζωή Σαράφα, Εικονογράφηση: Monnerot-Dumaine Isabelle,

Εκδόσεις Κεντικελένη, 2018

Ηλικίες: 4+, Σειρά: Τα βιβλία μου Montessori

 

 

Το βιβλίο “Μαθαίνω να τακτοποιώ όπως ο Νικόλας και η Χλόη”, ανήκει στην υπέροχη σειρά “Τα βιβλία μου Montessori”.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια ιστορία οικεία σε όλους μας.  Ο Νικόλας έχει τα γενέθλιά του και έχει λάβει πολλά δώρα. Το δωμάτιό του είναι πολύ ακατάστατο με τόσα παιχνίδια, παλιά και καινούρια. Θα ξεκινήσει να τα τακτοποιεί με τη βοήθεια της μαμάς του αλλά και της μικρής του αδερφής της Χλόης.

Στόχος  του βιβλίου  είναι το παιδί να γίνει αυτόνομο και ασφαλές στο περιβάλλον που αναπτύσσεται.

Στην παιδαγωγική μέθοδο της Μαρίας Μοντεσόρι, σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι να μεταδώσουμε στο παιδί έτοιμες γνώσεις αλλά να το ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσει την επιθυμία του για μάθηση. Η τακτοποίηση θεωρείται μια δραστηριότητα που εκπαιδεύει κατάλληλα το παιδί και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Τακτοποιώ σημαίνει διαλέγω, ταξινομώ (κατά χρώμα, μέγεθος, σχήμα, ή ανάλογα με τη χρησιμότητα των αντικειμένων ή, απλά, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού). Η τακτοποίηση, λοιπόν, αφορά τη δόμηση της σκέψης του μικρού παιδιού.Υπάρχει τίποτα καλύτερο για να μεγαλώσει ένα παιδί; Οι γονείς προσεγγίζοντας με αγάπη τα παιδιά τους θα τα προσκαλέσουν να μάθουν από τις εμπειρίες τους και, έτσι, να μεγαλώσουν!

Προκαλέστε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους να οργανώσουν το δωμάτιο τους και τα πράγματα τους με βάση τις δικές τους ανάγκες!

Εφοδιάστε τα με τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία και επιτρέψτε τους να γίνουν υπεύθυνα για το χώρο τους και τα πράγματα που τους ανήκουν. Τα παιδιά λατρεύουν να τους αναθέτουμε αρμοδιότητες και να έχουν ενεργό ρόλο στη λειτουργικότητα του σπιτιού. Ας τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να γίνουν αυτόνομα!!

 

Η Μαρία Μοντεσόρι, γιατρός, οραματίστρια του προηγούμενου αιώνα, αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά.

 

Πρωτοπόρος για την εποχή της, απελευθερωμένη από προκαταλήψεις, αποκάλυψε στον κόσμο τη δυναμική των παιδιών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και μαθαίνουν. Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η παιδαγωγική Μοντεσόρι είναι:
– η ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού
– εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του
– καλλιέργεια της δημιουργικότητάς του.
 
Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των παραπάνω δεξιοτήτων και δυνατοτήτων των παιδιών είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος κατάλληλου, ενθαρρυντικού και οργανωμένου σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών, πλούσιο σε ερεθίσματα και υλικά, με σεβασμό στην προσωπικότητά του.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!