Ένας απαραίτητος οδηγός για γονείς παιδιών 3-6 ετών

Μετάφραση: Γεώργιος Σαλαμάς, Εκδόσεις Πατάκη, 2016

Πόσο επηρεάζονται τα παιδιά από τη συμπεριφορά των γονιών τους;

Λειτουργούν ως «καθρέφτης»; Πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς, ώστε οι αντιδράσεις των μικρών παιδιών να είναι οι καλύτερες δυνατές; Το βιβλίο αυτό του Sal Severe επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα θέματα που συνδέονται με την κρίσιμη προσχολική ηλικία. Βασίζεται στην πίστη του συγγραφέα ότι η συμπεριφορά των παιδιών αποτελεί αντανάκλαση της συμπεριφοράς των γονέων. Προτείνει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να προσαρμόσουν το πώς συμπεριφέρονται για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια σειρά από ζητήματα όπως:
– γκρίνια την ώρα του ύπνου
– θέσπιση και τήρηση ορίων με συνέπεια
– ξεσπάσματα θυμού
– αντιζηλία ανάμεσα σε αδέρφια
– προετοιμασία για το σχολείο
– σωστή χρήση τουαλέτας.

Κατ’ ουσίαν, αντί να επικεντρώνεται στο τι κάνουν λάθος τα παιδιά, το βιβλίο διδάσκει τους γονείς πώς να κάνουν το σωστό. Σε όλες τις περιπτώσεις προτείνει την ενίσχυση των θετικών συμπεριφορών από τα παιδιά, δείχνοντας σταθερότητα και υπομονή. Προσφέρει πρακτικές συμβουλές και προτείνει μεθόδους για να μπορούν οι γονείς να συγκρατούν το θυμό τους και να αποφεύγουν τους καβγάδες και τους ανταγωνισμούς. Μέσα από παραδείγματα πραγματικών περιπτώσεων, ο Sal Severe δείχνει πώς η ανάπτυξη του παιδιού επηρεάζει τη συμπεριφορά του, και προσφέρει λύσεις για όλους τους στρεσαρισμένους και κουρασμένους γονείς μικρών παιδιών!

Το βιβλίο αυτό στόχο έχει να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο.

Παράλληλα μας δείχνει και το πώς μαθαίνουν να εξάγουν νόημα από τις εμπειρίες τους. Σαν αποτέλεσμα, θα μπορούμε να καταλάβουμε τη βαθύτερη αιτία κάποιων συμπεριφορών, ακόμα και αν αυτές μοιάζουν εκνευριστικές ή παράλογες. Μας διδάσκει θετικές στρατηγικές για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά. Κυρίως, όμως, για να οικοδομήσουμε μια δυνατή σχέση μεταξύ μας, που θα τα βοηθήσει να έχουν μια επιτυχημένη ζωή. Συγχρόνως, το βιβλίο αυτό μας προσφέρει εκατοντάδες ιδέες. Αυτό γιατί ο συγγραφέας πρεσβεύει ότι κάθε γονιός και κάθε παιδί είναι μοναδικοί. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί μία μέθοδος να είναι απόλυτα και εξίσου αποτελεσματική σε όλους. Αντιθέτως, θα πρέπει ο κάθε γονιός να εντοπίσει και να υιοθετήσει τις ιδέες που θεωρεί ότι ταιριάζουν περισσότερο στην εκάστοτε συγκυρία.

Τέλος, το βιβλίο αυτό μπορεί να μας προσφέρει μία βάση πάνω στην οποία να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την προσέγγιση διαπαιδαγώγησης και ανατροφής που μας ταιριάζει. Τα παιδιά θα μάθουν μέσα από το παράδειγμα μας ότι η συνεργασία και ο συμβιβασμός βοηθούν πολύ στην επίλυση των προβλημάτων.

Το καλό με αυτό το βιβλίο είναι ότι δεν χρειάζεται να διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα κεφάλαια είναι αυτόνομα μεταξύ τους και δεν είναι απαραίτητο να διαβαστούν με τη σειρά. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε κάθε φορά το κεφάλαιο που καλύπτει τον τρέχοντα προβληματισμό μας, προκειμένου να λάβουμε απαντήσεις και να βρούμε πιθανές λύσεις.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!