Μιας και μπήκε πια και επίσημα το καλοκαίρι ευκαιρία να βρούμε περισσότερους λόγους για να πάμε με τα παιδιά για μπάνιο! Είναι γεγονός ότι όλα τα παιδιά αγαπάνε τη θάλασσα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Είναι επίσης αλήθεια ότι η θάλασσα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που αρρωσταίνουν συχνά μέσα στο χειμώνα, όλοι οι παιδίατροι συνιστούν να κάνουν πολλά μπάνια το καλοκαίρι γιατί βοηθούν στην αποσυμφόρηση των βλεννογόνων. Βλέπουμε κιόλας ότι μόλις βρέξουν λίγο τα προσωπάκια τους κατευθείαν τρέχουν οι μυτούλες τους, μιας και το θαλασσινό νερό είναι το καλύτερο αποσυμφορητικό. Επιπλέον, όλοι ξέρουμε ότι η θάλασσα έχει ιώδιο και βοηθάει στο να κλείσουν και να καθαρίσουν οι πληγές.
Βέβαια, δεν ωφελεί μονάχα η ίδια η θάλασσα την υγεία των παιδιών. Είναι και τα παιχνίδια στην παραλία που βοηθούν πολύ στην ανάπτυξή τους, ιδίως την κινητική, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους. Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό που είναι το περπάτημα στην άμμο ή στα βότσαλα. Είναι οι καλύτερες ασκήσεις ισορροπίας και αδρής κινητικότητας[1]. Τα παιδιά περπατούν σε έδαφος μη επίπεδο με λοφίσκους και λακουβίτσες, πράγμα που τα βοηθά να ελέγξουν το κέντρο βάρους τους και να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία.

[1] Πρόκειται για τις κινήσεις που κάνει το παιδί με το σώμα του με τους μεγάλους (σταθεροποιητές του κορμού) μύες για να πραγματοποιήσει καθημερινές λειτουργίες, όπως η στατική θέση, η βάδιση, το τρέξιμο και το κάθισμα με σωστή ευθυγράμμιση ή το κουβάλημα αντικειμένων. Περιλαμβάνονται επίσης δεξιότητες οπτικοκινητικού συντονισμού όπως δεξιότητες με την μπάλα (πέταγμα, πιάσιμο, κλότσημα).

παιδί-περπατάει-στην-άμμο
Το ίδιο ισχύει και με τη βάδιση μέσα στο νερό. Η άνωση και η αντίσταση που φέρνει το νερό όταν περπατάμε μέσα στην θάλασσα είναι ένα φυσικό και ήπιο εμπόδιο στην πορεία που αναγκάζει το παιδί να βάλει περισσότερη δύναμη και να ελέγξει το κέντρο βάρους του προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία του. Οπωσδήποτε δεν κολυμπάμε ποτέ χωρίς μπρατσάκια ή σωσίβιο. Ωστόσο καλό είναι να αφήνουμε τα παιδιά υπό την επίβλεψη ή και τη συνοδεία μας (ανάλογα με την ηλικία πάντα) να περπατάνε και μέσα στο νερό.
παιδάκι-περπατάει-στο-νερό
Παράλληλα, οι κολυμβητικές κινήσεις είναι η καλύτερη γυμναστική τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Κινώντας χέρια και πόδια μέσα στο νερό τα γυμνάζουμε και τα δυναμώνουμε ταυτόχρονα. Εξίσου καλή γυμναστική και ενδυνάμωση είναι και το παιχνίδι με τα κουβαδάκια. Τα παιδιά λατρεύουν να γεμίζουν τα κουβαδάκια με νερό ή άμμο και μετά να τα αδειάζουν. Αυτές οι κινήσεις που μάλιστα ενέχουν και μεταφορά βάρους είναι επίσης πολύ καλές ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μύες τόσο των χεριών όσο και των ποδιών.
Το παιχνίδι με τα κουβαδάκια όμως είναι πιο σύνθετο, και ακόμα πιο ωφέλιμο! Τα παιδιά συνήθως χρησιμοποιούν φτυαράκια για να γεμίσουν ένα κουβαδάκι με άμμο. Εκεί πλέον μεταφερόμαστε στην λεπτή κινητικότητα[2] που αναπτύσσεται πολύ ωραία με αυτό τον τρόπο. Το παιδί πιάνει το φτυαράκι και προσπαθεί να το γεμίσει άμμο και έπειτα να την αδειάσει μέσα στο κουβαδάκι σταθεροποιώντας τον καρπό του προκειμένου να μην πέσει έξω η άμμος. Το ίδιο γίνεται και όταν το παιδί προσπαθεί να αδειάσει το κουβαδάκι με το νερό μέσα σε ένα λάκκο που έχει σκάψει στην άμμο.

[2] Η λεπτή κινητικότητα σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το παιδί να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να χειρίζεται με επιδεξιότητα διάφορα αντικείμενα. Είναι μια δεξιότητα της οποίας η εκπαίδευση  βοηθάει σημαντικά στα πρώτα του μαθησιακά βήματα στο σχολείο όπως π.χ. το γράψιμο.

παιδάκι-παίζει-με-κουβαδάκι
Εξίσου καλή εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας είναι το να πιάνει το παιδί την άμμο με τα χέρια του, ακόμα καλύτερα όταν μετά την αφήνει και συνεχίζει το ίδιο επαναλαμβανόμενα. Αυτό γιατί έτσι εξασκείται στο να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του. Το ίδιο γίνεται και όταν προσπαθεί να πιάσει κοχυλάκια, πεταλίδες, φύκια ή πετρούλες που βρίσκονται στην άμμο. Ακόμα και το να προσπαθεί να ζωγραφίσει κάτι στην άμμο είτε με το δάχτυλο είτε χρησιμοποιώντας κάποιο κλαδάκι ή πέτρα είναι πολύ ωφέλιμο.
παιδί-κρατάει-κοχύλια
παιδί-ζωγραφίζει-στην-άμμο
Ακόμη, πολύ απλές ασκήσεις λεπτής κινητικότητας είναι να πλένει το παιδί το πρόσωπο και τα χέρια του με θαλασσινό νερό όταν έχει λερωθεί με την άμμο. Τέλος, κάτι που τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν είναι να πετάνε πέτρες μέσα στο νερό, κάτι που συνδυάζει αδρή και λεπτή κινητικότητα. Επομένως, καλό είναι να μην αποθαρρύνουμε τα παιδιά από τέτοια «βρόμικα» παιχνίδια, πάντα φυσικά με την επίβλεψή μας, ώστε να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα. Ξεφεύγοντας από το κινητικό κομμάτι τα παιχνίδια στην παραλία είναι μια καλή ευκαιρία για απόκτηση νέων γνώσεων. Μπορεί το παιδί να μάθει τα ζωάκια της θάλασσας (π.χ. το καβουράκι που είδε στο βραχάκι ή το ψαράκι που κολυμπούσε στο νερό). Επίσης μπορεί ένα μεγαλύτερο παιδάκι να μάθει να μετράει βάζοντας πέτρες στο κουβαδάκι του. Είναι μία καλή ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά να σχηματίζουν απλές προτάσεις συνδυάζοντας υποκείμενο με ρήμα. Για παράδειγμα το ψαράκι κολυμπάει, ο ψαράς ψαρεύει, ο γλάρος πετάει. Μπορεί να πλάσει με τη βοήθειά μας μία ιστορία για το καράβι που βρίσκεται στη θάλασσα και ταξιδεύει. Μπορεί να μάθει τα βασικά χρώματα, όπως η θάλασσα που είναι μπλε και ο ήλιος που είναι κίτρινος.
καβουράκι-σε-βράχο
γλάρος-πετάει
Όπως καταλαβαίνεται η γνώση και η ανάπτυξη των παιδιών είναι διαρκής. Δεν σταματά ούτε στις διακοπές ούτε στη βόλτα. Κάθε νέα δραστηριότητα είναι αφορμή για ερεθίσματα, ανακάλυψη και μάθηση. Και το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης για τα μικρά μας αγγελούδια!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!