Τα ομαδικά παιχνίδια είναι πολύ διασκεδαστικά.
Εκτός από διασκεδαστικά, αποτελούν και μια καλή ευκαιρία να εξασκήσει κανείς κοινωνικές δεξιότητες. Μέσα από αυτά ένα παιδί μαθαίνει να σέβεται τη σειρά του άλλου ή να νιώθει άνετα να αφήνει τους άλλους να επιλέξουν τι παιχνίδι θα παίξουν, χωρίς να θέλει οπωσδήποτε να επικρατήσει η δική του άποψη. Το σημαντικότερο όφελος που αποκομίζει κανείς μέσα από τα ομαδικά παιχνίδια είναι ότι μαθαίνει να λειτουργεί συνεργατικά και ομαδικά. Μαθαίνει να παίζει σύμφωνα με κανόνες, να είναι δίκαιος και να συμπεριφέρεται καλά στους άλλους.
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους κανόνες που ορίζουν τα ομαδικά παιχνίδια.
Κάποια δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ήττα και θέλουν μόνο να νικάνε. Άλλα παιδιά δυσκολεύονται να τηρήσουν τις σειρές ή τους κανόνες του κάθε παιχνιδιού. Παρακάτω θα δούμε μερικές ιδέες για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε ομαδικά παιχνίδια με σεβασμό προς τους συμπαίκτες μας.
-
Δεν συμφωνείτε για το ποιο παιχνίδι να παίξετε;
- Γιατί να μην παίξετε με τη σειρά όλα τα παιχνίδια που προτάθηκαν και που αγαπά ο καθένας; Μπορείτε να ρίξετε ένα νόμισμα ή να “τα βγάλετε”, ώστε να δείτε από ποιο παιχνίδι θα ξεκινήσετε.
-
Όλα τα παιδιά μπορούν να παίξουν πρώτα εναλλάξ, διαφορετικό παιδί σε κάθε παιχνίδι.
- Ιδίως σε παιχνίδια όπου η σειρά καθενός έχει μεγάλη διάρκεια (π.χ. ένα βιντεοπαιχνίδι ή κάποιο παιχνίδι ρόλων) βοηθάει να συμφωνηθεί εξ αρχής σε ποιο παιχνίδι θα παίξει πρώτος ο καθένας.
-
Δεν δείχνουμε έπαρση αν νικήσουμε ούτε κοροϊδεύουμε αυτόν που χάνει.
- Αντ’ αυτού μπορούμε να μιλήσουμε ενθαρρυντικά λέγοντας στον άλλο ότι και εκείνος έπαιξε καλά και ότι είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την επόμενη φορά. Ομοίως αν χάσουμε μπορούμε να συγχαρούμε με ήρεμα λόγια το νικητή χωρίς να δείξουμε δυσαρέσκεια για την ήττα μας.
-
Είναι ωραία στα αθλήματα να δείχνουμε ότι διαθέτουμε “αθλητικό πνεύμα”.
- Μπορούμε να κάνουμε μία χειραψία ή “κόλλα πέντε” μόλις τελειώσει ο αγώνας. Ας μην ξεχνάμε ότι για να πραγματοποιηθεί ένα αθλητικό παιχνίδι απαιτούνται όλοι οι παίκτες που ορίζει το άθλημα και σαφώς οι κανόνες. Χωρίς όλα αυτά δεν θα υφίστατο παιχνίδι!
-
Δεν κάνουμε ζαβολιές ούτε επινοούμε δικούς μας κανόνες.
- Κάθε παιχνίδι (επιτραπέζιο, αθλητικό κλπ) έχει τους δικούς του κανόνες και παίζουμε με αυτούς. Δεν είναι δίκαιο να κάνουμε ζαβολιές, να προσπαθούμε να “κλέψουμε” ή να αλλάξουμε τους κανόνες προς όφελός μας. Άσε που κανείς δεν θέλει να παίζει με άτομα που δεν σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού και χαλάνε το παιχνίδι με ζαβολιές.
-
Ας μην ξεχνάμε πως στόχος του παιχνιδιού είναι πρώτα απ’ όλα να διασκεδάσουμε!
- Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στο να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά, χωρίς να μας νοιάζει αν θα κερδίσουμε ή όχι. Βάζουμε τα δυνατά μας. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και αξιοποιούμε τα λάθη σαν μαθήματα για την επόμενη φορά. Εξάλλου σε κάποια παιχνίδια η νίκη και η ήττα είναι καθαρά θέμα τύχης, οπότε ο καθένας έχει τις ίδιες πιθανότητες με όλους να κερδίσει ή να χάσει. Δεν ξέρεις λοιπόν ποιος θα είναι ο τυχερός ή ο άτυχος την επόμενη φορά!
Είναι γεγονός πως τα παιδιά αγαπούν πολύ τα ομαδικά παιχνίδια αλλά συγχρόνως δυσκολεύονται πολλές φορές να παίξουν μαζί χωρίς προβλήματα.
Χρειάζεται χρόνος για να εμπεδώσουν το νόημα του παιχνιδιού, να μάθουν να διαχειρίζονται την ήττα και τη νίκη με σεβασμό και ψυχραιμία και φυσικά να κατανοήσουν τη σημασία των κανόνων ώστε να κυλήσει ομαλά ένα παιχνίδι. Το σημαντικό είναι να κρατήσουν την ουσία του παιχνιδιού που είναι η διασκέδαση και η χαρά της ομαδικότητας.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ομαδικά παιχνίδια μπορείτε να δείτε εδώ τα ΤΑ 25 ΠΙΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αν βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας ίσως σας αρέσει και το “Συγκέντρωση και προσοχή: εξασκούμαστε με απλά παιχνίδια”