Αντέλ Φέιμπερ & Ιλέιν Μάζλις

“Η βίβλος των γονιών” 

Μετάφραση: Άννα Κοντολέων, Εκδόσεις Πατάκη, 2017

Ένα αγαπημένο μου βιβλίο που θεωρώ πως κάθε γονιός χρειάζεται να συμβουλεύεται για να χτίσει μία αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά του. Το “Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πως να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν”, μας δείχνει πώς να είμαστε λιγότερο σκληροί με τους εαυτούς μας ως γονείς.

Οι συγγραφείς είναι διεθνούς φήμης με εμφανίσεις σε πολλά μεγάλα τηλεοπτικά σόου. Αμφότερες είναι βραβευμένες ειδικοί στην επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

Προσεγγίζουν την επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών αφενός με ρεαλισμό αφετέρου με αμοιβαίο σεβασμό. Στόχος τους να εξασφαλίσουν μια ποιοτικότερη και λιγότερο αγχωτική επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού. Αυτό το επιτυγχάνουν προάγοντας το διάλογο και δίνοντας βήμα στο παιδί να εκφέρει γνώμη και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν. Έτσι το παιδί αντιλαμβάνεται ότι “το παίρνουν στα σοβαρά” και το αντιμετωπίζουν ισότιμα. Ταυτόχρονα, όμως, χωρίς οι γονείς να χάνουν τον έλεγχο ή να εκχωρούν τη γονεϊκή εξουσία στο παιδί, αλλά απλώς  εξασφαλίζοντάς του ενεργητικό ρόλο μέσα στην οικογένεια.

Στο βιβλίο αναπτύσσονται ορισμένες θεματικές- πτυχές επικοινωνίας, οι οποίες αναλύονται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Έτσι διαφαίνεται  η δυνατότητα γενίκευσης και προσαρμογής των θεωρητικών κανόνων και συμβουλών που μας δίνουν οι συγγραφείς. Συγχρόνως το βιβλίο μας δείχνει πώς να είμαστε λιγότερο σκληροί με τον εαυτό μας αφού προάγει την ιδέα της διαρκούς μάθησης και προσπάθειας αυτοβελτίωσης.

Η πρωτοτυπία όμως του βιβλίου συνίσταται στο γεγονός ότι οι μέθοδοι επικοινωνίας επεξηγούνται μέσα από διαλόγους που απεικονίζονται με κόμικς.

Εκεί είναι που ο αναγνώστης βλέπει εφαρμοσμένη την κάθε συμβουλή. Το σημείο έναρξης του διαλόγου τοποθετείται πριν εμφανιστεί η “άσχημη” συμπεριφορά του παιδιού που πυροδοτεί την αντίδραση του γονιού. Μάλιστα γίνεται μία εύστοχη αντιπαραβολή μεταξύ αποφευκτέου και προτιμητέου πιθανού διαλόγου. Βλέπει, λοιπόν, κανείς τη διαφορά στην εξέλιξη της επικοινωνίας και τις μετέπειτα αντιδράσεις τόσο του γονιού όσο και του παιδιού. Έτσι ο αναγνώστης διδάσκεται νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και παράλληλα τις βλέπει να εφαρμόζονται στην πράξη. Μάλιστα, οι συγγραφείς μας βάζουν και “ασκήσεις” για το σπίτι! Στο πλαίσιο των διαλόγων που αναλύονται, μας ζητάνε να προσπαθούμε να ελέγχουμε και να τεστάρουμε τις αντιδράσεις τόσο τις δικές μας όσο και των παιδιών σε καταστάσεις που είτε προκύπτουν είτε δημιουργούμε εν είδη “εξάσκησης” και μετά να καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας και τις αντιδράσεις αυτές. Μιλάτε λοιπόν και καταγράφετε!

Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση συνηθισμένων προβλημάτων, όπως:

– Να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών μας, όπως η  αναστάτωση, η απογοήτευση, ο θυμός κτλ.
– Να εκφράζουμε οι ίδιοι τον θυμό μας χωρίς να στενοχωρούμε κανέναν
– Να κερδίζουμε τη συνεργασία των παιδιών μας
– Να θέτουμε σαφή όρια χωρίς να χάνουμε την καλή μας διάθεση
– Να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές λύσεις αντί για την τιμωρία
– Να επιλύουμε με ειρηνικό τρόπο τυχόν περιστατικά οικογενειακών συγκρούσεων

Αξίζει να επισημάνουμε πως όλες οι συμβουλές, οι μέθοδοι και τα παραδείγματα που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς δεν στηρίζονται απλώς σε θεωρητικές πεποιθήσεις.

Αντιθέτως, αποτελούν εμπειρικές παρατηρήσεις των ιδίων μέσα από τις σχολές γονέων και τα εργαστήρια επικοινωνίας που πραγματοποιούν στην επαγγελματική τους ενασχόληση. Σε κάθε παράδειγμα που αναπαριστούν υπάρχει ένα πραγματικό συμβάν, μία πραγματική κατάσταση που δυσκολευόταν να χειριστεί αποτελεσματικά κάποιος υπαρκτός γονιός. Έτσι, ως αναγνώστες έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αν πράγματι “δουλεύουν” οι προτεινόμενες στρατηγικές. Αυτό γιατί οι γονείς που συμμετέχουν μεταφέρουν την έκβασή τους, η οποία ήταν μάλλον παραπάνω επιτυχής απ’ ό,τι περίμεναν οι ίδιοι. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, μάλιστα, πέρα από την “εργασία” που κάθε φορά μας αναθέτουν οι συγγραφείς υπάρχουν και συχνές ερωτήσεις γονιών μαζί με τις απαντήσεις που έχουν δοθεί από τους συγγραφείς στα σεμινάρια που διεξάγουν.

Τι λέτε λοιπόν; Θέλετε να μάθετε πώς να μιλάτε και πώς να ακούτε τα παιδιά σας;

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!