Ηχοεικόνες, Βιβλίο με CD

Αφήγηση: Κώστας Παύλου Παναγιωτόπουλος, Εκδόσεις Αίολος, 1990

«Η ορχήστρα» είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο το οποίο  δεν έχει κείμενο. Συστήνεται για ηλικίες από 3 έως 6 ετών. Παρόλα αυτά, οι παιδαγωγικές του προεκτάσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Βέβαια, αυτό έγκειται στον τρόπο με τον οποίο θα το επεξεργαστούμε, γονείς και παιδαγωγοί.

Είναι ένα βιβλίο που περιέχει μόνο εικόνες με ζώα της φάρμας και του δάσους κυρίως, τα οποία υποδύονται πως παίζουν κάποιο κλασικό μουσικό όργανο. Το βιβλίο συνοδεύεται  με το ανάλογο cd ώστε το παιδί να ακούει παράλληλα το μουσικό όργανο το οποίο βλέπει στην εικόνα.

Στην ουσία πρόκειται για ηχοεικόνες με ζωάκια που παίζουν μουσικά όργανα. Στο βιβλίο αυτό  τα παιδιά βλέπουν και ακούνε τα πιο γνωστά μουσικά όργανα της ορχήστρας. Η αφήγηση που ακούγεται είναι χωρισμένη σε τόσα μέρη, όσες είναι οι εικόνες του βιβλίου. Κάθε φορά που σταματάει η αφήγηση και η μουσική, το παιδί πρέπει να κοιτάξει την επόμενη εικόνα.

Προτείνεται όχι μόνο για γονείς αλλά και για παιδαγωγούς. Μπορεί να λειτουργήσει άνετα και ως εφαλτήριο σε ένα μάθημα μουσικής ή σε ένα mini project με θέμα την ορχήστρα.

ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ & ΜΑΡΙΟΡΑ

Ο Θανάσης Εξαρχόπουλος σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Στην ίδια Σχολή εκλέγεται καθηγητής της Χαρακτικής το 1982. Διδάσκει και διευθύνει το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής για 12 χρόνια μέχρι το 1994. Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις Ζωγραφικής και Χαρακτικής στην Αθήνα. Είναι συνδημιουργός με τη Μαριόρα Εξαρχοπούλου, δυο σειρών παιδικών βιβλίων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας . Η μια σειρά (“Στο Ζωολογικό κήπο”, “Το ταξίδι του Νερού”, “Η Κουκουβάγια”, “Το Πανηγύρι”, “Ο Μπαλώνης”, “Το Χρυσόψαρο”, “Ο ποντικός και η θυγατέρα του” και “Η Ορχήστρα”) διακρίνεται με τον γενικό τίτλο “Ηχοεικόνες”, και είναι γνωστή για την πρωτοτυπία της. Η σειρά αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως τομή στο ελληνικό παιδικό βιβλίο. Τη δεύτερη σειρά γνωστή ως “Εικονογραφία” απαρτίζουν τα βιβλία: “H μέτρηση του Χρόνου” και “Γραμμές Σχήματα Χρώματα”. Τα βιβλία αυτά προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.