Σου έχουν κάνει εκφοβισμό στο σχολείο ή στη γειτονιά;
Σου μιλάει κάποιος άσχημα; Σε σπρώχνει, σου παίρνει πράγματα ή σε αναγκάζει να κάνεις κάτι ώστε να γελούν οι άλλοι και να σε κοροϊδεύουν; Ο σχολικός εκφοβισμός, το bullying είναι τρομακτικό και αγχωτικό. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις δυστυχία, νευρικότητα, μοναξιά, αβοήθητος, ακόμα και να αποστρέφεσαι την ίδια τη ζωή σου. Δεν είσαι όμως πράγματι αβοήθητος. Παρακάτω θα δεις δέκα τρόπους που θα σε βοηθήσουν να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι σε έναν νταή:
- Αγνόησε αυτόν που σε εκφοβίζει: Απόφυγε να τον κοιτάς στα μάτια και κάνε πως δεν ακούς τι λέει. Συνέχισε να κάνεις ό,τι έκανες (διάβαζες, ζωγράφιζες, έπαιζες, μιλούσες σε κάποιον φίλο).
- Προσπάθησε να μη δείξεις τα συναισθήματά σου: Αυτοί που κάνουν εκφοβισμό θέλουν πρώτα να δουν την αντίδραση του αποδέκτη. Περιμένουν να δουν το θύμα τους να κλαίει, να φοβάται, να ανησυχεί, να αναστατώνεται και να θυμώνει. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να έχουμε όσο το δυνατόν ανέκφραστο πρόσωπο ώστε να μην προδώσουμε την ταραχή ή το φόβο που μπορεί να νιώθουμε. Μπορούμε πάντοτε να περιγράψουμε αργότερα το πως νιώσαμε είτε μιλώντας σε κάποιον που εμπιστευόμαστε (όπως οι γονείς μας) είτε γράφοντας σε κάποιο σημειωματάριο τα συναισθήματα που μας προκάλεσε η προσπάθεια εκφοβισμού.
- Μην διστάζεις να πεις στο νταή να σε αφήσει ήσυχο: Μίλα με αποφασιστική, αυστηρή και δυνατή φωνή. Μη ντραπείς αν σε ακούσουν κι άλλοι. Ίσα ίσα, καλύτερα να καταλάβουν και τρίτοι ότι κάποιος προσπαθεί να σε εκφοβίσει, ώστε να σε βοηθήσουν αν χρειαστεί. Πες του: “δεν μου αρέσει αυτό που λες”, “δεν ισχύει” ή “σταμάτα να με ενοχλείς”.
- Απομακρύνσου με γρήγορο βήμα, αν χρειαστεί τρέξε: Φρόντισε να πας κάπου που υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να σε ακολουθήσει. Βρες κάποιον μεγάλο και πες του ότι κάποιος σε ενοχλεί και προσπαθεί να σου κάνει κακό. Εξήγησε τι συμβαίνει και ζήτα βοήθεια.
- Να ξέρεις ότι ένας αληθινός φίλος δεν εκφοβίζει: Είναι πιο δύσκολο όταν το άτομο που σε εκφοβίζει είναι κάποιος που θεωρείς φίλο σου ή ακόμα χειρότερο που και η οικογένειά σου θεωρεί φίλο σου και νιώθει ότι είσαι ασφαλής μαζί του. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για αληθινό φίλο. Ένας φίλος δε θέλει ποτέ να σε τρομάξει, να σε πληγώσει, να σε κάνει ρεζίλι ή να νιώσεις άσχημα. Αν έχεις έναν τέτοιο “φίλο”, απλά σταμάτησέ τον και απομάκρυνέ τον. Αρνήσου να κάνεις αυτό που ζητάει και επέμεινε ακόμα και αν στο παρελθόν είχες υποκύψει από αμηχανία ή αιφνιδιασμό. Είναι δικαίωμά σου να επιλέξεις και να αποφασίσεις εσύ τι θα κάνεις και αν θα το κάνεις.
- Ενημέρωσε την οικογένειά σου: Μίλα με τους γονείς σου για να μπορέσουν να σε προστατέψουν. Αυτοί από τη μεριά τους είναι σημαντικό να ενημερώσουν και το σχολείο ώστε οι δάσκαλοι και ο διευθυντής να είναι ενήμεροι και να εποπτεύουν ικανοποιητικά. Αν έχεις μεγαλύτερα αδέλφια στο σχολείο φρόντισε να μάθουν και εκείνα ώστε να σε προστατεύουν όποτε χρειάζεται.
- Ζήτα βοήθεια από κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι: Κάποιες φορές η οικογένεια δυσκολεύεται να δεχτεί ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα εκφοβισμού και ότι το παιδί της είναι θύμα bullying. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί και να λάβει ένα παιδί την απαραίτητη υποστήριξη. Είναι, λοιπόν, σκόπιμο να μιλήσεις σε κάποιον άλλο ενήλικα που μπορεί να σε πιστέψει και να σε προστατέψει. Μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ένας θείος, παππούς, γείτονας ή καλός οικογενειακός φίλος. Πρέπει να νιώθεις ασφαλής στο σπίτι, στο σχολείο και οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι δικό σου το φταίξιμο αν υφίστασαι εκφοβισμό. Οπότε μην πτοείσαι αν πχ ο μπαμπάς ή η μαμά σου πουν ότι κάτι έκανες εσύ στο παιδί που σε εκφοβίζει και σου φέρεται έτσι.
- Φρόντισε να βρίσκεσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους και προσπάθησε να μη μένεις μόνος στο σχολείο ή στο χώρο που συνήθως βρίσκεται το άτομο που σε εκφοβίζει: Μείνε κοντά στους φίλους σου όταν περπατάς στην αυλή ή στους διαδρόμους του σχολείου. Απόφυγε να πηγαίνεις στις τουαλέτες όταν δεν είναι κάποιος άλλος μαζί σου. Μπορείς να ζητήσεις από το σχολείο να χρησιμοποιείς την τουαλέτα των δασκάλων για λίγο καιρό. Το σίγουρο είναι ότι οι νταήδες θέλουν να πετύχουν τα θύματά τους μόνα για να επιτεθούν με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και μόνο λεκτικά.
- Προσοχή στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό: Μπορεί κάποιος να διακινεί στο διαδίκτυο ή μέσω μηνυμάτων ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες με ψευδές περιεχόμενο, υβριστικό ή και απειλές. Ακόμα και φωτογραφίες προσβλητικές που να προβάλουν κάποια βίαιη ή προσβλητική πράξη που διενήργησαν απέναντι στο θύμα τους με σκοπό να το κοροϊδέψουν οι ίδιοι και όσοι τρίτοι τα δουν. Ακόμα και πορνογραφικό περιεχόμενο μπορεί να δημιουργηθεί με ένα “απλό” μοντάζ. Φρόντισε να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο και το ίντερνετ με την άδεια και την επίβλεψη των γονιών σου, αφού έχεις κατανοήσει τους κανόνες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Ενημέρωσε αμέσως τους γονείς σου και φρόντισε να κρατήσεις αποδεικτικά στοιχεία (απειλητικά ή υβριστικά ή προσβλητικά μηνύματα κλπ).
- Μην φέρνεις στο σχολείο ακριβά ή άλλα αγαπημένα σου αντικείμενα: Ειδικά αν κάποιο παιδί έχει την τάση να σου παίρνει πράγματα, φρόντισε να προστατεύσεις τα υπάρχοντά σου. Βάλε ετικέτες με το όνομά σου σε όλα, μπουφάν, τσάντα, κασετίνα, βιβλία, σόλες παπουτσιών, με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Έτσι δεν θα μπορεί να πει ψέματα αν έκλεψε κάτι που σου ανήκει και θα αποκαλυφθεί.
Ο εκφοβισμός δεν είναι εύκολη ούτε ευχάριστη υπόθεση.
Και επειδή το μεγαλύτερο εφόδιο για τη ζωή είναι να μάθουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, δεν πρέπει να δίνουμε χώρο σε κανένα νταή, σε κανέναν εκφοβιστή!
Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για το bullying εδώ:
Αν βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μας ίσως σας αρέσει και το “Bullying: Μορφές εμφάνισης, επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης”