Πώς θα μετατρέψουμε τις σχέσεις γονέων-παιδιών από δύσκολες και αντιδραστικές σε ευχάριστες και γόνιμες

Για γονείς νηπίων μέχρι εφήβων
Μετάφραση: Μαϊα Παπαγιαννοπούλου, Εκδόσεις Αλκυών, 2010
Το βιβλίο “Αναθρέφοντας τα Παιδιά μας, Αναθρέφουμε τον Εαυτό μας”, λειτουργεί πάνω στη ριζοσπαστική πρόταση, ότι στη σχέση γονέα- παιδιού δεν πρέπει να κυριαρχεί ούτε το παιδί, ούτε ο γονιός.

Η Aldort προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την παραχώρηση του ελέγχου προς χάριν της αυθεντικότητας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμες για εκείνους που θα προτιμούσαν να πάψουν να μαλώνουν, να απειλούν ή να τιμωρούν τα παιδιά τους. Μας υπενθυμίζει, ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας και το ένστικτό μας, που μας παροτρύνει να τα αγαπάμε ανεπιφύλακτα. Μας δείχνει, μάλιστα, και το πώς, με πλήρη σαφήνεια και συνέπεια.

Το “Αναθρέφοντας τα Παιδιά μας, Αναθρέφουμε τον Εαυτό μας” είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να βρίσκεται στις λίστες των επιβεβλημένων για ανάγνωση βιβλίων κάθε νέας μητέρας και πατέρα. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να έχει ως υπότιτλο: “Πώς θα σώσουμε τη συναισθηματική ζωή των παιδιών μας και το μέλλον της Ανθρωπότητας… “. Όπως καταθέτει η ίδια η συγγραφέας: “Η αγάπη θα πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη έτσι ώστε το παιδί να διατηρήσει ακέραιη την αυθεντικότητά του”.

Το βιβλίο “Αναθρέφοντας τα Παιδιά μας, Αναθρέφουμε τον Εαυτό μας” είναι αποτέλεσμα ετών γονικής εμπειρίας και συμβουλευτικής στήριξης οικογενειών σε διεθνές επίπεδο. Κυρίαρχη αντίληψη αποτελεί η πεποίθηση της συγγραφέως πως γνωρίζουμε ήδη πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως γονείς. Πλην όμως δεν ακολουθούμε πάντα τη δική μας φρόνηση. Ο λόγος για τον οποίο συχνά μετανιώνουμε για πράγματα που λέμε ή κάνουμε, είναι ότι βαθιά μέσα μας, έχουμε επίγνωση. Ωστόσο, οι σκέψεις και τα περασμένα βιώματα που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μας, παρεισφρέουν στη φρόνησή μας, η οποία πηγάζει από την αγάπη μας.
Στο βιβλίο αυτό θα μάθουμε να διαχωρίζουμε τις αντιπαραγωγικές σκέψεις μας από την αγάπη μας για τα παιδιά μας.
Έτσι θα ενεργούμε με αξιοπρέπεια, θα είμαστε ο αληθινός εαυτός μας και ο στοργικός γονιός που θέλουμε να είμαστε. Θα μας διδάξει συγκεκριμένες τεχνικές που αναδεικνύουν την αγάπη μας στις δύσκολες και προκλητικές καταστάσεις.
 
Στόχος αυτού του βιβλίου, επομένως, δεν είναι να μάθουμε πώς θα έχουμε πάντα συνεργάσιμα παιδιά, αλλά πώς θα ενισχύσουμε τόσο τη δική μας κατανόηση, όσο και των παιδιών μας. Θα μάθουμε πώς να παραμερίζουμε τις δικές μας συναισθηματικές αντιδράσεις και νοοτροπίες. Έτσι τα παιδιά μας  αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα. Δεν θα περιορίζονται από το παρελθόν μας, από την αγωνία μας για το μέλλον τους ή από την έγνοια μας για το πώς θα μας κρίνουν οι άλλοι ως γονείς. Θα μάθουμε πώς να διαπλάθουμε τα παιδιά μας χωρίς να τα διαμορφώνουμε. Ακριβώς όπως κάνει ο κηπουρός που ποτίζει τα λουλούδια, χωρίς να τα υποβοηθά να ανθίσουν ή να τους επιβάλλει ποιο σχήμα ή χρώμα θα πάρουν.
Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο με πολλά παραδείγματα που υποβοηθούν την κατανόηση των αντιλήψεων και των τεχνικών που προτείνει η συγγραφέας
Ο λόγος είναι ωραίος, απλός και περιεκτικός, διαβάζεται εύκολα, σαν να κουβεντιάζεις με ένα φίλο. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε συνειδητοποιημένο γονιό που θέλει να ξεφύγει από τα πρότυπα των προηγούμενων γενεών. Προσφέρει πραγματικές και ουσιαστικές συμβουλές για το πως να μεγαλώσουμε υγιείς ανθρώπους. Η συγγραφέας πρεσβεύει και μας παροτρύνει να επιδεικνύουμε ενσυναίσθηση και πλήρη κατανόηση όλων των αναγκών των παιδιών, όχι μόνο των σωματικών. Ένα παιδί δεν αρκεί να είναι χορτάτο και καθαρό για να αισθάνεται ασφάλεια και αποδοχή. Χρειάζεται πολλά περισσότερα και τα χρειάζεται από εμάς τους γονείς! Για αυτό μέσα από την εμπειρία της γονεϊκότητας, αναθρέφοντας δηλαδή τα παιδιά μας είναι σαν να αναθρέφουμε ταυτόχρονα τον εαυτό μας τον ίδιο!! Γιατί τα παιδιά μας είναι ο καθρέφτης μας. Μέσα από αυτά βλέπουμε τις δικές μας ανάγκες. Μπαίνοντας οι ίδιοι στη θέση τους αναλογιζόμαστε πώς θα θέλαμε να μας φερθούν αν εμείς βιώναμε αυτό που βιώνουν τα παιδιά. Και κάπως έτσι βελτιωνόμαστε σαν άτομα και εν συνεχεία γινόμαστε γονείς με κατανόηση, ενσυναίσθηση, αποδοχή, αγάπη και δοτικότητα!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!